Viktige støttespillere. Fra Venstre: Györgyi fra Ungarn, Rigmor fra Oslo, Oddrun Remvik (prosjektleder) og Adrienn fra Ungarn. Foto: Hans Magnus Borge

Nattåpent i Paulus kirke for dem som ikke har noe annet sted å gå

– Vi kan ikke ha det slik i byen vår at folk bare møter stengte dører nattestid. Det er uverdig, og det setter liv og helse i fare, sier biskop Kari Veiteberg.

Oslo bispedømme holder Paulus kirke på Grünerløkka åpen om natten fra og med 9. februar til 5. april.

Hver eneste natt er det mennesker i byen vår som ikke har noe sted å være eller hvile. De er i alle slags livssituasjoner, men har til felles at ingen dører er åpne på natta, foruten legevakta.

– Jeg er kirkeleder i Oslo 24-7, like mye på natta som på dagen. Det er vondt å vandre hvileløst rundt uten et sted å gå til, og for de fleste er det nedbrytende eller helseskadelig å måtte oppholde seg ute om natten nå på vinteren, sier Oslos biskop Kari Veiteberg.

Paulus kirke holder åpent om natta for dem som trenger et varmt sted å være og tak over hodet. Foto: Den norske kirke

Vandrer ute i vinternatten

Alt for ofte gjennom vinteren må akuttovernattingene som drives av Kirkens bymisjon og Røde kors avvise folk i døra på grunn av plassmangel. Og kommunens akuttiltak trer ikke i kraft før gradestokken viser minus 10. Oslo mangler et forutsigbart nattilbud.

Oslo biskop Kari Veiteberg har derfor tatt initiativet til at Paulus kirke, ved Birkelunden, skal være nattåpen. Hun synes det er meningsløst at vi har tomme og oppvarmede kirker, mens mange må vandre ute hele natten. Hun utfordret derfor Paulus menighet – som tok opp hansken.

– Alle er velkomne

Leder av menighetsrådet, Oddrun Remvik, ble hyret inn som prosjektleder. Resultatet har blitt en fast ordning med åpen Pauls kirke frem til 5. april. En annen type kirkeasyl, for dem som er på flukt fra kulden og regnet.

– Her er alle velkomne, bare man oppfører seg ordentlig. De som er for berusete og bråkete blir bortvist. Til nå har det ikke vært aktuelt. Noen kan være litt vanskelige å vekke, men sånn er det vel i alle hjem, sier Remvik, som tidligere var fagforeningsleder for sosialarbeiderne i LO.

– Jeg er kirkeleder i Oslo like mye på natta som på dagen. Det er vondt å vandre hvileløst rundt uten et sted å gå til, sier Oslos biskop Kari Veiteberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sov ute ved bussterminalen

VårtOslo besøker Paulus kirke en fredag kveld. Det er ikke minusgrader ute, men duskregn. En natt de færreste vil tilbringe ute i hovedstaden. Men inne i kirken var det godt og varmt – og stille. Alle snakket dempet. De fleste er trette etter en lang dag. Kanskje fikk de ikke noe søvn i går.

– Jeg var hjemløs i Frankrike også, sier Dave (58), som benytter seg av Kirkens nye tilbud om overnatting. Dave forteller at han kom til en familie i Nord-Norge for å hjelpe dem i huset. Men så ble det plutselig slutt, og han sto i Oslo uten jobb og uten et tak over hodet. Sist natt overnattet han ute ved bussterminalen. Heldigvis fikk ikke politiet øye på ham.

Det er mange ulike typer av mennesker her. En har jakke med lommetørkle i brystlommen. Han ifører seg da selvsagt også tøfler før han gjør seg i stand for natten.

Frivillige verter bidrar

Prosjektet er avhengig av frivillige verter. De trenger tre hver dag, så det har gått ut brev til alle byens menigheter om å stille. – Så langt har det gått bra. Menighetsrådet på Eidsvoll stilte med fire en natt, forteller Remvik.

Og det er ikke bare norske verter som stiller. Samboerne Adrienn og Gyötgyi fra Ungarn hjelper til. Adrienn er datautvikler, mens Györgyi jobber i Kirkens Bymisjon.

Dave fra England (til v.) og Adrienn, fra Ungarn, som er vert i kirken denne natta. Foto: Hans Magnus Borge

– Uverdig og helsefarlig

– Jeg ser det som nødvendig å åpne en kirke, et hellig rom, for at folk i Oslo skal kunne ha et varmt sted å komme til. Vi kan ikke ha det slik i byen vår at folk bare møter stengte dører nattestid. Det er uverdig, og det setter liv og helse i fare. At Paulus kirke åpner dørene, er likevel bare en kortsiktig løsning. Jeg kommer også til å kontakte den politiske ledelsen i kommunen for å drøfte situasjonen, sier Kari Veiteberg.

Alterringen holdes åpen for dem som ønsker den til bønn. Vi ser flere som benytter den muligheten.

Powered by Labrador CMS