Prisen til årets ildsjel i Oslo gikk til Håkon Gisholt, SK Vidar. Her holder han sin takketale under utdelingen i Oslo rådhus 6.mai. I bakgrunnen styreleder i Oslo idrettskrets, Sveinung Oftedal. Foto: Oslo kommune/Sturlason
Blinde Håkon Gisholt fikk velfortjent prisen som årets ildsjel i Oslo idrettskrets
Håkon Gisholt fikk Oslo kommunes pris for årets ildsjel i Oslo idrettskrets. Gisholt er blind og en pådriver for at funksjonshemmede kan delta i idrett som alle andre.
Prisen ble delt ut ved markeringen av Oslo idrettskrets 100 års jubileum i Rådhuset 3. mai.
I begrunnelsen heter det blant annet: ....for sitt mangeårige engasjement for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal kunne drive idrett som alle andre. Gisholt har vært den fremste pådriver for at det nå er egne klasser for funksjonshemmede i både Oslo Maraton og Holmenkollstafetten, og leder hver uke en åpen trening for handicaputøvere på Bislett.
Bakgrunn som orienteringsløper
Gisholt er altså selv blind. Han fikk diagnosen Retinitis pigmentosa (RP) i 1992. En sykdom som gradvis svekker synscellene. Han arbeidet på den tiden i politiet, og det gjør han fortsatt, selv om han ikke lenger kjører utrykningsbil.
Annonse
— Broren min og jeg løp orientering for Fana. Jeg var vel en typisk onsdagsløper, som hadde lett for å bli for ivrig i de de større løpene som NM. Da løp jeg gjerne fortere enn jeg klarte å følge med på kartet, sier Håkon Gisholt beskjedent. Som tidligere svaksynt har han løpt maraton på nesten utrolige 2 timer 46 minutter.
Gisholt har aldri forlatt idretten, og hver onsdag holder han åpen trening for funksjonshemmede på Bislett stadion i samarbeid med Sportsklubben Vidar (SK Vidar).
Arrangerer treninger for folk med funksjonshemninger
Treningene er åpne, du trenger ikke være medlem i Vidar for å være med. Banen blir lukket for andre i den tiden vi holder på. Det er flest deltagere med synshemninger på treningene, men det er åpent for alle funksjonshemmede. Treningstilbudet på Bislett kom i gang i 2013.
— Lørdag er det Holmenkollstafetten, og vi har lag med der. Vi i Team RP samarbeider med Choice Hotels i forbindelse med Holmenkollstafetten, og ansatte derfra vil stille som ledsagere. Petter Stordalen stiller på siste etappe som ledsager for Elin Stavnes, sier Gisholt.
Stavnes, som er hørselhemmet i tillegg til at hun har RP, har trent med Gisholt i to og et halvt år, etter å ha vært inaktiv i ti år. Før det var hun fotballspiller til hun var 25.
— Takket være dette tilbudet har jeg begynt å trene igjen, og jeg har fått igjen idrettsgleden. I dag skal vi trene intervall. Det er ikke så enkelt å trene på det alene, men når vi er i en gruppe som her pisker vi hverandre fram, sier Stavnes, som senere på året er klar for New York Marathon.
Ydmyk prisvinner
Gisholt ivrer for at funksjonshemmede skal kunne delta i de samme konkurransene som funksjonsfriske, og forteller om blinde deltagere i både Birkebeinerrennet og i terrengløpet Blodslitet. Gisholt selv deltok i Blodslitet over 9km, hvor løypa er kjent for å gå gjennom myr og gjørme.
— Jeg fikk høre at jeg hadde fått prisen som årets ildsjel på forhånd, så det var ikke noen overraskelse for meg under prisutdelingen. Da jeg fikk høre at jeg var funnet verdig prisen var jeg overrasket, for det er veldig mange ildsjeler i idretten, og det er nok mange som kunne fått en slik pris, sier Gisholt beskjedent.
— Å legge til rette for andre gir meg mye
Gisholt ønsker å gi RP-pasienter muligheter til aktivitet.
— I RP-foreningen har vi et samarbeid med Tyrilistiftelsen. Vi har gått opp til Galdhøpiggen sammen, og nå planlegger vi å gå det som kalles Tungtvannsruten på Rjukan. Det vil det bli både rappellering og strikkhopp. Vi bruker Tyrilielever som ledsagere, og det har vist seg svært nyttig for dem å bli vist den tilliten det er å være ledsager for en blind eller synshemmet.
— Det var gøy å drive med aktiv idrett, men å kunne legge til rette for at andre kan være i aktivitet gir meg enda mer. Det betyr mye for synshemmede å komme seg på trening. At ting blir lagt til rette, er også viktig. Det er litt mer logistikk enn bare det å knyte på seg joggeskoene.