Livet ved Oslofjorden

Plastposer og annet plastavfall forurenser hele norskekysten. Foto: Hold Norge rent
Plastposer og annet plastavfall forurenser hele norskekysten. Foto: Hold Norge rent

– Som en aktiv ex-synder av sigarettsneipforsøpling, skal jeg nå begynne å gjøre opp for sigarettsneipgjelda mi

I en sak om livet i Oslofjorden, hva er vel mer naturlig enn å starte med døden. Vi snakker om bunnen av Oslofjorden. I dag er det strandrydding.

Publisert

Fra S/S Vega er det strandrydding denne dagen. Halleluja-stemningen er til å ta og føle på. Det er det som er så herlig med engasjerte miljøfolk.

Rusken-gjengen er her og snakker om det største problemet – sneiper, snusposer og engangsemballasje fra fastfood-kjeder. Som ivrig røyker, treffer tordentalen meg som en slegge i huet. Vi røykere forsøpler mest, men hvor er askebegrene. Da jeg sist var i Vilnius, var det askebeger hver 50. meter. I Oslo ser jeg nærmest ingen, kanskje det hadde vært en enkel ide i bekjempelsen av problemet.

S/S Vega var båten det skulle strandryddes fra.
S/S Vega var båten det skulle strandryddes fra.

Livet ved Oslofjorden

Skribent Hans Bastian Borg vil denne sommeren lage en serie om livet ved Oslofjorden.

Plastemballasje til lunsj

Brunsjen blir servert, og ironisk nok er wrapsen innpakket i nettopp den emballasje du får på fastfoodkjedene og plastflasker, akkurat det de nettopp klaga på. Porsjonene vi får, er så store at flere kaster halvparten, matsvinn oppå det hele.

Undervannskameraet viser frem all søpla på bunnen av fjorden. Foto: Hans Bastian Borg
Undervannskameraet viser frem all søpla på bunnen av fjorden. Foto: Hans Bastian Borg

Et fjernstyrt undervannskamera er sendt ut. Dessverre er vannet på denne tiden av året skittent av en kombinasjon av flomvann fra bekker og oppblomstring av alger i Oslofjorden.

Ved full konsentrasjon og veiledning fra operatøren, kan jeg se en død havbunn krydret med brusflasker av plast, en presenning og noe annet skrot. Det streifer meg at folka som forsøpler havet lever ved siden av oss hver dag. Det streifer meg at kona har hatt rett da hun kjøpte askebeger til meg i båten vår.

Søplebøtter med askebeger

Ordføreren er i gang med sin tale. Hun har rydda søppel mellom Rådhuset og Aker brygge, og igjen blir problemet med sneiper nevnt, og det slår meg at veien fra ordførerkontoret til beslutningstakerne i Oslo kommune er langt kortere en fra Rusken-generalens kontor, så igjen: Hvor er askebegrene i Oslo by? Det kan da ikke være så vanskelig å få søplebøtter med askebeger på.

Skribentens forslag til utforming av kommunale søplebøtter. Foto: Hans Bastian Borg
Skribentens forslag til utforming av kommunale søplebøtter. Foto: Hans Bastian Borg

Rusken-generalen er på igjen. Han kommer med noen skremmende oppsummeringer og nevner at over 200 millioner plastposer blir slengt rundt omkring, og at vi i Oslo er genier hva angår forsøpling. I fjor skulle de rydde Akerselva, fra Mathallen og ned, men måtte gi seg halvveis. Vi søpler så mye.

Arrangøren gir ordføreren og Rusken-generalen hver sin sydvest lagd av, ja nettopp plast. En sånn sydvest jeg har funnet på stranda mer enn en gang.

Ikke la naboen gjøre ryddejobben

En dykker er nede og henter opp skrot fra bunnen. Det er tydelig at det nok en gang er fylla som har skylda. Her er en samling ølbokser for spesielt interesserte, et sykkelsete og ikke mindre enn et komplett rullebrett. Det siste stammer vel fra en som skulle kjekke seg på kaia og gikk slukøret hjem.

En stolt ordfører Marianne Borgen, med ny plasthatt. Foto: Hans Bastian Borg
En stolt ordfører Marianne Borgen, med ny plasthatt. Foto: Hans Bastian Borg

Strandrydding og havrydding er ekstremt viktig, og her kan man ikke rydde nok. Ikke regn med at naboen gjør det. Han er sikkert latere en du.

Sjæl er jeg en aktiv ex-synder av sigarettsneipforsøpling og håper jeg klarer å stille inn hjernen på å snu, jeg tror til og med jeg skal begynne å plukke andres sneiper for å gjøre opp for sigarettsneipgjelda mi.

Powered by Labrador CMS