Sebastian Skar forteller om Unikias konsept som både butikk og ide-laboratorium. Foto: Stine Raastad

I sentrum fins en butikk der utviklerne lager en prototype, går ut på Karl Johan og spør hva folk syns

Publisert

Unikia hyrer inn utviklere og designere. Alle må jobbe litt i butikken. Så får de en idé og går ut på gata for å spørre folk hva de synes. Eller de utvikler akkurat din gaveidé.

Når du går inn døra blir du møtt av en robot som spør om du har fått morgenkaffen.

Hils på Pepper, butikkroboten. Foto: Stine Raastad

Sebastian Skar er produktdesigner, og Pepper er av verdens smarteste roboter. Begge jobber for Unikia. Når Sebastian kommer på jobb, er Pepper allerede på plass. Han hilser og sier, hei Sebastian, har du fått morgenkaffen din i dag? Pepper følger med på hva som skjer i butikken og søker blikkontakt. Etter hvert er det meningen at den skal bevege seg rundt i lokalet og hjelpe kundene.

Skar og Pepper er å finne i lokalene til Unikia i Lille Grensen i Oslo sentrum. Unikia ble startet av Sverre Steensen for snart fem år siden. I august åpnet bedriften to butikker i Oslo sentrum. Butikker som er unike i sitt slag i verden.

Har isbrodder for løping

— Hos oss kan hvem som helst komme og presentere og teste ideene sine, sier Steensen. I tillegg utvikler medarbeiderne egne ideer i butikkens laboratorium.

— Tilbudet kan for eksempel fungere slik: gamlemor eller gamlefar kommer inn og klager på at det er vanskelig å sette på eller få av seg broddene på støvlene om vinteren. Dette gir oss en utfordring vi kan løse, sier Skar, og peker mot hyllene med isbrodder både for løping og spasering.

Mange vil ha edderkoppfanger

— Denne, sier Skar, og plukker ned en pakke fra et stativ rett innenfor inngangspartiet, har vi solgt mange flere av enn jeg trodde vi ville. Det er en edderkoppfanger — et hendig redskap. Det er faktisk mange som er redd for edderkopper.

Produktdesigner Sebastian Skar ønsker oss velkommen inn hos Unikia. Foto: Stine Raastad

En annen suksesshistorie fra Unikia er Expain massagepute, som lindrer smerter i muskler og ledd. Den selges nå over hele verden. Skar peker på en annen gjenstand, en røykvarsler. Den begynner ikke å pipe når batteriet går tomt og må byttes, men senker seg rett og slett ned fra taket.

En selvlysende luedusk

Vi ser videre på vareutvalget. Her er en glowball du kan bruke som luedusk når det er mørkt ute, en stormsikker paraply for norske forhold, en turtleneck som hindrer flokete hodetelefonledninger og se, et hjelpemiddel for å ta skoene av og på. Her må det være mulig å finne gaven til den som har alt, og finner du ikke det du vil ha, men har en idé om hvordan en slik kan lages, så har du kommet til forretningen som faktisk hjelper deg med å lage det du trenger.

Skal det være en edderkoppfanger fra Unikia? Foto: Stine Raastad

Design-laboratorium i kjelleren

I underetasjen sitter produktdesignere  og apputviklere konsentrert over oppgavene sine. Det er som å komme inn på julenisssens verksted eller på bakrommet til Reodor Felgen.

— Her i underetasjen spilte vi inn TV-serien Barnas Design-Lab. Vi ønsker å få ideer fra hele befolkningen, og barn er kreative, sier produktdesigner Skar.

Lyspæremennesker på geledd hos Unikia. Foto: Stine Raastad

 

Powered by Labrador CMS