Unike butikker i byen

Barista Julian Cummings forteller om kaffebaren Tim Wendelboes opptatthet av detaljer og teknikk når de brenner kaffen. Foto: Bjørnar Morønning

Et bortgjemt stykke kaffeglede på Løkka

I et gatehjørne på Grünerløkka skjuler kaffebaren Tim Wendelboe seg. Hit kommer turister fra hele verden, og den lysbrente kaffen herfra blir servert i innland og utland.

Publisert

Det skal godt gjøres for en kaffebar å utmerke seg på Grünerløkka. Stempelet som Norges kaffebydel kommer av de mange menneskene som hver dag får slukket kaffetørsten i området. Likevel har Tim Wendelboe opparbeidet seg en solid plassering i bransjen.

– Det er ikke hokus pokus, svarer barista Julian Cummings på spørsmål om hvordan de utmerker kaffen sin.

Likevel har kaffebaren skilt seg ut på flere plan. Lokalet, som tidligere var en frisørsalong, er renovert i urban stil. Her er det få sitteplasser, men kaprer du et sete, blir du del av en koselig og lun atmosfære.

Atmosfæren berikes ytterligere med prisbelønt kaffe. Sist i 2019 vant Tim Wendelboe førsteplassen i Nordic Roaster Competition. Og med pallplasseringer på Norwegian Barista Championship i tillegg blir det liten tvil om at kaffebaren skiller seg ut med alt fra brenneriteknikker og baristakunst.

Stemningen er lun og trivelig. Her kan du kose deg med en kaffekopp eller to. Foto: Bjørnar Morønning

Kaffen er lysbrent

Lysbrent kaffe er blitt en umiskjennelig del av profilen til Tim Wendelboe. Alt som serveres her er lysbrent.

– Det er brenningen av kaffen som skaper den største forskjellen. Når man brenner kaffen lysere gir det større preg; mer aroma og mer smak.

For å kvalitetssikre brenneriprosessen har Wendelboe selv gitt opplæring til alle tre brennere som jobber i kaffebaren. Kaffekvaliteten er en av pilarene som holder omdømmet hevet høyt blant konkurrentene.

Caroline Rødvik betjener gjestene i lokalet denne formiddagen. Foto: Bjørnar Morønning

For å få til dette er de trolig den eneste kaffebaren i byen som bruker aero press som bryggemetode. Denne metoden kombinerer flere teknikker til én optimal metode som blant annet skal resultere i finere kverning.

Visitter fra hele verden

De fleste besøkende i kaffebaren er fortrolige med Tim Wendelboe. Jeg skimter en kunde som entrer kaffebaren. Hun velger konsekvent ut en pakke kaffebønner, betaler og forlater.

De fleste kundene trer inn i dette universet, vel vitende om hva Tim Wendelboe tilbyr. Denne kunnskapen er en følge av omdømmet Wendelboe har bygget opp både i innland og utland.

Tim Wendelboe er også navnet på mannen som står bak kaffebaren, og han har vært flink til å fremvise hva som er hans. I kaféer og i restauranter rundt om i verden blir kaffen servert.

I 2019 vant Tim Wendelboe førsteplassen i Nordic Roaster Competition. Tidligere også pallplasseringer i Norwegian Barista Championship. Foto: Bjørnar Morønning

Som resultat får kaffebaren, som ligger litt skjult på et gatehjørne av Grüners gate, mange turistvisitter. De kommer fra andre deler av landet. Men også fra andre land. Især kinesere, japanere og koreanere tar turen hit for å smake på Wendelboes verk.

– Flere besøker Norge utelukkende for å besøke kaffebaren. Årsakene koker ned til kvaliteten. Når man har en kvalitet som er gjennomgående god, tiltrekker det folk, ifølge Cummings.

Wendelboes etiske metode

Kvaliteten er et resultat av Wendelboes bevissthet rundt lokal tilstedeværelse og bærekraft. Importen av kaffebønner skjer fra flere land, deriblant Kenya, Honduras og Colombia. For øyeblikket befinner Wendelboe seg i sistnevnte.

Han gransker ulike kaffetyper i søken etter kvalitetsbønner. Men Wendelboe brygger ikke bare kaffe, men bygger også relasjoner. Det nære forholdet til kaffefarmerne skiller Tim Wendelboe fra andre aktører i bransjen.

Kaffens opphav fremheves, og bedriften publiserer et etisk regnskap i form av en transparancy report, hvor det opplyses om hva bedriften gir for kaffen.

Lysbrent skal kaffen være for å fremheve smaken i kaffebønnene. Foto: Bjørnar Morønning

– Wendelboe ønsker alltid å gi bedre vilkår for bøndene som produserer kaffen, fordi de fortjener det, sier Cummings.

Samarbeidet med kaffebøndene skaper en forutsigbar tilgang på gode kaffebønner året rundt på kaffebaren i Oslo. Slik sikrer bedriften en gjennomgående høy kvalitet i varene de tilbyr.

Ikke bare drikke, men også lære

På fasaden står ordene espressobar, skole og brenneri. Her kan man både drikke og lære. Kaffebaren ønsker ikke bare være en holdeplass for å drikke og handle, men også for å lære. Derfor bruker man gjerne mer tid her enn i andre kaffebarer og kafeer.

Wendelboe skiller seg fra andre aktører som bygger på prinsipper om effektivitet. Når kaffen serveres forteller gjerne baristaen litt om den. Slik tar det gjerne mer tid enn bare å kjøpe en kaffe på Starbucks.

Julian Cummings er opptatt av den høye etiske bevisstheten ved kaffebaren. Foto: Bjørnar Morønning

For kaffeentusiaster som ønsker å lære hvordan man kan lage kaffe på Wendelboe-vis, tilbyr kaffebaren brennerikurs. I tillegg tilbys Sunday Tasting, hvor man i lag med flere kan leie et rom i kaffebaren for femti kroner og deretter smake på ulike typer kaffe.

Samtidig greier baristaen ut om kaffen. Sammenlagt klarer Wendelboe å skape et konsept hvor både læring og nyting av kaffe er i fokus.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS