Prishoppet i februar er det største som noen gang er registrert for brukte OBOS-boliger.

Tidenes høyeste prisøkning og rekordrask omsetning av brukte Obos-boliger i Oslo: - Tyder på marked i ubalanse

På ett år har prisene på brukte Obos-boliger i Oslo steget med 15,7 prosent. Bare i februar steg prisene med nær 6 prosent. Det er den høyeste prisveksten noensinne. — Det er bekymringsfullt for de som ønsker å bli boligeiere, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Publisert

Tross landets høyeste arbeidsledighet og med en svært usikker fremtid for mange oslofolk, fortsetter boligprisene i hovedstaden å stige. Vanligvis vil høy ledighet trekke boligpriser nedover. Men i Oslo skjer det motsatte.

Ferske tall viser at omsetningstiden på en brukt Obos-bolig nå er nede i åtte dager. Det betyr at fra boligen legges ut for salg til den har fått nye eiere tar en uke og en dag.

Største prishopp noensinne

— Våre meglere opplever stort trykk på boligene de har for salg. En omsetningstid på åtte dager i Oslo tyder på et marked i ubalanse, sier daglig leder Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere.

— Lave renter vil trolig fortsette å trekke opp både gjelden i husholdningene og prisene. Den store interessen for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover, mener sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Sjefen for Obos-meglerne er tydelig på at årsaken til både den kraftige prisstigningen og den eksepsjonelt korte omsetningstiden er at det er for få boliger til salgs i Oslo.

— Tilbudsunderskuddet presser omsetningstiden ned og prisene opp. Vi så det komme, men prisoppgangen er større enn forventet, sier Hans Anders Skjølberg.

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo gikk opp med 5,9 prosent fra januar til februar. De siste tolv månedene har prisene steget med 15,7 prosent. Prishoppet i februar er det største som noen gang er registrert for brukte OBOS-boliger.

Roper ikke varsku helt enda

OBOS-boliger står for omtrent 25 prosent av boligmarkedet i Oslo.

I tillegg er det mange ettromsleiligheter i tallene til OBOS. De små leilighetene trekker gjennomsnittsprisen opp fordi de i snitt nå koster mer enn 100.000 kroner kvadratmeteren.

Administerende direktør i Privatmegleren, Grete Meyer, mener derfor at tallene bør tas med en klype salt.

— Det er litt farlig å legge for mye vekt på Obos-prisene fordi de er så mye mer volatile grunnet de lave volumene. Jeg hadde ikke ropt varsku helt enda, sier Meier til E24.

— Uheldig og bidrar til økt gjeldsvekst

I februar ble det omsatt 430 Obos-boliger i Oslo. Det er 17 prosent flere enn i samme måned i fjor, men også 17 prosent flere enn snittet for februar de siste fem årene, skriver boligselskapet i en pressemelding.

Obos-statistikken dekker rundt en fjerdedel av alle omsatte boliger i Oslo. Kvadratmeterprisen var i februar 76.925 kroner i Oslo-området og på landsbasis 65.762 kroner.

— Det er bekymringsfullt for de som ønsker å bli boligeiere at prisene bykser oppover så mye som de gjør nå. Det er også uheldig fordi det bidrar til økt gjeldsvekst, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Tror prisene fortsetter å stige

Hun mener det er kombinasjonen lave renter og få boliger til salgs i Oslo som har fått boligmarkedet til å ta av den siste tiden. Februar var den ellevte måneden på rad med uendrede eller stigende priser i hovedstaden.

Sissel Monsvold tror prisene vil fortsette oppover noen måneder til, men mener det er usikkerhet om hvordan markedet vil utvikle seg mot slutten av året.

— Lave renter vil trolig fortsette å trekke opp både gjelden i husholdningene og prisene. Den store interessen for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover, mener sjeføkonomen i Obos.

Powered by Labrador CMS