En av minst seks steder hvor noen har laget bålplass med stener fra ruinene av St. Hallvardskatedralen i Middelalderparken. Foto: Oslo byes vel

Noen har tent bål i Middelalderparken og bygd opp ildstedene med stener fra katedralruinene

På minst seks steder i Middelalderparken er det rester etter åpen ild, med store brennmerker på de gamle katedralmurene. Synderne har også løsnet stener fra murene for å bygge opp ildstedene.

Publisert

I løpet av de siste ukene har ruinene etter St. Hallvardskatedralen blitt tatt i bruk til opphold, overnatting og åpne ildsteder, ifølge Oslo byes vel. Nå roper de et kraftig varsko.

På minst seks forskjellige steder i katedralruinen er det rester etter åpen ild med aske og store brennmerker på de gamle murene. Stener fra katedralen er også tatt ut av murene for å bygge opp ildstedene.

En av bålplassene i middelalderparken, med sot, aske og stener fra ruinmuren rundt det som en gang var St. Hallvardskatedralen. Foto: Oslo byes vel

— Skjending av katedralen

— Dette er skjending av St. Hallvardskatedralen. Ansvarlige myndigheter må straks iverksette tiltak for å stoppe dette som ikke er hærverk, men miljøkriminalitet, sier generalsekretær i Oslo byes vel, Ole Rikard Høisæther.

— Det må om nødvendig etableres vakthold for å beskytte dette viktige kulturminnet i Oslo. Om ikke noe skjer, vil Oslo byes vel vurdere å anmelde forholdet til Økokrim, sier han.

Økokrim er påtalemyndighet for brudd på Lov om kulturminner av 1978.

Foto: Oslo byes vel

Vet ikke hvem som står bak

— Vi har ikke observert personer på stedet. Vi fikk et tips av en av våre medlemmer, så dro vi på befaring, og det var ingen personer der, sier Høisæther til VårtOslo.

— Hvor lenge har det foregått?

— Jeg vil vel tippe at det har pågått etter at snøen har gått. Dette er noe noen holder på med fordi det går an å være ute og sitte og gjøre opp ild, sier Høisæther.

— Vi står ovenfor uforstand. Det er det vi opponerer mot og noen må ta tak i. Vår rolle er å gjøre folk oppmerksomme på slikt, og så må de rette myndighetene aksjonere i saken, sier han.

Frykter permanent skade

— Er det veldig omfattende skader?

— Hvis man gjør opp åpen ild på granitt og andre stensorter, kan det påføres ubotelig skade, sier generalsekretæren.

— Den typen sot trenger inn i stein og kan være nesten umulig å få bort igjen. Det er blant annet forbud mot å gjøre opp ild på svaberg nettopp fordi det er fare for varige skader, sier han.

Powered by Labrador CMS