Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo.
Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo.

Grønn Ungdom vil beholde Holberg på sokkel ved Nationaltheatret

Nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Teodor Bruu mener statuen av dikteren Ludvig Holberg likevel bør få stå utenfor Nationaltheatret likevel.

Publisert

Den 11. juni tok Bruu i VG til orde for å fjerne statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg. Begrunnelse var at Churchill var en rasist og at Holberg var involvert i slavehandel.

Nasjonal talsperson for Grønn ungdom, Teodor Bruu, har blitt klokere på debatten om statuene.
Nasjonal talsperson for Grønn ungdom, Teodor Bruu, har blitt klokere på debatten om statuene.

– I den norske debatten skal jeg innrømme at jeg tror forslaget om Holberg bommet litt. Han levde for flere hundre år siden, og han var ikke så aktiv i slavehandelen som vi først hadde opplysninger om. Når det gjelder Churchill, er saken en annen. Der har jeg bare blitt enda sikrere på at det er riktig sier Bruu til Klassekampen.

Debatten er viktigst

Han sier det ikke er fattet noe vedtak om fjerning av statuen, men at «store deler av Grønn Ungdom» er enig. Det er likevel debatten omkring hva statuene forteller som er det avgjørende, mener Bruu, som ifølge VG står på andreplass på MDGs liste ved neste års stortingsvalg.

– Det viktigste er ikke om de statuene står, flyttes eller om det kommer en plakett, men at vi får en ny debatt om historien vi alle lever med.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS