Skanska er en stor og synlig aktør innen boligbygging i Oslo, for eksempel i Ensjøbyen hvor de bygger hundrevis av nye boliger.
Nå lover de at de kun skal bygge boliger som får en uavhengig miljøsertifisering som heter BREEAM fra 2020.
Mer om BREEAM
BREEAM utfordrer den oppfatningen mange fortsatt har om at bærekraftige bygg av god kvalitet er vesentlig dyrere å prosjektere og oppføre enn bygg som bare oppfyller lovkravene.
Et stadig større forskningsmateriale viser at bærekraftige alternativer innebærer liten eller ingen ekstra investeringskostnad for utbyggingsprosjekter. I de tilfeller der det faktisk påløper ekstra kostnader, vil de ofte bli tjent inn igjen gjennom lavere driftskostnader og til slutt føre til besparelser i løpet av byggets levetid.
Økt effektivitet og kvalitet forbundet med bærekraft bidrar også til at disse byggene er mer kommersielt attraktive. Stadig mer tyder for eksempel på at bygg med BREEAM-klassifisering gir økt avkastning for investorer, så vel som økte leieinntekter og salgspriser for utbyggere og eiere.
— Skanska ønsker å ta vår del av ansvaret for å redusere klimabelastningen gjennom å bygge boliger som både er mer energieffektive, bruker bærekraftige materialer, og som legger til rette for at boligkjøperne lettere kan ta gode miljøvalg, sier konserndirektør for eiendomsutvikling i Skanska, Thorbjørn Brevik, i en pressemelding.
— Samtidig er det viktig at vi bygger boligene på eller nær kollektivknutepunkt, slik at transportbehovet reduseres, sier han.
Miljøfokus i alle ledd
Annonse
BREEAM er en internasjonalt anerkjent metode for å måle et byggs bærekraftige egenskaper. På verdensbasis har over 530 000 bygg blitt sertifisert etter at BREEAM ble lansert i 1990.
Metoden skal gjelde i hele byggets livsløp, som vil si at det skal tenkes miljø i alle ledd fra planleggingsfasen til den langsiktige driften av bygget. BREEAM-bygg skal ha blitt planlagt, prosjektert, oppført og driftet i samsvar med det som de som gjennomfører BREEAM-evalueringen anser som beste bærekraftspraksis.
I praksis handler det om å bruke BREEAM til å evaluere temaer som energi- og vannbruk, helse og innemiljø, forurensning, transport, materialer, avfall, arealbruk, økologi og ledelsesprosesser.
Satser på å være "Very Good"
BREEAM-bygg sertifiseres etter en skala med klassifiseringene «Pass», «Good», «Very Good», «Excellent» og «Outstanding". Ifølge Brevik skal de grønne Skanska-boligene hovedsakelig oppnå BREEAM-nivå "Very Good".
En britisk studie konkluderer med et BREEAM-sertifikat kan oppnås mot liten eller ingen ekstrakostnad, opplyser Norwegian Green Building Council (NGBC), som eier en versjon av BREEAM-metodikken tilpasset norske forhold. For klassifiseringsnivå opp mot Excellent må man beregne noe ekstrakostnad, men denne er normalt under to prosent.
— I løpet av flere år har vi nå opparbeidet en høy kompetanse gjennom å ha utviklet og bygget noen av landets grønneste næringsbygg. Som den ledende grønne prosjektutvikleren mener vi at det er på høy tid å heve ambisjonen for kvaliteten på nye boliger, sier Brevik.
— Når så mange ønsker å ta et større ansvar, må vi bidra til å gi innbyggerne et alternativ. Bygningssektoren er en vesentlig del av løsningen for å redusere klimabelastningen, og Skanska ønsker en kompetansebasert og helhetlig tilnærming til hvordan vi løser disse utfordringene, sier han.
Skanska blir med på ti strakstiltak
I juni lanserte Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse ti strakstiltak for eiendomsbransjen. Tidligere har store aktører som OBOS, Stor-Oslo Eiendom og Veidekke Eiendom sluttet seg til tiltakene. Nå varsler også Skanska Eiendomsutvikling at de skriver under.
- Ja, vi skriver under vi også. Samtidig vil vi understreke at vi gjør alle disse tiltakene allerede i dag. Men det er ikke nok å skrive under strakstiltakene. Vi ønsker å strekke oss lenger. Det mener vi best gjøres gjennom en uavhengig sertifisering som det BREEAM er, avslutter Brevik.