For mange osloborgere forbindes bryting med «gamle dager» og brødrene Rønningen. Men på Dælenenga er en ny generasjon brytere på vei til å oppleve idretten for fullt.
Eimen av gammel gymsal og svette slår i mot deg når du trår inn i de historiske lokalene til Sportsklubben 09, ved klubbhuset på Dælenenga. I disse lokalene har mang et brytetalent fått sitt første møte med sporten.
I dag er jakten på en ny generasjon toppbrytere i gang, og rekrutteringen er det ingen ting å si på. To ganger i uka møtes rundt 30 håpefulle 7-10 åringer for å sloss mot hverandre.
Ønsker å tilby fysisk aktivitet
Annonse
— Pass på hodet! Det der er ikke et hodefall! Vær sterk i kroppen nå!
Ordrene kommer rast og konsist mot de unge bryterne fra trener Jørgen Johansson. Sammen med makker Håvard Bergheim har han ansvaret for fredagens barneparti. Johansson er både stolt og glad over å kunne gi ungene et tilbud med en idrett de kanskje ikke er all verdens kjent med fra før.
— Vi ønsker på ingen måte å tvinge noen til å starte med kun bryting, og ser gjerne at ungene også holder på med andre idretter. Det viktigste med dette tilbudet er å tilby ungene fysisk aktivitet og god kroppsbeherskelse, understreker han.
Unorsk idrett
Ute på brytematta er det ingen ting å si på entusiasmen og innlevelsen. Her er det tydelig at mange har funnet seg en aktivitet de synes er veldig morsom, til tross for at de kanskje ikke viste så mye om den før de begynte på barnebrytinga.
— Bryting er jo en veldig «unorsk» idrett. Veldig mange har hørt om brødrene Rønningen på 80-tallet, men bortsett fra det er kunnskapen svært begrenset. Derfor er det veldig morsomt å se at interessen for aktivitetene våre er så stor som den er, sier Håvard Bergheim.
Så populært har bryting i regi av Sportsklubben 09 blitt, at selv den lokale aktivitetsskolen har blitt bitt av basillen. Hver uke arrangerer klubben et parti bryting for elever ved Grünerløkka AKS.
Tidlig krøkes skal den som god skal bli
I kampene ute på matta denne fredagen er yngste deltager seks og eldste 10. Gjennom både teknisk og fysisk trening legges grunnlaget for å bli en god bryter.
I løpet av sine 24 år som trener har Johansson sett en stor endring i hvordan man finner talentene.
— Når jeg begynte som trener var det bare å hente «ferdige» talenter til klubben fra rundt om i landet. I dag er utfordringen en helt annen. Nå må vi skape våre egne, og hvem vet; kanskje vi ser en framtidig brytestjerne eller to her i dag, smiler han.
Fikk 200.000 til oppussing og ny brytematte
Det var ikke bare barnebrytinga som gledet Johansson og Bergheim på fredag.
Da kunne de nemlig juble over å motta en sjekk på 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB.
Disse pengene kommer godt med i en slunken foreningskasse.
— Dette var en fantastisk gave å motta. Nå skal vi se om vi ikke får bytta ut den slitte brytematta vår, og i tillegg se om vi ikke kan få pussa opp lokalene litt, sier Bergheim.