Organist Randi Elise Rosendahl i Hasle kirke ønsker velkommen inn til alle som vil ha med et minne fra Hasle kirke. Foto: Sara Louise Svendsen

Hasle kirke selger unna 600 orgelpiper fra det gamle orgelet sitt

Pipene kommer i tre og metall og selges fra 100-500 kroner avhengig av størrelse og type. De største orgelpipene har en mer mørkere lyd, mens de minste har en lysere tone.

Publisert

60 år gamle Hasle kirke har drevet med oppussing av kirken siden sommeren 2018 og ser fram mot dagen da kirken er ferdig, i august.

Men det 60 år gamle orgelet har lått surt og dårlig i det siste. Nå selger derfor Hasle kirke unna 600 håndlagde orgelpiper i metall og tre mens kirken pusses opp. Pengene går til nytt interiør.

– Vi vant trekningen, sier organist Randi Elise Rosendahl, som forteller at kirken har fått 20 millioner av Kirkelig fellesråd i Oslo til oppussingen.

Hasle kirke ligger høyt og åpent ved Keyserløkka, men ble nylig kåret av kristenavisa Dagen som landets tredje styggeste. Foto: Anders Høilund

Nytt kirketårn

— De pengene trengte vi virkelig. De går blant annet til å bytte ut hele taket og noen vinduer som er råtne, sier Randi. Hun forteller også om fuktskader i kjelleren og mugg diverse steder.

Kirken har også byttet ut kirketårnet, ettersom det var ustabilt og dårlig konstruert. De to opprinnelige kirkeklokkene fra Pipervika kirke er nå på plass igjen i kirketårnet til Hasle kirke.

Kvitter seg med det berømte orgelet

I tillegg har kirken nå funnet på at de skal kvitte seg med det 60 års gamle pipeorgelet, som inkluderer noen orgelpiper fra gamle Pipervika kirke.

De gamle orgelpipene ligger på rekke og rad inne i Hasle kirke. Foto: Sara Louise Svendsen

De sure lydene fra de gamle pipeorgelet kom av at pipene var feil montert på ytterveggen. Og når det var kaldt ute, trakk metallet seg sammen og ble pipene smalere, mens når det var varmt, utvidet de seg og ga feil lyder.

I tillegg kunne ikke organisten se dirigenten, siden pipeorgelet sto inne på et eget rom. Det ble satt opp en skjerm som organisten skulle se på, men skjermen viste bildene for seint.

Får elektrisk orgel

Derfor skal Hasle kirke erstatte det gamle pipeorgelet med et nytt elektrisk orgel som både blir billigere og bedre for kirken, ifølge Randi. Hun legger til at mange musikere ikke har vært særlig begeistret for ideen, fordi det vil ødelegge for akustikken.

Rannfrid Helene Sande har fulgt Hasle Kirke siden den ble åpnet i 1960. – Selvfølgelig vil jeg sikre meg en orgelpipe, sier hun. Foto: Anders Høilund

Randi tror derimot det nye elektriske orgelet vil lyde like supert. Det nye orgelet vil dessuten flyttes ut av rommet det sto på før og bli plassert ved siden av flygelet.

600 orgelpiper til salgs

For å tjene noen ekstra penger til interiør og innredning i kirken, selger kirken de 600 gamle orgelpipene.

Pipene kommer i tre og metall og selges fra 100-500 kroner avhengig av størrelse og type. De største orgelpipene har en mer mørkere lyd, mens de minste har en lysere tone. Orgelpipene selges til alle som vil ha med seg en del av Hasle kirke hjem.

Menighetssalen i Hasle kirke er under full restaurering. Foto: Anders Høilund

Randi forteller at mange av de som kommer og kjøper som oftest har en tilknytning til kirken. De har hørt tonene fra orgelet i sin egen konfirmasjon eller dåp. Andre velger tone og orgelpipe etter forbokstaven i navnet sitt.

Orgelpiper blir solgt ved inngangen i Hasle kirke og man kan dra innom for å kjøpe: Onsdag 26. februar kl. 20-21 og søndag 8. mars kl. 15-17.

Powered by Labrador CMS