Ringerike Panthers Matej Galbavy forsøker seg foran Grüner-målvakt Jesper Ekeberg. Sistnevnte er den store helten etter å ha reddet 53 skudd mot Ringerike. Foto: Christian Boger

Grüner tror på opprykk etter seier mot Ringerike i første kvalik-kamp

Etter 4-1-seier i første kvalifiseringskamp til Get-ligaen våger Dælenenga-klubben å tro på opprykk. � Dette var utrolig morsomt, sier Grüners keeperhelt Jesper Ekeberg.

I ti år har Grüner vært borte fra kvalikspill til norsk ishockeys øverste hylle Get-ligaen. Søndag tok klubben et stort steg mot å få spille mot Vålerenga og andre storklubber. En litt overraskende 4-1-seier over Get-ligaens bunnlag Ringerike gir håp om opprykk.

— Dette smakte utrolig bra. Nå har vi så absolutt troa på at vi kan rykke opp, sier en jublende Grüner-keeper Jesper Ekeberg til VårtOslo etter matchen.

Keeperhelten reddet 53 skudd

Seieren til tross. Sluttresultatet lyver noe. I perioder av kampen var Grüner under hardt press fra eliteserie-motstanderen. Gang på gang var det farlig foran Grüner-buret. Men bare en gang klarte gjestene å overliste en for kvelden strålende Ekeberg. 53 skudd reddet svensken med en fortid i Kongsvinger og svensk hockey.

Grüner farlig frempå i 1. periode når Ringerike Panthers keeper Johan Kallio får avverget. Men klubben fra Dælenenga overlistet likevel Kallio to ganger før første pause. Foto: Christian Boger

— Det var utrolig morsomt å vinne i dag. Selv om de har mange skudd, føler jeg at størstedelen av dem kommer fra ganske ufarlige vinkler. Dessuten hadde jeg god hjelp av forsvaret i dag, poengterer keeperhelten.

Prestasjonen til mannen mellom stengene var viktig for Grüner. Gjennom dagens seier tar de med seg selvtillit og tro til to vanskelige bortekamper mot Narvik og Ringerike, før kvalik-spillet avslutte hjemme på Dælenenga mot Narvik.

— Vi skal spille to vanskelige bortekamper nå, men jeg tror vi skal ha en god mulighet til å rykke opp, mener Jesper Ekeberg.

Åpning som bestilt

Etter mange års fravær fra hockeyens ypperste i Norge, var startnerver noe en måtte forvente fra Grüners iskrigere. Og slik ble det også de første minuttene av denne kampen. Eliteserielaget fra Ringerike presset tidlig, men fikk ikke uttelling. Et par farlige sjanser ble reddet av Jesper Ekeberg.

Grüner-målvakt Jesper Ekeberg har tro på flere poeng i kvalik-serien mot Narvik og Ringerike. Søndag var han sterkt delaktig i å sikre tre viktige poeng for Grüner. Foto: Christian Boger

Utover i perioden kom gutta fra Løkka mer til sin rett, og det var ikke helt ufortjent da Jonathan Ed kunne sette inn kveldens første puck bak Ringerike-keeper, Johan Kallio.

Etter scoringen var det vill jubel blant hjemmefansen, og resten av perioden skulle bare bli bedre for de vel 350 frammøtte i Grüner ishall. Med drøyt fem minutter igjen av førsteperioden kunne Sondre Stokke Haugen sørge for kveldens andre Grüner-mål, og Oslo-klubben kunne gå til første pause med en velfortjent ledelse.

Med ryggen mot veggen

I fotball sies det at 2-0 kanskje er den farligste ledelsen ett lag kan ha til pause. Så var også faktum i Grüner ishall søndag kveld. Fra første dropp i andre periode var det klart at Ringerike kom på isen som ett helt annet lag enn før hvilen. Hva den svenske treneren Martin Boork sa til sine disipler i pausen vites ikke, men det hadde tydeligvis en effekt på spillerne fra Get-ligaen.

Grüner jubler etter scoring i 1. periode. Vålerengas tidligere U20-spiller Mathias Landrø blir omfavnet. Neste sesong kan kanskje Landrø møte tidligere lagkamerater i Get-ligaen. Foto: Christian Boger

Til tross for et spillemessig overtak og store sjanser, skulle det likevel ta tid før Hønefoss-klubben fikk en redusering. Det kan Grüner takke keeper Jesper Ekeberg for. Som i første periode hadde han en rekke kvalifiserte redninger. Etter å ha reddet i alt 16 skudd i midtperioden måtte Grüner-keeperen til slutt se seg slått av svenske Mikael Hansson. Ringerike Panthers satte inn en ikke helt ufortjent redusering til 2-1.

Den som ler sist ler best

Tredje periode åpnet på mange måter der andre sluttet. Gjestene fra Schjongslunden i Hønefoss presset Grüner. Til tross for at ringerikslaget til tider mer eller mindre slo leir i hjemmelagets sone, ville det seg ikke helt for bortelaget. Godt forsvars- og keeperspill fra Grüner var mye av årsaken til at gjestene ikke fikk flere scoringer.

Grüners svenske veteran, Emil Näsholm, spiller sin femte sesong for østkantlaget. Her farlig frempå mot Panthers-back Tobias Skaarberg og målvakt Johans Kallio. Bortelagets Jonas Westman blir statist. Foto: Christian Boger

Helt på tampen måtte Ringerike satse fremover. Dermed kunne Grüners Viktor Zetterberg utnytte at gjestene blottla forsvaret. Svensken satte inn to scoringer. Dermed ble det tre viktige poeng til Grüner, før de tar fatt på to vanskelige bortekamper mot Ringerike og Narvik.

Kvalik-serien avsluttes hjemme mot Narvik søndag om to uker. De to beste lagene i serien rykker opp til neste års Get-liga.