Kunst skal fremtvinge reaksjoner, sier Gina Gylver (19) Kunsten hennes har et klart budskap om klimakrisen

–Min kunst har to ben å stå på, både det kunstneriske og budskapet i bildene

— Kunst skal fremkalle en reaksjon hos den som ser, også hos de som er uenig i budskapet, sier Gina Gylver (19) fra Bislett. Den unge klimaaktivisten og kunstneren mottok nylig 10 000 kroner fra Solofondet til å videreutvikle kunsten sin.

Publisert

Den unge billedkunstneren Gina Gylver (19) har fått penger fra Solofondet for å utvikle kunsten sin. Solofondet har som mål å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer til å virkeliggjøre sine hjertesaker, og ble et fenomen på 1990-tallet da det ble en av de aller største og mest populære støtteordningene for ungdom.

Fondet bevilget den gang over 11 millioner kroner til over 1300 små og store prosjekter. Talenter som Erlend Loe og Kristian Valen fikk starthjelp den gang.

— 2020 er blitt et veldig spesielt år, og koronasituasjonen vil prege oss i lang tid fremover. Solofondet kan være en inspirasjon for de som ønsker å gjøre situasjonen bedre, sier Peder Onsøyen, ansvarlig for Solofondet.

Her er det nesten støvfritt, derfor arbeider jeg med trykkene her inne på badet, sier Gylver.

En boost til videre arbeid

44 prosjekter av i alt godt over to tusen søkere fikk støtte fra Solofondet i år. Tidligere i år fikk Gina Gylver pris og stipend fra Norsk Tipping gjennom Drømmeprisen.

Les også: Har du en malerspire i magen? Da er Oslo malerklubb stedet for deg

— Støtten jeg har fått gjennom disse prisene har gitt meg en anerkjennelse og en boost til videre arbeid, sier Gina Gylver. Hun sitter hjemme i stua i bydel St. Hanshaugen og forteller om sine planer framover med en misunnelsesverdig ungdommelig entusiasme.

Stipendene har gjort det mulig å gå til innkjøp av utstyr og materialer. Gylver har eksperimentert med koldnålstrykk. Nå har hun også begynt med linoleumstrykk og litografier.

Når de rosa isbjørnene begynner å danse, har de et motto. Gylver bruker ofte humor i kunsten sin.

— At dette er så gamle måter måte å arbeide på synes jeg er kjempetøft. Jeg har ikke noe kurs eller utdannelse innen kunst. Det er jo gøy å finne ut av teknikkene på egenhånd også, sier hun.

Klimasaken betyr alt

Gylver sitter som sentralstyremedlem i Natur og ungdom.

— Det er nesten en heltidsstilling, med den forskjell at den ikke er betalt, sier hun og smiler.

Hun kaller seg aktivist og temaene hun tar opp i kunsten har hun hentet fra arbeidet sitt i Natur og ungdom.

Enhver plass må utnyttes til tørk av bildene. For Gina Gylver og Natur og ungdom er det helt uforståelig og uforsvarlig å dumpe gruveavfall i Repparfjorden. Natur og ungdom samarbeider med samiske organisasjoner mot forurensningen.

— Klimakampen i dag er også kvinnekamp og generasjonskamp. Det er en kamp for menneskerettigheter, for rettigheter for dyr, og for biologisk mangfold, sier Gylver.

Stipendet fra solofondet gjør det mulig å tenke på å sette opp en utstilling med egen kunst. Den fjerde november skal Natur og ungdoms klimasøksmål mot staten opp i Høyesterett. Det mener den unge kunstneren kan være en god anledning til å vise fram kunsten sin.

Stipendet har også gjort det mulig å starte opp en instagramkonto hvor Gylver presenterer kunsten sin.

Hjemme i stua på Bislett får Jack Russel-terrieren Milla en god og fortjent kos.

Les også: Da korona kom satte Line like greit blomstene ut. Blomsterenga på Kampen er butikken som aldri stenger

Kunst skal fremkalle reaksjon

Paragraf 112 i Norges Grunnlov sier at enhver har rett til et levelig miljø. Den har ikke blitt prøvd for retten før nå. Natur og ungdom mener regjeringen bryter den loven ved å gå inn for ytterligere utvinning av klimadrivende gass og olje.

Gylver håper imidlertid at kunsten hennes også kan være med på å bidra i kampen.

— Klima- og miljøforkjempere har måtte tåle mange nederlag. Kunsten min gir meg styrke til å fortsette kampen. Den er tydelig i budskapet. Kunst skal fremkalle en reaksjon hos den som ser, også hos de som er uenig i budskapet, sier Gylver.

Powered by Labrador CMS