Det var under årsmøtet til Grønland/Tøyen og Gamlebyen Arbeiderpartilag nylig at Raymond Johansen stavet ut den nye boligpolitikken Oslo Arbeiderparti går til valg på til høsten.
– Innbyggere med vanlig inntekt skal ha råd til å bo i Oslo, i en god bolig, sier AP-toppen. Han vil at Oslo kommune i sterkere grad skal involvere seg i byens boligbygging.
– Bare i min levetid har Oslo vokst med flere innbyggere enn alle som bor i Trondheim. I år passerer vi 680 000 innbyggere her i Oslo. Folk flytter til byene. Det er en trend over hele verden. For første gang i historien bor over halvparten av alle mennesker i verden i byer.
Johansen er bekymret over det galopperende prisnivået på boliger i Oslo.
– De siste årene har det steget så kraftig at mange presses ut av byen. Jeg vil at Oslo skal være en by for alle. Også for dem som ikke har den tjukkeste lommebok, eller foreldre som kan bidra med egenandel eller garantere for lån.
– Det forrige Høyre-byrådet hadde en politikk: Selg unna. De solgte eiendommer for elleve milliarder kroner. Pengene er brukt opp. Nå må vi ut å kjøpe tomter for å få bygget barnehager, skoler og sykehjem. Og vi må kjøpe boliger, for å kunne huse dem som har behov for en kommunal bolig.
Johansen legger ikke skjul på at dette blir kostbart. Men er opptatt at vi trenger boliger til alle dem som er med og driver byen, sykepleier, lærere, brannmenn og bussjåfører. Han mener det ikke kan være sånn at alle de som jobber i eldreomsorgen må bo på Rælingen eller i Ås – fordi det koster for mye å bo her i byen.
– En viktig oppgave for Byrådet er å stake ut en kurs for hvordan Oslo igjen kan få en sosial boligpolitikk. Dette er krevende fordi kommunen har få virkemidler. Vi må ta nye grep, sier Raymond, som også går til valg som fortsatt byrådsleder i hovedstaden.
Han peker på Høyre-regjeringens frislipp av boligmarkedet på 80-tallet.
– I dag har vi i realiteten kun to boligsektorer i Norge: – Den første er det åpne markedet – hvor prisen bestemmer. Den andre har vært kommunale boliger for dem som har hatt behov for hjelp til å få et sted å bo. Nå utreder vi en tredje boligsektor. Slik de har i flere andre land, sier AP-politikeren.
Ifølge Johansen betyr en tredje boligsektor at kommunen bidrar til en eller annen form for regulering av deler av boligmarkedet. Hensikten er at flere skal gis muligheten til å få sin egen bolig.
Foreslår nye initiativer
Oslo Arbeiderpartis årsmøtet vedtok å skrote dagens ordning med gjengs leie. – Gjengs leie er et system fra de borgerlige partiene som ikke tar hensyn til folks betalingsevne, sier Raymond Johansen.
Det nye partiprogrammet for Oslo Arbeiderparti, som ble vedtatt i helgen, peker på flere nye initiativer.
leie-til-eie-prosjekter – et boligtilbud der man først leier boligen i en periode, før man etter avtalte vilkår gis mulighet til å kjøpe boligen når leieperioden er over.
allmennboliger – hvor kommunen inngår avtaler med privat boligbyggere som leier ut boliger av en viss størrelse til familier som ellers ikke ville hatt råd til å komme seg inn på boligmarkedet.
De som kjøper dem forplikter seg til å bo der i minst to år. Og når de selger, må de selge tilbake til OBOS, ikke på det åpne markedet. Så garanterer OBOS at prisene ved tilbakesalget gjenspeiler gjennomsnittet av prisøkningen i Oslo i den perioden de har eid boligen.
Virkemiddelet kan bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet, håper Johansen. AP åpner også for å lage et kommunalt boligselskap som kan bygge boliger og selge dem til en forhåndsdefinert pris.