Med styrtregnet over Oslo kommer værskilllet. Det blir ustabilt sommervær i minst ti dager framover, melder Meteorologisk institutt.
Med styrtregnet over Oslo kommer værskilllet. Det blir ustabilt sommervær i minst ti dager framover, melder Meteorologisk institutt.

Fare for styrtregn østafjells: — Det er et værskille dette her, sier meteorologen

Vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad garanterer nærmest at det varslete styrtregnet vil ramme også de sentrumsbydelene. — Jeg blir overrasket hvis dere går klar. Og nå tar det ustabile sommerværet over en stund framover, sier han til VårtOslo.

Publisert

Regnbygene starter en eller gang etter klokka 12 på formiddagen, og skal vare gjennom kvelden og natten, til de avtar i løpet av tirsdagen, bekrefter Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Han mener det er uunngåelig at også sentrumsbydelene i Oslo får mye nedbør i perioden.

Fare for femten

— Det kommer noen fulltreffere i sentrum før tirsdagen er omme, det er jeg helt sikker på, sier meteorologen.

Han forteller at det går en grense ved 15 millimeter i timen. Hvis det er forventet mer enn det, vil meteorologene på Blindern rutinemessig varsle fare for styrtregn. Det er det som har skjedd nå. De forventer over 15.

— Da er vi på grensen av hva slukene langs gatene i Oslo sentrum klarer å ta unna. En av konsekvensene er lokale oversvømmelser, sier Mjelstad.

Det vil bli utrygt for ettermiddagsbyger og temperaturene går nedover fra tirsdag, melder meteorologene.
Det vil bli utrygt for ettermiddagsbyger og temperaturene går nedover fra tirsdag, melder meteorologene.

Kommer sommerværet tilbake?

— Når været nå skifter, har vi brukt opp sommeren?

— Det er et værskille dette her, for en ting er at det kommer byger, men vi ser også at temperaturene går ned. Når vi har fått unna mandag og tirsdag, blir det ustabilt sommervær gjennom uka og et par dager inn i neste uke, sier meteorologen.

Ustabilt sommervær beskriver han som dager hvor det kanskje er godt vær på morgenen og formiddagen, så skyer det til og vi kan få byger på ettermiddagen.

— Temperaturen vil kanskje ligge på rundt 20 grader og ikke så mye mer, sier Mjelstad.

— Hvor lenge skal det ustabile vare?

— Sånn i utgangspunktet har vi det en stund framover, og selv om det kan bli litt mer stabilt fra helgen om en uke, ser jeg ikke noe oppsving temperaturmessig fra neste helg heller, sier Mjelstad.

Vi har færre, men kraftigere byger

Den generelle værtrenden over flere år er at bygene er færre, men kraftigere. Og at det kommer mer nedbør totalt.

— Vi har mer nedbør enn før, konsentrert på færre byger. Det er trenden over flere år nå, og vi har ennå ikke sett den fulle effekten av det, sier meteorologen.

Powered by Labrador CMS