Bærekraft 2.0: Det som skjer etter at avfallet er plassert i riktig dunk blir stadig mer viktig.
Kildesortering er noe du ikke kan unngå å forholde deg til hvis du vil spise eller drikke på Øyafestivalen.
– Fokuset på kildesortering har vært en gjenganger på Øya, og miljøorganisasjonen Natur og Ungdom gjør en fantastisk jobb, sier Thomas Mørch, ansvarlig for forretningsutvikling i Norsk Gjenvinning, i en pressemelding.
Men i år viser festivalrådgiverne i Hjellnes Consult også at det kan bli noe ut av det som folk har kassert. Norsk Gjenvinning har lånt ut en velbrukt container. Den er innredet med blant annet brukte ventilasjonskanaler, og plattingen utenfor har møbler av gamle paller.
– Du kan snakke om bærekraft så mye du vil, men det som virkelig beveger oss, er konkrete løsninger, mener Mørch.
Derfor er det positivt å vise frem eksempler på gjenbruk for publikum på Øya.
– Fra vårt perspektiv er alle avfallsprodusenter, så vi er interessert i å nå ut med budskapet om sirkulærøkonomi. Her er det et ganske ungt publikum, og unge er mer bevisste på bærekraft og sirkulærøkonomi, sier Mørch.
Han mener at mer gjenbruk og mindre avfall er noe må alle ta inn over seg.
– I det store regnestykket handler det om å redusere uttaket av jomfruelige ressurser og om å gjenbruke.
Gjenbrukscontaineren på Øya har også fått en ansiktsløftning i form av solceller på taket.
– Å vise frem det man faktisk gjør - til flest mulig - er kjempeviktig, mener Jørn Haukøy i samme pressemelding. Han er daglig leder i Gerilja, og jobber med innovasjon i både oppstartsbedrifter og store, etablerte selskaper.
– Du må ha troverdighet på at du kan gjøre endringer. Når du viser at det er realistisk å få det til, kommer det ofte mange nye ideer.
Å ha en tankegang om bærekraft i bunn styrker konseptet for Øyafestivalen.
– Det å tenke gjenbruk og det å lage energien underveis er fantastisk, mener festivalgjenger Erlend Simonsen, som til daglig jobber med næringseiendom i DNB.
– Det byr meg helt imot å kaste noe på bakken! Nå skal jeg finne et eller annet sted, helst kildesortering, sier Simonsen om sitt tomme ølglass, og fastslår at denne tankegangen passer ham veldig godt. – Det ser jeg at det gjør for mange her.