I år 2000 stengte høyrebyrådet Sagene bad siste skoledag før sommerferien. Åpningen av det nyoppussede badet, som egentlig skulle skje i løpet av 2020, blir nå forsinket.

Sagene bad åpner ikke i september likevel. Men den endelige gjenåpningen av det rehabiliterte 20-tallsbadet er ikke langt unna

— Forsinkelsen skyldes koronapandemien. Vi jobber hardt for å få på plass badet for alle skolebarna og fremtidige brukere, som rehabiliteres i tråd med den opprinnelige stilen fra 1926, sier eier av bygget, Hans Kristian Lundblad.

Sagene bad har en lang historie. Badet ble oppført i 1900, og bygget ble fredet i 1996. Deler av bygget er fredet av Byantikvaren, som har vært en del av samarbeidet for å få på plass en gjenåpning av badet.

Skulle egentlig åpne i september

Oslo kommune besluttet i fjor å betale 14 millioner kroner for å gjenåpne Sagene bad. Badet, som i første omgang skulle være et tilbud for skolene i nærområdet, var også planlagt å bli et folkebad på sikt.

— Vi satser på at alle etter hvert skal kunne ta badet i bruk, sa direktør Marte Gerhardsen i utdanningsetaten til VårtOslo ifjor.

Badet skulle ha åpnet nå i september. Men nå blir planene utsatt.

— Skuffende å måtte vente

Leiekontrakten til Oslo kommune innebærer en utgift 1,4 millioner kroner årlig fra 2020 til 2030 for å drifte Sagene bad. Bygget, som nå har stått stengt og uten aktivitet i mer enn 20 år, kan dessverre ikke åpnes enda.

Jørgen Foss, leder i Sagene Arbeiderparti, hadde gledet seg til å hoppe i det nyoppussede bassenget.

— Nå har vi ventet så lenge, så vi skal klare noen måneder til. Men jeg var klar med badebuksa og ble skuffa, sier nestleder i Sagene bydelsutvalg, Jørgen Foss (Ap) til Sagene avis.

Han mener kommunen burde vurdere å leie badet midlertidig ettersom det nye Tøyenbadet ikke vil stå ferdig før i 2023 og det midlertidige badet på Økern også er forsinket.

Skal gjenopprette 20-talls stilen

Eier av badet, Hans Kristian Lundblad, sier at rehabiliteringen og byggingen vil stå ferdig nærmere jul. Ifølge Lundblad vil derfor badet ikke kunne åpnes før 1. februar. Han forteller at den ekstra tiden skyldes forsinkelser forbundet med korona.

Det gamle folkebadet skal gjenopprettes i tråd med sin opprinnelige stil.

Ifølge Lundblad vil også badet få en frisk og fin stil i god tråd med byggets opprinnelige identitet.

— Nå rehabiliteres hovedbadet, og det skal settes tilbake til slik det var i 1926. Det er brukt mye tid på å planlegge, og vi legger ikke skjul på at det også er en økonomisk prosess, sa han til Sagene avis.

Powered by Labrador CMS