Etter et «fylleslag» i 1963-64 fikk kommunen argumentet de trengte for å fjerne uteliggerhyttene. Hyttene ble brent ned. Foto: Håvard Pedersen
Etter et «fylleslag» i 1963-64 fikk kommunen argumentet de trengte for å fjerne uteliggerhyttene. Hyttene ble brent ned. Foto: Håvard Pedersen

Haralds hytte er den eneste uteliggerhytta etter bostedsløse i Oslo etter krigen. Nå er den restaurert

Uteliggerhytta til Harald Grande er nå ferdig restaurert. Det er den eneste uteliggerhytta som står igjen i Grefsenåsen. De fleste andre ble brent ned av Oslo kommune.

Publisert

Harald Grande (1927-2017) var en av mange som bygget seg små hytter i marka etter krigen. På 1960-tallet ble de fleste hyttene brent, men Haralds hytte ble ikke funnet og står fremdeles. På fredag åpner hytta for folk flest.

En dugnadsgruppe ledet av tidligere skogoppsynsmann Håvard Pedersen har restaurert hytta.

Kjøkkenet var på utsiden

Harald Grande bodde i hytta si fra 1954 til et stykke utpå 1980-tallet. Han gikk opp og ned til jobben på Akers mekaniske verksted og var ofte innom biblioteket på vei hjem.

Hytta er et skur på omkring 12 kvadratmeter. Den består av ett rom med en madrass, er uisolert og uten ovn. Kjøkkenet hadde Harald under en fjellhylle der fjellet henger over plassen der hytta står. Haralds få gjenstander er fremdeles å finne i og omkring hytta.

Hyttene ble brent ned

I Grefsenåsen var det mange slike hytter. Det var stor boligmangel i etterkrigstiden, og mange hadde opplevelser fra krigen som gjorde at de ikke greide å ta del i samfunnet. Hyttene var svært enkle, i dag ville vi kalt dem små skur.

Etter et «fylleslag» i 1963-64 fikk kommunen det argumentet de trengte for å fjerne uteliggerhyttene. Hyttene ble brent ned, og fra den ene dagen til de andre hadde uteliggerne ikke noe sted å bo. Man vet ikke hva som skjedde med dem som fikk hyttene sine brent ned.

Turmål i Grefsenåsen

Skogoppsynsmann Pedersen har i mange år formidlet historien om hytta og uteliggerne til skolebarn i distriktet. Nå er det satt opp en formidling av Harald Grandes liv i hytta.

Hytta er et turmål med gjestebok. Restaureringen er gjort med økonomiske bidrag fra Sparebankstiftelsen og flere historielag i området.

Fredag blir det offisiell markering av at uteliggerhytta i Grefsenåsen er restaurert. Til stede blir klima- og miljøminister Ola Elvestuen, ordfører Marianne Borgen, riksantikvar Hanna Geiran, leder for Historielaget Grefsen – Kjelsås – Nydalen Tore Faller og tidligere skogoppsynsmann Håvard Pedersen.

Powered by Labrador CMS