To nye Munch-malerier møter folk som kommer med fly til Oslo

To mennesker som sitter i le av et svaberg ved Oslofjorden og holder hverandre i hendene. Det er ett av to nye Munch-verk som møter mennesker på vei til og fra Oslo i sommer.

Publisert

Siden 2018 har reisende kunnet glede seg over original kunst av Edvard Munch på Oslo lufthavn. Fra torsdag 7. juli er to nye verk på plass, midt i høysesongen.

— Vi er glade for at tilreisende til Oslo kan oppleve ekte Edvard Munch verk allerede på flyplassen. På den måten treffer vi mange med Munchs kunst, sier direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen i en pressemelding.

Tilbyr smakebit på det nye museet

— Vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Munch, og kunne tilby passasjerene en smakebit på det flotte nye museet i Bjørvika, sier lufthavndirektør på Oslo lufthavn, Stine Ramstad Westby.

Kunstverkene som nå skal vises ved Oslo lufthavn er maleriet «Solbadere på svaberg» (1915) og litografisk sten, «Stoffveksling» (1916).

Dette skriver Munch-museet om verkene:

«I maleriet «Solbadere på svaberg» sitter to mennesker midt i den korte og intense, nordiske sommeren, i le av et berg ved Oslofjorden. Bildet viser oss både et reelt landskap, men også et sommerminne. Et minne fra en dag der solen sto i senit og tiden sto stille. Edvard Munch var godt voksen og en anerkjent kunstner da han malte motivet i 1915. Det er laget av en kunstner som vet hva han vil formidle. I dette tilfellet en sommerdag som bærer i seg et vell av sommerdager, og et landskap som sto ham kjært.»

«I litografi stenen «Stoffveksling» fanger en kvinne solens nærende stråler med sin runde mage. Det finnes en kime til liv, men alt som vokser henter næring i mørket. Et skjelett vikler seg inn i treets rotsystem, og varsler om døden som skal ramme alt levende. Edvard Munch var opptatt av de sykliske prosessene som danner rammen for livene våre. Alt som er levende skal dø, og fra det døde vokser det igjen frem nytt liv. Alt går i sirkel, både livet og årstidene.»

Edvard Munchs «Solbadere på svaberg» fra 1915 stilles ut på Gardermoen Lufthavn.
Powered by Labrador CMS