Hanan Benammar og Vandaler forening står nå uten lokaler etter å ha blitt kastet ut av lokalene hun hadde på Lille Tøyen. Foto: Jan Christensen

Hanan (28) ble kastet ut av atelieret på Lille Tøyen. Nå er hun skuffet over byrådets kunstmelding

� Kunstmeldingen kommer de store institusjonene til gode. Vi som lever av kunsten til daglig blir avsett med smuler, mener kunstner Hanan Benammar.

Publisert

I slutten av forrige uke gjorde byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, (Ap), noe ingen av hennes forgjengere har gjort. I Rådhusets bankettsal la hun fram byrådets ferske kunstplan for hovedstaden. Kunstmeldingen tar i hovedsak for seg kommunens arbeid med billedkunst, men penser også inn på andre områder.

— Det er utrolig morsomt, og ikke minst viktig, å kunne legge fram Oslos første kunstplan noensinne. Dette vil gi oss et veldig godt utgangspunkt for å kunne styrke vår satsing på kunstfeltet i årene som kommer, sier en tydelig stolt byråd til VårtOslo.

Mangel på steder å jobbe

En stor utfordring for kunstnermiljøet i byen er knappheten på atelierer. Flere store produksjonslokaler i byen har de siste årene stengt sine dører, og det har vært vanskelig å oppdrive erstatningslokaler.

Kunstneren Hanan Benammar er en av dem som har fått merke mangelen på et atelier å jobbe i. Etter at hun, sammen med andre kunstnere i kunstforeningen Vandaler, ble kastet ut av fra vaktmesterboligen ved Lille Tøyen hageby for noen dager siden, har hun vært på desperat leting etter et sted å jobbe.

Før hun måtte flytte ut av lokalene på Lille Tøyen, var Hanan Benammar i kontakt med både byråd Rina Mariann Hansen og kulturetaten for å forsøke å finne egnede lokaler. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Inntil for få dager siden huset vi en rekke kunstnere og andre kulturelle organisasjoner på 150 kvadratmeter her på Lille Tøyen. Nå vet vi ikke hvor vi skal gjøre av oss, forteller kunstneren til VårtOslo.

Lokalene huset ikke bare billedkunstnere. Her var det også samlet kunstnere innen ulike sjangere og kulturelle organisasjoner. I alt har rundt 50 kunstnere og kunstorganisasjoner hatt tilhold i bygget. I løpet av de siste tre årene har de arrangert rundt 100 kunstprosjekter og happenings med kunstnere tilknyttet lokalene.

Veldig små erstatningslokaler

For Hanan har de siste dages opplevelser ført til at hun er tilbudt, og har sagt ja til, å flytte inn i små og midlertidig lokaler i kommunens nyinnkjøpte bygg i Myntgata 2. Ti kvadratmeter, som hun er avsett med her, er langt fra optimalt.

— Akkurat nå føler jeg at jeg lever i bokser. Mye av utstyret jeg trenger ligger bortgjemt i pappesker i leiligheten min, forteller kunstneren.

Før hun måtte flytte ut av lokalene på Lille Tøyen har Benammar vært i kontakt med både byråd Rina Mariann Hansen og kulturetaten for å forsøke å finne egnede lokaler, men til ingen nytte.

— Det hadde vært flott om byråden kom og snakket med oss kunstnere uten at vi må komme til henne. Alt vi trenger er tilgang til skikkelige lokaler. Lokalene vi hadde på Lille Tøyen ga oss muligheter til å være selvdrevne og skapende. Slik er det ikke lengre, sukker hun.

— En kunstmelding for de store

Etter å ha lest byrådets nye kunstmelding, er hun skuffet over mangelen på initiativ for å imøtekomme behovene til kunstnermiljøet rundt om i byen.

— Den nye planen er sikkert fin for de store kunstinstitusjonene, men for oss som driver med kunst til daglig, gjør den dessverre alt for lite for å bedre vilkårene vi jobber under under, slår hun fast.

Benammar står ikke alene i kritikken mot hva mange ser på som tafatthet fra byrådet i atelier-spørsmålet. Styreleder i Unge Kunstners SamfunnRuben Steinum, er langt på vei enig.

— Som kunstnere har vi lenge kjent på mangelen på steder å jobbe med kunsten vår. Derfor skulle vi gjerne sett at byrådet i denne meldingen kom med flere konkrete tiltak for å bedre situasjonen, sier han.

Midlertidige lokaler bedrer situasjonen

Kritikken til tross, tall fra kulturetaten viser at ateliersituasjonen her i byen har blitt noe bedret det siste året. Mye av årsaken til dette er at kommunen har kunnet tilby kunstnere uten et hjem midlertidige lokaler i Myntgata 2 og på Ila hybelhus. Men dette er en midlertidig løsning. Lokalene på Ila skal utflyttes i 2019, mens Myntgata skal være tømt i 2020.

— Nå vil vi gå gjennom alle kommunens ledige lokaler for å se om vi kan finne en løsning på situasjonen. Vi vil også se på mulighetene i midlertidige lokaler, men ingen ting er avgjort, sier kulturbyråd Hansen.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen lover at hun tar mangelen på atelierer for Oslos kunstnere på alvor. Foto: Kyrre Songstad Seim

Kunstsentrum i gammelt fengsel

Byråden er klar på at hun synes situasjonen langt fra er ideell, men har ingen quick fix.

— Dette er ikke et problem kommunen alene kan løse. Her er vi avhengige av at alle gode krefter drar sammen for å finne steder for byens kunstnere, slår hun fast.

Byråden er spesielt interessert i utviklingen av det gamle botsfengselet (Oslo fengsel, avdeling A). Her har flere interessegrupper tatt til orde for at det opprettes et kunstsentrum i hovedstaden. Dette er en tanke byråden støtter fult ut.

— Jeg synes planene rundt gamle Botsen er veldig interessante. Her kan vi få til mye, om bare staten er villige til å være med på idèene, sier hun.

Kunst ut til folket

Til tross for skuffelsen over mangelen på atelierer, var et flertall av de vel 400 frammøtte svært fornøyde med planen byråden la fram. Et av de viktigste budskapene i planen er å gjøre kommunens kunst mer tilgjengelig for deg og meg.

— Kunsten er en del av byens DNA, akkurat som Akerselva eller fjordbyen. Derfor er det viktig for oss å gjøre kunsten vi besitter så tilgjengelig som mulig, uten at dette skal koste penger, påpeker Hansen.

Som et ledd i den nye strategien vil byrådet nå også formidle kunst til barnehagene. Fra før har kommunen ordninger for kunstformidling rettet mot skoleelever og eldre.

— Vi vet at kunst er viktig for barn og unge. Derfor mener vi det er viktig at også de yngste får et tilbud når det gjelder å ta del i den kunsten byen har å tilby, understreker kulturbyråden.

Powered by Labrador CMS