MMA kampsport
To menn og en kvinne er kjent skyldig etter at en amerikansk statsborger bosatt i Oslo ble grovt mishandlet. Alle de involverte er aktive i Oslos kampsportmiljø. Arkivfoto: Robert Tadlock/Flickr

Grov mishandling og drapstrusler i kampsportmiljø. Kvinnelig vekter og tidligere befal dømt i tingretten

— If you take my money I`ll kill you. Fucking dead. Dette var truslene den amerikanske mannen hørte mens han lå krøket i fosterstilling og grovt mishandlet av tre norske kampsportutøvere på Helsfyr i Oslo.

— Could fucking kill you! You`re fucking dead, ropte den befalsutdannede 34-åringen mens en amerikanske mann lå i fosterstilling på gulvet.

Sammen med to andre, gikk 34-åringen fra Oslo løs på amerikaneren fordi sistnevnte angivelig skyldte kameraten 50.000 kroner. Nå er de to mennene og en kvinne dømt i Oslo tingrett.

Tingretten var ikke i tvil om at de to mennene på henholdsvis 48 år og 34 år er skyldig i grov mishandling av en tidligere venn og samarbeidspartner. I tillegg skal en kvinne på 47 år ha vært aktivt med da den amerikanske mannen ble grovt mishandlet i Grenseveien på Helsfyr en desemberkveld for snart to år siden.

Vekter, befal og omsorgsarbeider

Den 34-årige mannen har befalsbakgrunn fra Forsvaret, men jobber i dag som montør i et bygningsfirma. Den eldste mannen, 48-åringen, har bakgrunn som helse- og omsorgsarbeider, men livnærer seg nå som håndverker. Mens kvinnen på 47 år er ordensvakt i et vekterfirma samtidig som hun driver med web-design.

Alle de tre tiltalte og fornærmede kjente hverandre opprinnelig fra et treningsstudio for kampsport på Sagene. Det var amerikaneren som drev treningsstudioet, men både den 47-årige kvinnen og den 34 år gamle mannen ble etterhvert delvis ansatt ved kampsportstudioet på Oslos østkant. Men da lokalene ikke lenger oppfylte plan- og bygningslovens krav, måtte studioet flyttes høsten 2016.

Nytt lokale ble funnet i Grenseveien ved Helsfyr. Men lokalene trengte oppussing. I forbindelse med flyttingen til Grenseveien på Helsfyr, skjøt den 48 år gamle mannen inn 50.000 kroner i aksjekapital i det nye kampsportstudioet. Pengene skulle blant annet brukes til å sette det nye kampsportstudioet i stand. Det er her kilden til konflikten ligger.

Ville kuppe studioet ved å spre rykter

Også 34-åringen vurderte å kjøpe seg inn med en tilsvarende sum. Men kommer aldri så langt. I mellomtiden har han hørt rykter om at amerikaneren skal være økonomisk uryddig og ikke til å stole på. Den befalsutdannede 34-åringen forklarte seg senere, som tiltalt i tingretten, også om andre rykter rundt den amerikanske mannen.

34-åringen går til 48-åringen med ryktene om amerikaneren høsten 2016. Sammen bestemmer de to seg for å «kuppe» amerikanerens treningsstudio. Den befalsutdannede og håndverkeren samler alle medlemmene og forteller om ryktene de har hørt om amerikaneren. Planen er å ta over driften og skyve amerikaneren ut. Men sistnevnte nekter å la 34-åringen og 48-åringen overta.

34-åringen skryter til venninne

— NN fikk grisebank i går, skryter 34-åringen på messenger til en venninne 13. desember 2016.

— Så hvem grisa han, spør venninnen.

— Jeg og X. Mest X, svarer 34-åringen dagen etter mishandlingen av amerikaneren.

I tingretten ble flere samtaler via sosiale medier og sms ført som bevis mot de tre tiltalte. I tillegg ble det avspilt en mobilvideo tatt av den kvinnelige vekteren. Felles for samtalene, sms`ene og videoen er at de beviser eksplisitt planlegging og deretter detaljert hva som skal ha skjedd etter at amerikaneren ble mishandlet av de tre tiltalte.

Men vi spoler tilbake til kvelden før skrytemeldingene fra den befalsutdannede 34-åringen. Amerikaneren har ikke betalt tilbake 50.000 kroner til 48-åringen. Den 12. desember bestemmer derfor de to mannlig tiltalte seg for å dra til det nye kampsportstudioet i Grenseveien. De drar sammen med den 47 år gamle kvinnelige vekteren og en fjerde person, som senere får status som vitne i straffesaken.

Vitne «visste ingenting»

Når de fire kommer inn døra ved 20-tiden holder amerikaneren og en håndfull andre personer på med maling og annet oppussingsarbeid i treningsstudioet. 34-åringen ber personene som er der forlate rommet fordi de skal ha en «privat» samtale med amerikaneren. Ett av vitnene som forlater rommet beskrev i retten at han først hører høylytt munnbruk bak den lukkede døra.

Et annet vitne, vitne Y i retten, beskrev at han hverken så eller hørte noe av det som skjedde. Men på messenger utspant følgende samtale mellom vitne Y og en kamerat dagen etter mishandlingen.

— Faen! Hahaha gjett hva som skjedde i går, spør Y.

— Tell me, svarer kameraten.

— NN er på sykehus. Noen banket ham opp!

Samtalen fortsetter en stund før vitnet Y skriver følgende:

— Ring når du kommer tilbake så skal du få verdens beste historie pluss video hahahaha.

Presset vitnes hals og strupe

Også i andre sms`er og samtaler via messenger kommer det frem at vitner vet hva som skal ha skjedd. Men at de skal ha trukket seg fra å vitne i retten fordi de er blitt skremt, ifølge en av de tre tiltalte.

Men tingretten finner det bevist at umiddelbart etter at de tre tiltalte kom inn i rommet der amerikaneren oppholdt seg, begynte den grove mishandlingen. Den 48 år gamle mannen angrep amerikanske NN med knyttneveslag mot ansikt, hals og hode. Samtidig sparket 48-åringen NN i knærne, som han visste amerikaneren nylig hadde operert.

— Could fucking kill you

Nå forsøker et vitne å komme amerikaneren til unnsetning. Men den 47 år gamle kvinnelige vekteren presser høyre underarm under vitnets strupe og hals, mot en ribbevegg. Samtidig kjefter den kvinnelige vekteren på vitnet sammen med sin 34-årige medtiltalte. Høylytt får vitnet beskjed av de to om å ikke forsøke å beskytte amerikaneren som blir grovt mishandlet.

Mens den kvinnelige vekteren fortsetter å holde presset mot vitnets strupe, engasjerer den befalsutdannede 34-åringen seg i mishandlingen av amerikanske NN sammen med 48-åringen. I dommen fra tingretten beskrives slag, men i hovedsak spark mot NN. Samtidig som 34-åringen og 48-åringen sammen mishandler amerikaneren, roper 34-åringen «could fucking kill you» og «fucking dead».

Ville bruke hammer på offeret

På dette tidspunktet slipper den kvinnelige vekteren taket på det tilstedeværende vitnet. Vekteren setter seg ned mens de to mennene fortsatt mishandler amerikaneren som ligger krøket i fosterstilling på gulvet. Så går den 48 år gamle kampsportutøveren bort til en vegg og henter en hammer. 48-åringen sier til den mishandlede mannen som ligger nede, at hammeren skal brukes til å ytterligere skade de nyopererte knærne.

Først nå reagerer den kvinnelige vekteren. Også vitnet og den medtiltalte 34-åringen gir uttrykk overfor 48-åringen at hammeren er i drøyeste laget. 48-åringen gir dertter fra seg hammeren. Men beordrer den kvinnelige vekteren til å filme med mobilen. Mens hun filmer, sier 48-åringen til NN at de vil ta livet av ham hvis han bygger ferdig kamsportakademiet.

Vekter smilte mens hun filmet

Oslo tingrett skriver i dommen at de finner det bevist at den kvinnelige vekteren smiler fornøyd på bildene hun selv tar mens 48-åringen truer den mishandlede amerikaneren på livet.

Mens amerikaneren lå på gulvet og ble filmet av vekteren, forsøkte også 48-åringen å tømme et spann maling over ham. Samtidig sa 48-åringen; «Eat it up». Men amerikaneren klarte å komme seg til siden. Da kastet 48-åringen det tomme spannet etter ham.

På vei ut fra kampsportstudioet, etter den grove mishandlingen av amerikaneren, tømte 48-åringen ut mer maling, slo hull i gipsvegger og en panelvegg. Så snur 48-åringen når han møter en treningskamerat. De to går inn igjen til den forslåtte og skadde amerikaneren. Sistnevnte sier da at han skal betale 48-åringen de 50.000 kronene som var skutt inn i det nye treningsstudioet i Grenseveien.

34-åring nektet for mishandlingen

Først da de tre tiltalte hadde forlatt rommet med amerikaneren, turte vitnet som ble presset opp mot veggen av den kvinnelige vekteren å ringe politiet. Da politiet ankom Grenseveien fikk de navnene på de tre som etterhvert måtte møte i Oslo tingrett, tiltalt for grov mishandling.

Men fordi saken fikk lang liggetid hos politiet, og det har tatt lang tid før saken kom opp for retten, får alle de tre tiltalte noe redusert straff. I tillegg får 48-åringen såkalt strafferabatt fordi han allerede i første politiavhør erkjente mishandlingen. Dermed ender 48-åringen opp med å måtte sone 45 dager i fengsel. Det er halvparten av den straffen han normalt sett hadde risikert å bli pådømt.

Men den befalsutdannede 34-åringen nektet straffeskyld både i avhør og i tingretten. Han fastholdt at han hadde vært med til Grensveien 12. desember for å hente treningsmatter sammen med 48-åringen og den kvinnelige vekteren.

80 dager i fengsel

I dommen beskrives også 34-åringen som en lederskikkelse i kampsportmiljøet. Men retten legger ikke vekt på at den 34 år gamle mannen også tidligere er straffedømt, og avsluttet soning i 2011. Den befalsutdannede mannen får dermed 80 dager fengselsstraff.

Den kvinnelige vekteren dømmes for medvirkning til grov kroppskrenkelse, psykisk medvirkning til skadeverk og for kroppskrenkelse av vitnet hun holdt opp mot veggen mens underarmen ble presset mot vitnets strupe og hals. Men fordi kvinnen har aleneansvar for to barn, idømmes hun kun 75 timers samfunnsstraff og 80 dager betinget fengsel.

VårtOslo er ikke kjent med om noen av de tre domfelte vil anke dommen fra tingretten.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer