På Kampen gård kan barn få kontakt med dyr som ellers ikke finnes i byen. Svarten liker at Anja Lona Skogerbø klør ham litt. Monica Krogstad tar ofte med seg banehagebarna hit. Foto: Anders Høilund

Fra hele Oslo strømmer barn til populære Kampen gård, en landsens oase i byen

Kampen økologiske barnebondegård dekker et viktig behov for bybarna for å komme nærmere dyrene som gir oss egg, melk og ull. Nå ønsker lokalpolitiker Tuva Løkse (MDG) at kommunen bidrar til økonomien på gården.

Publisert

Barnehager, skoler og private fra hele byen strømmer til Kampen økologiske barnebondegård. De siste fem årene har besøkstallet mer en doblet seg. På gården får byungene treffe ekte sauer, høner og geiter. Her kan ungdom og voksne også få arbeidstrening og lokal ungdom en sommerjobb.

Her får barna se hvor eggene kommer fra og hvor lammekoteletten stammer fra. De får lære hva som er sammenhengen mellom en sau og en varm ullgenser.

Kampen gård har fått mer enn doblet antall besøkende de siste fem årene. Behovet for en liten bondegård i byen er stort. Anja Lona Skogerbø (til venstre) sitter i styret til Kampen gårds venner. I midten barnehageansatt Monica Krogstad, og til høyre Tuva Løkse i MDG Gamle Oslo. Foto: Anders Høilund

Ønsker et spleiselag

Nå vil MDG i Gamle Oslo at Oslo kommune blir med på et spleiselag om driften av Kampen gård. Det vil sikre at gården ikke bare består, men også styrkes.

— Bemanningssituasjonen her på gården har lenge vært vanskelig. Bedre bemanning enn de 2,8 stillingene som er nå, vil gjøre at vi kan utnytte dette fantastiske tilbudet enda bedre. Gården er i stor grad også et byomfattende tilbud. Da er det feil at bydel Gamle Oslo tar hele regninga, sier Tuva Løkse.

Hun er bydelsutvalgsrepresentant for MDG i Gamle Oslo. Hun skryter av bydelen, som i 25 år har drevet Kampen gård og gjort den til det den er i dag.

Kampen økologiske barnebondegård blir mer og mer populær. Nå ønsker Tuva Løkse og MDG gamle Oslo at Oslo kommune kan ta litt av regningen sammen med bydelen. Foto: Anders Høilund

Åpen gård

— Gården er en oase i byen, en læringsarena og et sted barn og ungdommer kan føle på ansvar og mestring. Det er kjempeviktig! Med økt fokus på bærekraft i skolens nye læreplan vil tilbudet bare bli enda mer aktuelt. I dag må gården avvise mange som ønsker å komme hit. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Løkse

På søndager er gården åpen for alle. Da stekes vafler og gården blir enda mer som en landsens oase mellom T-banen på Ensjø og Kampen skole. Inne på området er det breking og kvekking fra sauer og ender. Lyden fra byggeplassene på Ensjø, og andre typiske by-lyder blir borte.

Kommer for å hilse på dyra

— Vi kommer hit for å hilse på dyra og for å spise matpakkene våre, forteller Monica Krogstad, som jobber i Vålerenggata- og i Ullensakergata barnehage.

— Vi ser det hele tiden, at det å få komme hit er viktig for barna. For noen barn er det ekstra viktig. Mange er litt engstelige de første gangene, men etter hvert får barn og dyr bedre kontakt. Vi er med hele året, og ser hvordan gården drives i de forskjellige årstidene. Vi har vært med på å klippe sauer, og vi har tova ull, sier Krogstad ivrig.

Kampen gårds venner

Kampen økologiske barnebondegård er et rimelig og sosialt tilbud. Ikke alle har lyst og ikke alle familier har råd til å sende barna på fotballtrening for eksempel.

Nordmoprinsen, eller Svarten, som han vanligvis blir kalt, har kjent Anja siden hun var fem år og han var unghest. Han vet som regel hva hun vil når hun kommer. Foto: Anders Høilund

— De under 18 år som har vært her en stund og som har lyst, kan også få ri på hestene våre, sier styremedlem i venneforeningen, Anja Lona Skogerbø (18).

Skogerbø har hengt rundt på gården siden før hun begynte på skolen. Hun husker godt at Kampen-folk gikk i demonstrasjonstog mot nedleggingsplanene for ti år siden. Skogerbø trekker fram det gode miljøet blant de frivillige på gården.

For å kunne fortsette tilbudene og utnytte gården bedre, ønsker Kampen gårds venner seg flere ansatte. Allerede i dag brukes gården på mange forskjellige måter.

— Kampen gård er en god og lønnsom investering i Oslos barn og ungdommer. Det skal relativt lite til for å sørge for at vi når mange flere med det vi har å tilby her, sier Tuva Løkse, mens hun klør en av gårdens geiter lett bak øret. Hun håper å få med kommunen på å dele på utgiftene til gardsdriften.

Powered by Labrador CMS