VårtOslo omtaler Oslos kommunale bad

Vestkantbadet innvendig, med mosaikk av Per Krogh. Foto: Hans Bastian Borg
Vestkantbadet innvendig, med mosaikk av Per Krogh. Foto: Hans Bastian Borg

Vestkantbadet: Rett og slett en kanon opplevelse å tre inn i denne herligheten av et bad

Om ett år skal smukke Stordalen bygge hotell ved Solli plass og Vestkantbadet blir stengt midlertidig. Skal du oppleve denne prakten av et bad, utnytt muligheten nå.

Publisert Sist oppdatert

Navnet Vestkantbadet forklarer i sin helhet hva denne opplevelsen skal gå utpå. Vestkantbadet er i høyest grad et bad fremfor en svømmehall og det ligger i hjertet av vestkanten. Ikke noe gærent med det.

Bassenget er 12,5 meter så de raskeste svømmerne tar seg over banen på 4 tak. Badet er 30 grader varmt, så det passer for dårlig blodomløp og i aller høyest grad for barn som lærer å svømme her. Når jeg forteller folk at jeg skal på badet, så tror de jeg skal på en rådyr spa. Det virker som om det er få mennesker som vet at det i hjertet av denne perlen finnes et kommunalt badeanlegg.

Oslos kommunale bad

 

VårtOslo synes Oslos kommunale svømmebasseng fortjener mer oppmerksomhet.

Ukentlig vil derfor Hans Bastian Borg reise på en svømmebasseng-turné for å teste ut alle badene i Oslo. Hver lørdag publiserer VårtOslo en omtale av et Oslo-basseng.

Ellers i denne serien: Holmlia bad

Frogner-damene enser ingen andre

Vestkantbadet

  • Adresse: Sommerrogata 1, bydel Frogner
  • Oppført: 1931
  • Bassengstørrelse: 12,5 x 10 meter

Jeg tar meg inn på badet en torsdag kl. 12.50, det åpner 13.00. Du kan sitte i foajéen til spa-anlegget og vente.

Herre min hatt, i foajéen sitter det åtte-ni Frogner-damer i godt voksen alder og skravler høylytt i munnen på hverandre. De enser ingen rundt seg og oppfører seg som om de var de eneste i lokalet. De skravler som ungjenter, bare med et annet språk fra en annen tid og et helt annen volum på samtalen. De blir til slutt faktisk irettesatt av den unge dama i resepsjonen i spa-avdelingen. Hun ber dem skru ned volumet da hun ikke hører den hun snakker med i telefon.

Vestkantbadets inngang ved Solli plass. Foto: Hans Bastian Borg
Vestkantbadets inngang ved Solli plass. Foto: Hans Bastian Borg

Garderoben er stilig

Garderoben bærer preg av fortid, men ikke en slik fortid som lukter av mangelfullt vedlikehold og kommunalt forfall.

Nei, her er du inne i en fortid som lukter mer av pompøse kostymedramaer på film og tv. Du forventer kanskje å finne et lik og at badet blir stengt for at Poirot skal komme og oppklare mordet. Garderoben er rett og slett stilig.

Bare å drømme seg vekk

Vel inne i bassenget, tar de samme damene for seg av bassenget og volumet er skrudd opp igjen. Det er badedag for fruene, og 25 prosent av bassenget går til uorganisert godt voksen trim.

Bassenget bærer preg av en fordums tid, med sin stilfulle arkitektur. Et fantastisk mosaikkbilde av Per Krogh troner i enden av bassenget. Det er rett og slett en kanon opplevelse å bare tre inn i herligheten av et bad. I tillegg til det fantastiske mosaikkbildet på veggene, er det en stilren utsmykking i art deco, med stilren art deco belysning.

50 meter fra Solli plass, er det som å svømme i bassenget på et luksushotell i et land du drømmer om å dra på ferie til. Her er det bare å lukke øya og drømme.

Luksusspa på veien inn

Det gamle romerbadet har Oslo kommune leid ut til et privat spafirma, så her er ikke luksusen inkludert lenger, Oslo Kommune har ikke råd til det. Noe av moroa er jo at du må gå gjennom resepsjonen til luksusen, så du virkelig kan føle på hva du ikke har råd til. Det koster jo tross alt masse penger å gå på spa, men det ser ut til at det er nok av folk som har råd til det i oljenasjonen.

Du har et år på deg

Vestkantbadet er nok det badet som har hatt flest trusler om stengning hengende over huet. Å stenge dette badet blir for meg helt utenkelig, men nå skal visst badet oppleve pauseknappen på ubestemt tid. Smukke Stordalen skal visstnok krone tomta med et hotell.

Fra nyttår blir derfor badet stengt midlertidig i oppussingsperioden. Skal du få opplevd denne delikatessen av fordums prakt, så har du et år på deg og det bør du gjøre hvis du elsker bad.

Vestkantbadets historie står forklart på veien inn i bassenget. Foto: Hans Bastian Borg
Vestkantbadets historie står forklart på veien inn i bassenget. Foto: Hans Bastian Borg