� Å pakke opp den første sendingen med bøker fra trykkeriet er spennende. Denne gangen ble resultatet helt topp, sier Reiner Schaufler. Foto: Anders Høilund
Gir ut boka "Gatelangs på Vålerenga" spekket med over 800 bilder
Vålerenga er en bydel full av historie men manglet et historisk praktverk av en bok, mente historielaget. Nå gir historielaget ut storverket "Gatelangs på Vålerenga". Med over 800 bilder fordelt over 350 sider.
Bjørn Arild Gjerdalen hadde en idé om å gi ut en bildebok i forbindelse med Vålerenga historielags 25 års jubileum. Med seg på laget fikk han fotograf Reiner Schaufler.
— Vi ville gi ut en bok hvor bildene kom til sin rett. Derfor har det vært viktig for oss at bildene har topp kvalitet, sier Schaufler.
Sammen dykket de ned i historielagets store billedarkiv. Billedarkivet inneholder flere tusen bilder. I tillegg kommer bilder hentet fra Oslo Museum og fra arkivet Oslo-bilder.
— Bildene er tatt av forskjellige fotografer og i forskjellige sammenhenger. Det har vært en utfordring å få satt bildene inn i en kontekst, sier Schaufler.
— Jeg har vært medlem av historielaget i 21 år. Schaufler og jeg har hatt et utmerket samarbeid. Min rolle har vært mest som en redaktør, sier Gjerdalen, som ønsker at boka skal spre stolthet og gi identitet for bydelen.
Boka har en kartavdeling med kart fra 1797 og framover. Kartene gir veldig mye informasjon om hvordan byen utvikler og forandrer seg. Dessuten er kartene nyttig når du blar deg gatelangs i boka.
— Du kan se Jordal teglverk på gamle kart. På nyere kart er Jordal idrettsplass tegnet inn, og til OL i 1952 dukket Jordal Amfi opp, forklarer Gjerdalen.
— Boka er delt inn i et avsnitt for hver gate, og de står i alfabetisk rekkefølge. Det er i tillegg et avsnitt om kirka og brannen i september i 1979. Ett avsnitt i boka handler om idretten i bydelen, både om VIF og andre, nå forsvunne, klubber, som Vålerengen AIF, forteller forfatterne.
Trikkens linje 6 gikk gjennom Vålerenga på sin vei mellom Majorstuen og Etterstad i tidsrommet fra 1900 til 1968. Trikken har også fått et kapittel i boka. Trikkebrannen i Strømsveien hvor fem mennesker omkom, er selvfølgelig også med.
— Jeg har regnet ut at jeg har arbeidet 800 timer med boka. Mange av de gamle bildene er av fantastisk kvalitet. Så skarpe at hver minste detalj i et butikkvindu kom med. I et 100 år gammelt bilde fra Vålerenggata står det en spaserstokk inntil en mur i bakgrunnen. Noen må ha glemt den, men den kom med i boka vår.
— Etter hvert kjente jeg hver piksel på alle disse bildene, forteller Schaufler, som kaller medforfatter Gjerdalen et kunnskapsarkiv på to bein.
Bildene Gatelangs på Vålerenga forteller historier og ofte historier som går på siden av motivet. Det er bilder av husmødre på vei til melkebutikken og søndagskledte menn som spiller crocket på Galgeberg. Bildene forteller om samfunnet slik det utviklet seg på Vålerenga.
1,3 kilo bok
— Det er mye i livet mitt jeg er mindre stolt av enn denne boka, sier tyskføde Schaufler.
Boka har blitt 1,3 kg med lokal- og byhistorie. Forfatterne hadde først tenkt seg en bok på 200 sider i liggende A4 format. Resultatet ble en bok på litt over 350 sider, og det er ikke én side for mye.