Overblikket

Spartas Magnus Nilsen kjører ned Steffen Søberg i en kamp i Sparta Amfi tidligere i år.

En dag forstår kanskje Norges Ishockeyforbund hva «fair play» er for noe

Når Norges Ishockeyforbund sender Sparta ut mot lokomotivet i norsk ishockey, med dagens bakteppe, så er det som å sende lam til slakting.

I Vålerenga er det stille om dagen. Det har vært tynt med kamper, blant annet fordi Sparta har vært slått ut av pesten. De to lagene skulle møtt hverandre på lørdag, men kampen ble utsatt.

Nå kjemper Sparta en febrilsk kamp for å bli klare til kampen mot Vålerenga i Jordal Amfi tirsdag, en kamp som ble flyttet fra mars til desember for ikke mange dagene siden.

Har vært ute i tre uker

Og her komme dette med «fair play» inn. Eller rettere sagt mangel på sådan.

Det har versert mange tall, men på det meste skal 17 personer i spillergruppa til Sparta ha vært smittet av korona-viruset og hatt Covid-19-sykdommen. Hvis vår «intel» er korrekt, skal Sparta ha sin første felles istrening i dag søndag eller i morgen mandag. Da har de vel vært uten i ca. tre uker.

Og Norges Ishockeyforbund setter laget opp med kamp på tirsdag. Forbundet krever at minst 50 prosent av stammen i laget skal være ute for at kamper skal bli omberammet.

Totalt tonedøve

Jeg hadde en kort passiar med Spartas trener Sjur Robert Nilsen, og han meldte at Sparta ikke kommer til å kjøre noen som helst rovdrift på spillerne nå, men hente opp spillere fra U21 for å fylle på og altså unngå ødeleggende slitasje midtveis i sesongen.

Det er vanskelig å forstå dette på noen annen måte enn at Norges Ishockeyforbund er totalt tonedøve, for å hente et lite flatterende begrep fra musikkens verden, eller helt i utakt med egen idretts krav til fysikk og ferdigheter. Disse må vedlikeholdes jevnlig, hvis ikke sakker man akterut. Fort.

Dette er ikke fair play

«Fair play» finnes ikke i vokabularet til Norges Ishockeyforbund. Ikke egentlig. For når de sender Sparta ut mot lokomotivet i norsk ishockey, med dagens bakteppe, så er det som å sende lam til slakting. Sparta skal spille fire kamper på åtte dager og innleder helvetesuka mot Vålerenga i Jordal Amfi.

Så vil selvfølgelig noen vattnisser komme elgende og påpeke at man spiller jo annenhver dag i sluttspillet. Ja, bevares, det gjør man jo. Men det er på slutten av sesongen, man tar ut det siste man har før det kommer en relativt lang hvile- og restitusjonsperiode.

Og så er det sånn at det er «fair play» i sluttspillet. Alle spiller annenhver dag til det er en avgjørelse.

Spartas historie i et nøtteskall

Misforstå meg rett, jeg elsker at Vålerenga slår Sparta! Både hjemme og borte. Sparta er, som alle som følger norsk ishockey tett vet, alltid mestere i august. Så går det meste galt, og de ender opp på midten av tabellen og kanskje en heldig semifinale-plass. Ingen regel uten unntak, men der har jeg gitt dere Spartas historie i et nøtteskall.

Men de har gitt Vålerenga bemerkelsesverdig mye stryk opp gjennom historien. Alle lag hever seg når Vålerenga står på andre siden av isen, men Sparta kanskje mer enn noe annet lag. Høyest ruver seirene deres over Stjernen, det er forståelig, men så kommer Vålerenga på en knallsterk andreplass. De elsker å gni inn ethvert poeng de tar fra Vålerenga.

Vi leker ikke med folks liv og helse

Men tirsdag konkurrerer ikke lagene på likefot. Det har Norges Ishockeyforbund gjort umulig. Et sterkt redusert Sparta vil kanskje potensielt kunne slå fra seg som en underdog, og Vålerenga kan gå i undervurderingsfella. Pucken er både flat og rund. Fort går den også. Men Sparta klarer ikke full gass fire ganger på åtte dager, ikke nå.

En dag forstår kanskje Norges Ishockeyforbund hva «fair play» er for noe. Og kanskje de en dag skjønner hvor alvorlig denne pesten er… Vi leker ikke med folks liv og helse, gjør vi vel? La oss for Guds skyld håpe forbundet kommer til sine fulle fem, før heller enn senere.

Og imens gråter vi stille.

God natt, Vålerenga. Sov godt i natt…

Vil du lese flere overblikk? Trykk her.

Powered by Labrador CMS