Grorud kirke (t.v.) får 405 000 kroner av Riksantikvaren, for å restaurere to store veggmalerier av Per Vigeland. Iladalen kirke får nesten 300 000 kroner for restaurering av veggmalerier fra samme kunstneren.

Riksantikvaren skal bruke millioner på restaurering av landets kirkekunst. Grorud og Iladalen kirker får mest

Det er i alt 23 kirker i Norge som får en bit av kaka når Riksantikvaren skal fordele over 3 millioner kroner til restaurering og konservering av kirkekunst. Det aller største tilskuddet går til Grorud kirke for restaurering av et skadet veggmaleri av Per Vigeland.

Publisert

Riksantikvaren har nylig fordelt ut 3, 650 millioner kroner i årets tilskudd til restaurering og konservering av kirkekunst. I alt er det 23 kirker over hele landet som får midler.

Grorud og Iladalen kirker får mest i år, og begge prosjektene gjelder store veggmalerier av kunstneren Per Vigeland.

Grorud får kr 405 900 kr, mens Iladalen får 298 800 kr.

Skal restaurere maleri av Per Vigeland

— Kirkekunsten i Norge er svært viktig, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

— Norge var et fattig land, og i fortiden var oppdrag til kunstnerne i stor grad utsmykning av kirkene, forklarer riksantikvar Hanna Geiran.

Hun forklarer at i fortidens fattige Norge var oppdrag til kunstnerne i stor grad utsmykning av kirkene. Derfor viser kirkekunsten også den innsatsen og de ressursene som menigheter og lokalsamfunn gjorde for å utsmykke kirkene.

— Det største tilskuddet går i år til Grorud kirke for restaurering av et skadet veggmaleri av Per Vigeland, sier Geiran.

Maleriet har både vannskader og sprekker, i tillegg til at det er behov for å restaurere etter gamle, mindre vellykkede reparasjoner.

Tilskudd til konservering av bibel fra 1738

Også Iladalen kirke får innvilget en større sum til et maleri av samme kunstner.

Veggmaleriet av Per Vigeland i Iladalen kirke får 298 800 kr for konservering.

Norge har bevart mye kirkekunst fra middelalderen sammenlignet med andre europeiske land.

Blant andre større tilskudd får Vågå kirke 375 000 til restaurering av et maleri fra slutten av 1600-tallet, malt av Henning Munch, slektning av den mer kjente Edvard.

Gamle Gimmestad kirke får 251 000, mens Jevnaker kirke får 214 000 til konservering av alterbilde, to malerier og en døpefont. Moskenes kirke får blant annet tilskudd til konservering av en bibel fra 1738.

I tilskuddsordningen kan kirkeierne søke om blant annet prosjektering, sikring, konservering, transport og forsikring, samt rapportering og formidling av kirkekunst som ledd i konserverings- og sikringsarbeid, når en fagutdannet konservator er gitt oppdraget.

Powered by Labrador CMS