Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er strålende fornøyd med opslultningen fra velgerne i Oslo under årets valg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: H??kon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er strålende fornøyd med opslultningen fra velgerne i Oslo under årets valg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: H??kon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lan Marie Nguyen Berg: — Sammen har vi endret Norge for alltid

� Fire nye år, ropte MDGs Lan Marie Nguyen Berg fra scenen på partiets valgvake i Oslo. Etter alt å dømme får hun fortsette som byråd i hovedstaden med god margin.

Publisert Sist oppdatert

— Årets valg er historisk, slo Nguyen Berg fast da hun innledet sin tale.

Deretter sendte hun en tydelig melding til sine støttespillere:

– Til alle barn og unge som har streiket for klimahandling. Til alle foreldre og besteforeldre som har brølt av sin fulle hals. Til alle som har engasjert seg i valgkampen. Og til alle som har stemt grønt og gitt klar beskjed om at vi må ta vare på livsgrunnlaget vårt: Sammen har vi endret Norge for alltid.

MDG elsker bomringen

Senere i talen gjentok hun et velkjent MDG-budskap fra valgkampen:

— Vi elsker bomringen.

MDG ligger an til å knuse alle sine tidligere rekorder med en framgang på rundt 2,6 prosentpoeng til 7,6 prosent, ifølge de foreløpige prognosene for fylkesvalget.

I Oslo er tallene enda sterkere. Oppslutningen i Oslo er ifølge de opptalte forhåndsstemmene hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. Partiet ligger ifølge disse tallene an til å få nesten 17 prosent av stemmene.

Ønsker seg finansbyråden

Et betydelig styrket MDG håper nå på å sikre seg finansbyråden i Oslo.

— Vi vil selvfølgelig ha mer gjennomslag for vår politikk når vi blir større, sier miljø- og samferdselsbyråden.

Hun tar alle forbehold og sier det er for tidlig å spekulere i fordelingen av byrådsposter etter valget. Først må alle stemmene telles opp, og så må samarbeidspartene sette seg ned og forhandle.

— Oslofolk ønsker seg en grønnere politikk

Men MDG kommer til å ønske seg flere byrådsposter med den voldsomme framgangen partiet nå opplever i hovedstaden. Spesielt finansbyråden er i kikkerten.

Byråd for byutviokling, Hanna E. Marcussen, og gruppesekretør for MDG, Stian Bjørnøy, kunne juble over et fantastisk valgresultat i hovedstaden mandag kveld. Foto: Håkon Mosvoild Larsen / NTB scanpix
Byråd for byutviokling, Hanna E. Marcussen, og gruppesekretør for MDG, Stian Bjørnøy, kunne juble over et fantastisk valgresultat i hovedstaden mandag kveld. Foto: Håkon Mosvoild Larsen / NTB scanpix

— Jeg opplever dette som et sterkt mandat. Oslos befolkning ønsker mer grønn politikk, sier MDGs Hanna Marcussen, som er byråd for byutvikling.

Nå er det ikke to store partier i Oslo lenger, men tre, konstaterer hun.

– Når man ser på hvor omdiskutert mye av det vi har gjort i Oslo, har vært, er dette en stor tillitserklæring fra velgerne, sier Marcussen til NTB.

MDG har fra før gjort det klart at partiet fortsatt vil ha Arbeiderpartiets Raymond Johansen som byrådsleder.