Håndhilsing har skapt het debatt den siste tiden etter en episode under en vitnemålsavslutning på en skole i Oslo nylig.

Osloskolen inviterer til møte i etterkant av håndhilse-bråket: – Grunnleggende verdi i vårt samfunn

I kjølvannet av situasjonen knyttet til håndhilsing under en vitnemålsseremoni ved en skole i Oslo, inviterer Utdanningsetaten til dialogmøte om skolens arbeid med mangfold og inkludering.

Publisert

Det er Osloskolen selv som melder dette i en pressemelding, der de opplyser at bakgrunnen for møtet, som skal finne sted i september, er «situasjonen rundt håndhilsning under en vitnemålsseremoni på en av skolene i Oslo, og debatten i etterkant av den».

«De siste dagers debatt viser at det er mange perspektiver og meninger på dette område, som ofte står i motsetninger til hverandre. Til møtet har vi invitert organisasjoner, foreninger og forskere som har kompetanse og erfaringer på feltet», heter det i pressemeldingen.

– Mangfoldig elevgruppe

– I Osloskolen har vi en mangfoldig elevgruppe, og vi skal være gode på å skape inkluderende fellesskap på våre skoler. I det arbeidet oppstår det dilemmaer som vi ønsker å drøfte med sentrale organisasjoner og stemmer på feltet, sier Marianne Mette Stenberg, divisjonsdirektør i Osloskolen som har ansvar for kompetanseutvikling, elevrettigheter og PPT i Utdanningsetaten.

– Målet vårt er å høre ulike perspektiver og å få innspill til Osloskolens arbeid med å bygge et inkluderende fellesskap. Hos oss skal alle elever lære, mestre og trives. Likestilling er en grunnleggende verdi i vårt samfunn. I tillegg til å lære seg fag og ferdigheter, skal vår mangfoldige elevgruppe lære respekt, menneskeverd og de andre verdiene i læreplanverkets overordnete del, fortsetter Stenberg.

– Polariserte synspunkter

På møtet skal Osloskolen informere om sitt arbeid samt belyse «hvilke dilemmaer og problemstillinger vi opplever i det arbeidet».

– På våre 180 skoler gjøres det et grundig og godt arbeid med inkludering. Våre ansatte har stor bevissthet rundt dette, og mye kompetanse og erfaringer med å jobbe med en mangfoldig elevgruppe, og å skape fellesskap. De siste dagers debatt med polariserte synspunkter viser at dette ikke er enkelt. Vi håper derfor de inviterte aktørene vil bidra til å gjøre oss enda bedre, avslutter Stenberg. 

Disse aktørene er invitert til møte:

· Antirasistisk Senter

· Organisasjonen LIM – Likestilling, integrering, mangfold

· Minotenk

· Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon

· Integrerings- og mangfoldsdirektoratet

· Claudia Lenz

· Julia Orupabo

· Hawa Abshir Muuse

· Mobbeombud Henrik Raustøl

· Kommunalt foreldreutvalg (KFU), Oslo

· Elevorganisasjonen, Oslo

· Utdanningsforbundet

· Skolelederforbundet

· Fagforbundet

Powered by Labrador CMS