Tony Sømarken
Gressholmen kiosk-eier Tony Sømarken er lite fornøyd med behandlingen han sier at han har fått fra kommunen. Foto: Tony Sømarken

Gressholmen kiosk får ikke lov til å servere Oslo-folk mens vi venter på nye Gressholmen kro

Fordi Gressholmen kro var stengt i fjor, fikk lille Gressholmen kiosk lov til å servere kundene. Nå sier kommunen nei, selv om kroa ikke har åpnet ennå.

I fjor serverte Tony Sømarken og kusina Linda Sørensen brus, pølser og litt av hvert annet fra deres lille kioskvogn på Gressholmen. Det satte øybesøkende stor pris på, i og med at Gressholmen kro var stengt for første gang på svært mange år.

I år søkte de på driften av kroa, men fikk nei. Men de får heller ikke servere kundene fra kiosken, til tross for at de nye eierne av kroa antageligvis ikke åpner før til 1. juli.

— Jeg synes Oslo-folk burde få vite hvordan kommunen holder på. Her har de tilbud om å få et tilbud på Gressholmen til kroa er ferdig, uten å løfte en finger. Men takker de ja? Neida, det gjør de ikke, sier Sømarken til VårtOslo.

Gressholmen kiosk
Fra gladere dager hos Gressholmen kiosk ifjor. Foto: Tony Sømarken

— Ville ikke høre på «klagingen» min

— Da vi ikke fikk driften av kroa i år, skulle det heller ikke bli noen kiosk, og det var helt greit. Men så fikk jeg høre rykter om at det ble forsinkelser i åpningen av kroa. Derfor sendte jeg kommunen en mail for to-tre måneder siden for å spørre om vi kunne sette ut Gressholmen kiosk hvis dette stemte, sier Sømarken, som bor på Brattlikollen i bydel Nordstrand.

Ifølge Sømarken avkreftet kommunen at det skulle bli forsinkelser. De sa at kroa kom til å åpne 1. mai, men med redusert meny blant annet på grunn av mangel på innlagt vann (som er hovedgrunnen til at kroa var stengt i fjor).

— Den har jo ikke åpnet enda, så da tok jeg en telefon til bymiljøetaten forrige mandag for å spørre om vi kunne sette ut kiosken til kroa åpner. Men de sa nei, og at jeg måtte forholde meg til det forrige svaret med at kroa skulle åpne 1. mai. Da jeg gjentatte ganger spurte hvordan jeg kunne forholde meg til det når det åpenbart ikke stemmer, fikk jeg beskjed om at det var opp til kroverten selv når kroa skulle åpnes, og at han ikke ville høre på klagingen min.

Gressholmen kiosk
Gressholmen kiosk fraktes til Gressholmen i fjor. Foto: Tony Sømarken

— Folk spør etter kiosken

— Jeg tok kontakt på grunn av stor etterspørsel fra folk. Kusina mi jobber på fergene, og der får hun nærmest daglig spørsmål om hvorfor vi ikke har åpnet kiosken, og om hva som skjer med kroa. I tillegg tar folk kontakt på Facebook-siden til kiosken.

— Jeg tenker ikke bare profitt, jeg tenker også at befolkningen skal ha et tilbud. Jeg hadde ikke sittet igjen med masse penger i år heller, men jeg kunne vært der ute slik at folk kunne hatt tilbudet. Dette er et prosjekt som hadde gått i minus i fjor hvis jeg ikke hadde hatt flaks. Jeg fikk ganske billig transport av varer fordi kusina kjenner en på Lindøya som driver en fraktbåt.

Produkter hos Gressholmen kiosk i 2016
Produkter hos Gressholmen kiosk i 2016. Foto: Tony Sømarken

Skeptisk til de nye kroeierne

Sømarken minner om at kommunen, i søknadsprosessen, sa at de de ville ha en ny eier som legger sjelen sin i stedet. Derfor synes han det er merkelig at de ikke har åpnet ennå.

— Jeg tenker at hadde de virkelig lagt sjela si i det, hadde de allerede vært der ute med et tilbud. Vi klarte å ha kiosken der ute i hele fjor uten innlagt vann, og det fungerte fint. Vi fikk både strøm og vann fra båtforeningen her ute. Kroa kunne ikke gjort det samme regner jeg med, men de kunne hatt en midlertidig løsning. Man må ikke ha vann for is og brus, og de hadde hatt mulighet til å få strøm.

— Som jeg har skjønt så drifter de flere andre steder, som gjør at de ikke ser nok profitt før alt er klar, tenker jeg.

Gressholmen kiosk
Gressholmen kiosk, en saga blott? Foto: Tony Sømarken

Gressholmen kro: Vi er ikke forsinket

Innehaver Anne Marter Archer hos Gressholmen kro avviser imidlertid at det har vært noen store forsinkelser, eller at de skulle åpne 1. mai.

— Vi har sagt at vi sammen med eiendoms- og byfornyelsesetaten skal se på muligheten for å åpne kroen med et enklere tilbud noe tidligere enn 1. juli, men 1. mai har aldri vært en dato fra verken kommunens side eller vår side, sier Archer.

— Det pågår fortsatt arbeid med rehabilitereingen av bygget og uteområdet, samt innleggelse av strøm og vann. Vi mottok nøkler og fikk tilgang til kroa den 10. mai, og innså ganske raskt at vi ikke har mulighet til å åpne før med det konseptet og tilbudet som vi ønsker å tilby gjestene våre.

I kontrakten med kommunen heter det at kroa fra sommeren 2018 skal være åpen mellom 15. mai og 1. september, ifølge Archer, men at innleggelse av vann styrer datoen for åpning denne sommeren.

— Dette har vært kjent helt fra driften av kroen ble utlyst. Vi har også sagt tydelig i fra om dette på Facebook, på Instagram og på hjemmesiden vår.

Positive til kiosken

Hun legger til at Gressholmen kro var positive til at kiosken kunne åpne.

— Den 30. mai mottok jeg en mail fra BYM i forhold til en forespørsel om hva vi syntes om at kiosken som var på Gressholmen i fjor kunne holde åpent i år også – frem til vi kan åpne selv.

— Etter å ha diskutert dette med de to andre eierne svarte vi på forespørselen den 1. juni og sa at vi var positive til dette, nettopp fordi vi tenker at det er positivt med et tilbud til de som besøker Gressholmen.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer