Slik ser det ut på Jordal i dag. Bakerst i bildet den midlertidige hallen. Foto: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

– Klubben blør unger. Den midlertidige løsningen på Jordal ødelegger rekrutteringa til Vålerenga hockey

– Barn og unge blir i to år avspist med et treningsanlegg som ser ut som det er henta fra et loppemarkeds siste timer på søndag ettermiddag, sier bloggen Vålerenga på nett.

– Tidligere strømmet barn og unge på østkanten til klubbens skøyteskoler og hockeycamper. For mange var dette deres første møte med organisert idrett. Etter at Jordal Amfi ble revet er historien en annen. Word on the street er antall påmeldte barn til hockeyskolen er redusert med rundt 80 prosent etter at rivinga av Jordal starta. Folkens, det er 80 prosent færre unger inn i idretten. Idretten og klubben blør unger!

Vålerenga på nett er en uavhengig blogg, som «ønsker klubbens beste», ifølge sine egne sider på nett. Bloggen har en rekke faste skribenter og omtaler flere ganger i uka Vålerengas satsing på fotball og hockey.

Kaldt, trekkfullt og kummerlig

Ifølge bloggen holder foreldrene barna unna anlegget når de ser fasilitetene som tilbys: «Toalett og dusj er så dårlige at unga dusjer hjemme. Det er kaldt. Det er trekkfullt. Det er direkte kummerlig».

Vålerenga på nett er en uavhengig blogg som skriver om forholdene for VIF fotball og hockey. Foto: Skjermdump

– En ting er at Vålerenga mister flere generasjoner med talentutvikling, langt tristere er at mange barn på østkanten mister et aktivitetstilbud og sin inngang til idretten. Det er såpass at noen må skamme seg, sier bloggen.

Blogginnlegget mener byrådet ikke har fulgt opp løftene sine, at byrådsleder Raymond Johansen må skamme seg og krever at byrådet må levere en god midlertidig løsning.

Campingvogn-dusjer og få doer

Sportslig leder for Vålerenga bredde, Stig Johansen, bekrefter at forholdene er dårlige. Han lister opp:

* Garderobene er alt for små, de er beregnet til fotball og har ikke plass til mer enn 10-12 spillere: – Når vi i snitt er 18 per lag, så må 5-8 spillere skifte utenfor garderoben, sier han.

Stig "Myggen" Johansen bekymrer seg for rekrutteringa til VIF hockey på grunn av den utsatte byggeperioden på Jordal. Foto: Vegard Velle

* De to garderobene i den midlertidige hallen er ikke større enn én vanlig hockeygarderobe. Det betyr begge garderobene går med til ett lag. Det igjen betyr at neste lag som skal på is må skifte ute i hallen, «som er kald som faen, da det ikke er varme i den».

* Det er ett toalett og to små campingvogn-dusjer i garderobene. «Det tar litt tid å dusje med 20 pluss spillere når det er to dusjer til rådighet. Dersom du er så uheldig og må på do, er det ofte ikke ledig». Den midlertidige hallen, «telthallen», mangler toaletter for publikum.

* Lagene har ingen steder å ha foreldremøter eller spillermøter og må bruke kafeen i ungdomshallen, som da må stenge for publikum, med tap av penger fra salg. – Kafédriften er en viktig del av inntektene våre og er med på å skape samhold for foreldrene, som gjerne sitter der under treningene, sier Johansen.

* Bodene til hockeyutstyret er alt for små og må deles av flere lag. Det betyr at dyrt utstyr blir borte eller stjålet. Materialforvalterne har ikke plass til drakter, pucker og vannflasker og må ta med seg dette hjem for at det ikke skal bli borte.

– Det er heller ikke trenerrom til alle. Elitetrenerne Espen Knutsen og Roy Johansen sitter i en liten henger utenfor ishallen, det sier jo alt om hvordan ting er, sier breddetreneren.

Kameratskapet svekkes

Johansen bekymrer seg spesielt for at kameratskapet på laget svekkes når garderobeforholdene er så dårlige. – Våre spillere kommer fra hele Oslo, noe som gjør at vi er veldig opptatt av garderobekulturen. Denne skaper samhold og tilhørighet til klubben og laget.

Johansen mener problemene er løsbare, det handler i stor grad om å få penger til noen flere midlertidige garderober, tørkeboder og kontorer. Han tror noen ekstra brakker kan løse en stor del av problemet.

– Vi er bekymret for å miste hele junioravdelinga vår, og det blir feil å si at dette er løsbart i dag. Sånn som forholdene er nå, er det ikke løsbart. Vi håper Kultur- og idrettsbygg er imøtekommende og vil bidra til at klubben overlever i byggeperioden, sier Johansen.

Den midlertidige ishallen skulle bare stå i ett år, men nå blir det i ett år til. Foto: O.B. Wiik AS

– Vi tenkte nok feil

Når VårtOslo kontakter byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, sier hun at problemene ikke er blitt tatt opp med henne. Og hun har heller ikke sett noen dokumentasjon på problemene på Jordal.

Øyvind Wikstøl, styreleder i Vålerenga hockey bredde, slutter seg til Stig Johansens beskrivelse av de kummerlige forholdene på Jordal og tar samtidig selvkritikk.

– Vi har prøvd å være positive hele veien og ikke villet klage for mye. Kanskje var det litt dumt av oss, og vi tenkte feil. Vi har nok ikke formidlet problemene godt nok til politikerne. Vi så for oss at ett år med kaos klarer vi alltids. Når byggearbeidene nå varer i minst ett år til, endrer dette seg. Vi må nok komme mer på banen, sier han.

– Ja, vi sliter med rekrutteringa

Når det gjelder rekrutteringen, mener Wikstøl at forholdene ikke er fullt så ille som bloggen Vålerenga på nett sier. Han anslår at hockeyen vil halvere rekrutteringen i forhold til tidligere.

– At vi sliter med rekrutteringa, er det ingen tvil om. I fjor på dette tidspunktet var det godt over 100 påmeldte til skøyteskolen. Nå er det noen og tjue påmeldte. Men vi håper vi blir noen flere innen vi kommer i gang med skøyteskolen. Vi tror en del sitter på gjerdet og venter. Men vi står i fare for at noen årganger blir veldig små., sier han.

Wikstøl fremhever samtidig det sportslige tilbudet på VIF hockey.

– Trass i de vanskelige forholdene, vil jeg si at vi sportslig sett er Norges- og verdensledende. Trenerne våre er like entusiastiske og flinke, og treningene er like gode som før. Fra barna er 13 år gamle, vinner lagene våre 80 prosent av kampene i nasjonale serier, noe som er ekstremt mye, påpeker han.

Powered by Labrador CMS