Bydel St. Hanshaugen informerer
Jørgen Billung
Jørgen Billung har brukt Aktivitetshuset i Akersveien 17b i mange år. -- Det føles trygt å være her. Det er et godt miljø og en sammensveiset gjeng, sier han.

Har du en psykisk lidelse? Aktivitetshuset gir deg et sosialt liv i trygge omgivelser

Aktivitetshuset på St. Hanshaugen er en trygg havn for mennesker med psykiske lidelser. – Jeg er mye alene i leiligheten. Da er det godt å ha et sted å gå, sier bruker Jørgen Billung.

Bydel St. Hanshaugen informerer
Annonsørinnhold fra Bydel St. Hanshaugen, presentert i samarbeid med VårtOslo Brand Studio.

Nå er høsten på vei, med kortere, kaldere dager. Kanskje er det også slik at flere av hverdagens utfordringer er tilbake etter sommeren. Da kan en tur på Aktivitetshuset i Akersveien 17b være midt i blinken.

Her møter mennesker med psykiske lidelser hyggelige folk i lignende situasjoner og dyktige ansatte, spiser mat og drar på tur. Tilbudet, som drives av Bydel St. Hanshaugen, er drop-in og åpent for alle. Det er bare å møte opp helt uten påmelding på tirsdager, onsdager og torsdager, året rundt.

På «17b» serveres det middager, kaffe, te og vafler, og det gjennomføres aktiviteter og turer. I tillegg har de egen ergoterapeut. Men kanskje aller viktigst for de fleste som besøker Aktivitetshuset er det sosiale samværet. Her trenger ingen å føle seg ensom eller alene.

Aktivitetshuset i Akersveien 17b
Aktivitetshuset i Akersveien 17b. Her slapper brukerne av og deler hyggelige stunder hver uke.

— Det føles trygt her

— Jeg opplever det som positivt og hyggelig å være sammen med mennesker for meg som sliter med dårlige nerver. Og det føles trygt å være her. Det er et godt miljø og en sammensveiset gjeng, sier Jørgen Billung.

FAKTA

Aktivitetshuset er en sosial møteplass for mennesker med psykiske problemer over 18 år. Du trenger ikke å søke for å benytte deg av tilbudet, det er bare å møte opp.

Åpningstider:
Tirsdag: 10:00 – 15:00
Onsdag: 10:00 – 13:45
Torsdag: 10:00 – 12:00

Tur hver torsdag kl. 12:00-15:30.

Besøksadresse
Akersveien 17 B

Telefon
911 62 018

Billung var innom Aktivitetshuset for første gang allerede i 2000, etter å ha fått det anbefalt av en pleier.  – Så sluttet jeg. Men jeg kom tilbake igjen, for det ble for hardt uten. Nå har jeg gått hit de siste 10 årene, sier han.

— Det viktigste er at jeg kjenner de som er her, at jeg føler at jeg får kontakt og at tiden går litt, for jeg kjeder meg mye.  Her føler jeg at dagene blir litt kortere. Det er det sosiale som hjelper mest, for jeg er mye alene i leiligheten. Da er det godt å ha et sted å gå, sier Billung.

Populært med venner og varm mat

I tillegg til det sosiale tilbyr «17b» dagens aviser, internettilgang, spill som scrabble og yatzi, mat til en rimelig penge, og turer på torsdager fra 12:00.

Selv om det er ordinær drop-in kun på tirsdager, onsdager og torsdager, er det også mulig å melde seg på ergoterapeut Stig Hoffs yogatimer — inkludert diskusjoner om ernæring og trening — på fredager.

— I snitt har vi 10 mennesker på besøk per dag. Varmmatdagen på tirsdager er mest populær, sier miljøterapeut i Bydel St. Hanshaugen, Gunn Johanne Matre. Hun har drevet Aktivitetshuset på vegne av bydelen helt siden 1999, kun avbrutt av tre år med en annen jobb i bydelen.

Gunn Johanne Matre
Miljøterapeut Gunn Johanne Matre (lengst til høyre) har drevet Aktivitetshuset helt siden 1999.

Turer i marka

I tillegg til varm mat på tirsdager er onsdagene faste salatdager, på torsdager serveres restemat, og det tilbys kaffe, te og vafler alle de tre dagene.

Turdagene på torsdager er også populære. Sist torsdag var de på Bogstad hovedgård, før det igjen Botanisk hage. De har vært på markahyttene Skullerudstua, Frognerseteren og Rustadsaga, og de har gått tur til fots helt fra «17b» til Bygdøy.

— Husmøtene våre er første tirsdag hver måned. Brukerne er med på å bestemme hva vi skal spise og hvor vi drar på tur. De som vil kan hjelpe til med å lage maten. Vi jobber veldig for å engasjere brukerne. Jamal lagde vafler i dag, og Jorge koster og holder orden på portrommet, for eksempel, sier Matre.

Vafler på Aktivitetshuset
På Aktivitetshuset serveres det blant annet kaffe, te — og deilige vafler.

— Mange trenger et sted å gå

Brukerne på Aktivitetshuset blir som regel informert om tilbudet av sykehus, fastleger, DPS (distriktspsykiatrisk senter), og bydelens avdeling for Rus og psykisk helse.

— Vi vil gjerne nå ut til flere, fordi jeg tror det er mange der ute som trenger et sted å gå hvor du ikke må prestere og hvor det ikke stilles krav til deg, sier Matre.

— De som går her og de ansatte er veldig, veldig inkluderende ovenfor hverandre. Jeg blir helt imponert over brukerne og hvordan de greier å engasjere hverandre, sier hun.

Ergoterapeut Stig Hoff
På fredager tilbyr ergoterapeut Stig Hoff yoga og samtaler om ernæring og trening på Aktivitetshuset.

— Det bygger selvtillit

Therese har benyttet seg av tilbudet på Aktivitetshuset i omtrent fem år. På samme måte som Jørgen Billung sliter hun med nervene. Hun ser på «17b» som en trygg havn.

— Her kan man være seg selv, og det er ikke farlig om man er litt nervøs. Du blir godt behandlet, mens ute andre steder er det ikke sikkert at folk er så hyggelige bestandig. Du kan fort bli tråkket på, men sånn er det ikke her. Og en annen ting: Det er veldig lurt å komme seg ut og treffe andre folk, for ellers blir man sittende inne deprimert, sier Therese.

— Det viktigste er at du har et sted du kan gå hvor du føler deg velkommen. Og hvis du greier å gå her greier du å gå andre steder, også. Det bygger selvtillit, sier hun.

— De har jo også god mat her, da. De er flinke og lager suppegryter, salat og sånn. Og det er så mange menn som går her som ikke lager mat i det hele tatt. Derfor er det masse ekstra sunn og god mat her med masse grønnsaker i, sier Therese.

Kjøkkenet på Aktivitetshuset
Kjøkkenet på Aktivitetshuset. Her lages det mye sunn og god mat.

— Rause og varme mennesker

Anne Christine Kroepelien (H) er svært glad for at bydelen kan drive et tilbud som dette.

— Alle mennesker trenger møteplasser og steder å være og tilhørighet. Det er utrolig viktig uansett om du er frisk eller syk eller hvor ressurssterk du er, sier Kroepelien, som leder St. Hanshaugen bydelsutvalg (BU).

— I tillegg er jeg veldig personlig opptatt av at politikerne må ta særlig vare på de svakeste i samfunnet, uansett om det er psykisk syke, rusmisbrukere eller innvandrere. Aktivitetshuset er ikke et lavterskeltilbud, det skal være helt terskelfritt så lenge man ikke ruser seg der, sier hun.

Leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, Anne Christine Kroepelien (H), på Aktivitetshuset
Leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, Anne Christine Kroepelien (H), slår av en prat med blant annet Jørgen Billung (ryggen til med blå skjorte) på Aktivitetshuset.

— Kommer bydelen til å fortsette å finansiere Aktivitetshuset?

— Ja, det håper jeg virkelig at vi kan gjøre. Det er ingen planer om å gjøre noe annet. Innsatsen til de som jobber der er helt fantastisk. De er veldig rause og varme mennesker. De representerer akkurat den rause og inkluderende bydelen vi ønsker å være, sier BU-leder Kroepelien.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer