Museumsleder ved Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden, gleder seg stort til å feire Gustav Vigeland i ett år fra 12. april. Foto: Christian Boger
Gustav Vigeland er mannen bak byens største turistattraksjon. Fra april feirer vi hans 150-års jubileum
Det blir kunstutstillinger, byvandringer og sommerfest i Frognerparken når Oslo kommune fra 12. april feirer at det i år er 150 år siden mannen bak skulpturene i Frognerparken, Gustav Vigeland, ble født.
Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. Alle er de viktige deler av Oslos største turistattraksjon, Frognerparken.
Siden 1920-tallet har parken, med Vigelandsparken og skulpturene til Gustav Vigeland, utviklet seg til å bli en magnet både for turister og egne borgere. Noen få steinkast unna parkens hovedinngang, i Nobels gate, ligger en staselig murbygning. Mange har nok kjørt eller gått forbi her, men alle er nok ikke klar over at bygningen i dag huser Vigelandsmuseet. I store deler av kunstnerens livstid var bygningen Vigelands hjem og atelier.
Gustav Vigeland
Ved siden av Edvard Munch, Norges mest kjente kunstner. Debuterte på Høstutstillingen i 1889, men Abel-monumentet i Slottsparken regnes som hans gjennombrudd.
Vigelandsparken, med sine mer enn 200 skulpturer, er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.
Vigeland-museet forvalter Vigelands kunst på vegne av Oslo kommune og har ansvaret for Vigeland-jubileet i 2019.
Oslo kommune har bevilget 5,8 millioner kroner til planlegging og gjennomføring av jubileet.
— Etter å først ha planlagt å reise Monolitten utenfor Østbanehallen, var planen å få denne oppført utenfor museet. Til slutt fikk Vigeland tilbud av kommunen om dagens plassering. Det ble starten på Vigelands-anlegget, forteller museumsleder for Vigeland-museet, Jarle Strømodden, til VårtOslo.
Innenfor dørene til museet i Nobels gate er det hektisk aktivitet. Stillaser står oppført og utstillinger bygges. Alt som ledd i at det i år er 150 år siden billedhuggeren ble født på Vigeland ved Mandal. Sørlandsopprinnelsen til tross, Vigeland har betydd så mye for byen av han er vel verdt et eget jubileumsår.
— Jubileet skal feire mannen bak en av Norges største turistattraksjoner. Samtidig skal det løfte frem mangfoldet i Vigelands produksjon. Han var blant annet en anerkjent portrettkunstner, men det var som skaper av noen av landets flotteste monumenter at han befestet sin stilling i norsk kunsthistorie, forteller Strømodden.
Prestisjefylt utstilling
Den store rosinen i pølsa er jubileumsutstillingen, som nå monteres i museet. Her skal verk av Vigeland stilles ut sammen med verker av samtidige kunstnere. Blant annet venter museet forsendelser av verker fra museer i Paris, gjort av kjente kunstnere som Auguste Rodin og Aristide Maillol.
Utstillingen består av 92 arbeider og vises i hele Vigeland-museets 1. etasje fra 12. april. For å få utstillingen ferdig, vil museet være stengt for publikum fra 25. mars, grunnet forberedelser til jubileumsutstillingen.
— Dette er en storstilt skulpturutstilling, der Vigeland for første gang vises sammen med noen av de mest betydningsfulle kunstnerne i hans samtid. Ved å plassere Vigeland inn i en slik sammenheng, legges det til rette for at publikum kan få et nytt blikk på hans kunst, sier en entusiastisk museumsleder.
Feiring ett år til ende
Jubileumsutstillingen er bare ett i en rekke arrangementer som skal forsøke å øke folks interesse for og kunnskap om kunstneren. I tillegg til den store utstillingen på Frogner, er det produsert en vandreutstilling som skal turnere landet rundt de neste to årene. Den får sin åpning i Stavanger i slutten av mars.
— Gustav Vigeland er hele Norges billedhugger, og det er viktig for oss at Vigeland-jubileet blir en nasjonal markering. For å få til dette, samarbeider Vigeland-museet med en rekke aktører, forklarer Jarle Strømodden.
Også i Trondheim vil det i jubileumsåret bli en egen Vigeland-utstilling. Denne skal ta for seg den deler av arbeidet Vigeland gjorde under restaureringen av Nidarosdomen på slutten av 1800-tallet.
Oslofolk har flere godbiter i vente når det gjelder jubileumsarrangementer. Her blir det nemlig både byvandringer, med fokus på delen av Vigelands monumenter som ikke befinner seg i Frognerparken, og en gedigen sommerfest i parken den 22. juni med aktiviteter for hele familien.
— Alle kjenner til at Vigeland har laget Sinnataggen, Monolitten og de andre skulpturene i Vigelandsparken, men ikke alle er klar over at han også har laget blant annet det vakre Camilla Collett-monumentet i Slottsparken. Derfor vil vi arrangere byvandringer i Oslo sentrum, med stopp ved blant annet Abelmonumentet og monumentene av Camilla Collett og Rikard Nordraak, forteller prosjektleder for Vigelandsjubileet, Guri Skuggen.
Vil øke kunnskapen om Vigeland
Også Vigelands talenter innen portretttegning og design skal opp i lyset.
— Vi ser at kunnskapen om Vigeland og hans kunst kanskje ikke er der vi skulle ønske. Selv museet vårt, er det overraskende få som kjenner til. Dette håper vi å kunne få til en positiv utvikling på gjennom jubileumsåret, sier museumssjef Strømodden.
— Arbeidet som legges ned i forbindelse med Vigeland-jubileet vil legge et godt grunnlag for å gjøre Gustav Vigeland bedre kjent både nasjonalt og internasjonalt. Vigeland-museet håper satsingen kan stimulere til ny og økt forskning på Vigelands liv og kunst, sier Strømodden.