Her blir Oslo offisielt erklært som ny miljøhovedstad i Europa. Miljøbyråd Lan Marie Berg ser spent på mens Raymond Johansen og EU-kommisjonær Karmenu Vella blar over til Oslo-kapittelet i EUs miljøprotokoll. Foto: André Kjernsli
I dag tok Oslo offisielt over som Europas miljøhovedstad
Et strålende fornøyd politikerkorps mottok internasjonale prominenser og kongelige under dagens offisielle åpning av Oslo som Europas miljøhovedstad.
Borgermesteren i den forrige miljøhovedstaden, nederlandske Nijmegen, fikk gleden av å erklære Oslo som Europas ledende miljøby. Æren av å åpne den offisielle seremonien var tildelt ordfører Marianne Borgen.
Hun var i sin tale opptatt av viktigheten av miljøkampen.
– Over hele verden ser vi de skadelige virkningene av klimaendringene. Mer enn halve jordas befolkning bor i byer, som står for 70 prosent av klimautslippene. Byene representerer derfor et stort problem, men de kan også være løsningen til det grønne skiftet.
Borgen understreket at hun var stolt av at Oslos ambisiøse klimatiltak. – For meg som bestemor, handler det ikke minst om å overlate til våre barn og barnebarn det gode og sunne bymiljøet som de fortjener å vokse opp i.
– Klimakampen er ikke et politisk spill
Annonse
Borgen overlat passende nok ordet til to unge representanter for generasjonen som tar over, Gina Gylver (17) og Iman Meskini (21). De ledet hele den offisielle seansen.
– I dag er første dagen i et helt år med eventer og aktiviteter knyttet til miljø. Vi ønsker oss en grønnere by. Det har vi jobbet hardt med og demonstrert for, sa Gylver.
– Jeg ønsker ikke at klima skal være en del av et politisk spill, av kompromissmakeri. Vi unge ønsker å være en del av forandringene, fordi vi har nye ideer og perspektiver og kan lære de eldre generasjonene noe nytt. Jeg mener klimakampen bør handle om håp og nye løsninger, sa Gylver.
Ingen brydde seg om forurensning
Byrådsleder Raymond Johansen takket i sin tale EU-kommisjonen for muligheten til å være miljøhovedstad i 2019 og lovte å forsøke og leve opp til forventningene.
– Jeg har vokst opp og sett Oslo utvikle seg fra en provinsby i periferien til en vibrerende by med 200 nasjonaliteter. Utenfor Rådhuset her lå en åttefelts motorvei. På den tiden ble bilen sett på som et symbol på individuell frihet, og byutviklingen ble definert av bilenes behov. Det var en annen tid. Ingen brydde seg tilsynelatende om at byen ble forurenset.
– Vi må handle her og nå
Johansen fortalte at skipsverftet på kaia, hvor onkelen hans jobbet, skyllet kvikksølv rett ut i fjorden.
– Vi måtte reise ut av byen for å bade. Det var ikke før vi fikk på plass bomringen, på nittitallet, at vi var i stand til å finansiere en tunnel under byen og kunne dirigere trafikken vekk fra havna. I dag er sjøsiden gjenåpnet, fjorden puster igjen og folk kan svømme der.
Byrådslederen mener dagens politikere må handle.
– Min generasjon har levd godt på modernisering og vekst. Bakdelen har vært at presset på verdens ressurser nå har nådd bristepunktet. Rikdommen og veksten har skapt raske klimaendringer. Og det å bekjempe disse klimaendringene, kan ikke overlates til noen andre, et annet sted i en annen tid. Vi må handle her og nå, understreket han.
Ifølge Raymond Johansen er vi den første generasjonen som kan se klimaforandringene med våre øyne og trolig den siste generasjonen som kan gjøre noe med de.
Fra klimaaktivist til byråd
Også miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg fortalte sin historie om hvordan hun gikk fra å være klimaaktivist til byråd i Oslo.
– Det var klimatoppmøtet i København i 2009 som gjorde at jeg ble engasjert i klimakampen. Jeg deltok som aktivist under toppmøtet fordi jeg håpet verden skulle bli enige om et forpliktende klimaskifte. Men, som vi alle vet, feilet toppmøtet, og jeg reiste hjem skuffet.
Da hun kom hjem begynte hun derfor å engasjere seg politisk for selv å skape endringene politikerne ikke ville gjennomføre i København.
Nå skal Oslo gå foran
Den offisielle åpningen av Oslo som miljøhovedstaden toppet seg da borgermester Hubert Bruls, i den forrige miljøhovedstaden i Europa, nederlandske Nijmegen, overlot roret til Oslo.
Representantene for EU, Nijmegen og Oslo bladde symbolsk over et blad i EUs miljøprotokoll. Karmenu Vella, EU-kommisjonær for miljø, maritim og fiske, pekte på det nå var Oslos rolle å gå foran i miljøkampen. Han beskrev miljøkampen på følgende måte:
– Plastbekjempelse er blitt et av EUs satsingsområder. Plastforurensningen er illustrert av at du det ene året tar med deg fisken hjem i en plastikkpose, mens du det neste år tar med plastikkposen hjem inne i fisken.
Han pekte på Oslo som et inspirerende forbilde.
– Enhver by kan drømme om å være grønn, men det krever innsats og politisk lederskap å finne løsninger på dagens store miljøutfordringer. Det er det som gjør Oslo så spesiell. Oslo har tatt store og inspirerende steg i retning av å være et samfunn fritt for fossile utslipp.