I morgen er det et skikkelig Oslo-oppgjør i hockeyen. Foto: Atle Enersen
I morgen er det et skikkelig Oslo-oppgjør i hockeyen. Foto: Atle Enersen

I morgen står kampen om hockeytronen i Oslo

Publisert

For første gang siden 80-tallet står vi foran et reelt oppgjør om hvem som er best i byen i ishockey. Vålerenga Hockey og Manglerud Star braker sammen søndag.

De legendariske kampene mellom VIF og Furuset på 80-tallet huskes av mange. Men etter Furusets fall (de spiller i 1. divisjon nå), så er det Manglerud (MS) som har vært motstander for VIF i lokaloppgjørene. Men det aldri vært tvil om at VIF har vært det beste laget i byen siden 1990.

MS foran VIF på tabellen

MS har aldri vært høyere på sluttabellen enn femte plass. I samme periode har VIF vunnet "Bøtta" 11 ganger. Men nå, etter snart halvveis sesong, er MS foran VIF på tabellen. Men bare veldig marginalt. For begge lag har 28 poeng, på henholdsvis femte og sjette plass. Lagene skilles på innbyrdes oppgjør, og MS har vunnet begge kampene hittil. Dog har MS spilt to kamper mer enn VIF.

Totalt møtes lagene fem ganger. Litt spesielt med denne utgaven av kampen om hockey-Oslo er at den spilles på Furuset.

Sesongens beste hockey-kamp

Vålerenga inne i en god stim, 15 av 18 mulige poeng siste seks kamper.

Etter dårlig uttelling i starten av sesongen kom vendingen da VIF vant tre strake kamper før landslagsoppholdet. Men den store testen kom hjemme i Furuset Forum da Storhamar kom på besøk forrige mandag. Der ble over 1400 tilskuere vitne til sesongens hittil klart beste hockey-kamp med VIF involvert. Kampen hadde alt, med høy intensitet og nerve. Storhamar trakk til slutt det lengste strået og vant 2-3.

Dramatikk ble det da Martin Laumann Ylven ble tøft taklet av Storhamars Robin Dahlstrøm og raste i stor fart mot vantet. Dahlstrøm fikk matchstraff, men bare én kamps karantene, mens Ylven ødela skulder og kragebein og er ute i 10-12 uker.

Vegard Aspehaug fikk også et ublidt møte med vantet, etter å ha blitt taklet i ryggen av SILs Phil Marinaccio. Dommerne på isen ga bare 2-minutters utvisning. Men et Player Safety-utvalg tok tak i saken, og det endte til slutt med fem kampers karantene for synderen. Man fryktet et lengre avbrekk for Aspehaug, men han ble klarert for spill allerede til neste kamp.

Oppgjøret mellom VIF og Storhamar var sesongens beste for VIF sin del, selv om laget gikk på et knepent tap. Foto: Atle Enersen
Oppgjøret mellom VIF og Storhamar var sesongens beste for VIF sin del, selv om laget gikk på et knepent tap. Foto: Atle Enersen

To sterke borteseire

Sist lørdag tok VIF den korte turen til Lørenskog. Et lag som har vært blant de beste i GET-ligaen de siste sesongene. Nå sliter de i bunn på tabellen, uten at det er sånn at man bare kan møte opp for å hente poengene. Det ble allikevel en ganske komfortabel 1-3 seier for VIF. Nevnte Vegard Aspehaug skåret det viktige 0-2 målet.

Torsdag ventet en enda tøffere bortekamp mot Sparta Sarpsborg, som innehar andreplassen. Men VIF spilte på nytt en meget god kamp og holdt Sparta til 2-2 etter tre perioder. I sudden death var det Thomas Olsen som satte pucken i mål og sørget for at VIF fikk med to av tre mulige poeng hjem til Oslo.

Skademareritt for VIF

Ishockey er en fartsfylt og fysisk sport, hvor det ofte er små marginer om noen blir skadet i kampens hete. Det har vært mange episoder i norsk ishockey nå i høst. Klubbene er enige om er at spillerne må vise hverandre større respekt.

Gjennom kamper og treninger har likevel skadelista til VIF bare økt nesten fra serierunde til serierunde. Verst for VIF er at både Andreas Stene og Martin Laumann Ylven er ute i 10-12 uker. Begge er i landslagsdiskusjonen, så det sier seg selv at deres fravær vil merkes.

Kaptein Brede Frettem Csiszar er ute i seks uker, mens juniorene Jørgen Moflag og Marcus Ekberg er ute i henholdsvis 10 og seks uker. De seneste på lista er backene Tallak Lyngset og Joachim Sommer Nielsen, som begge ble ofre for tøffe taklinger. Det er uvisst om de rekker kampen mot MS søndag.

Ahlholm bærer gullhjelmen

I ishockey er statistikk en viktig del av sporten. Poengligaen er den viktigste. Der får spilleren som skåret målet et poeng. Men også inntil to andre spillere kan få poeng for å ha assistert ved målet.

Rasmus Ahlholm bærer gullhjelmen til VIF hockey. Foto: FotoNorden
Rasmus Ahlholm bærer gullhjelmen til VIF hockey. Foto: FotoNorden

VIFs poengkonge, som kjennes lett igjen da han spiller med gullhjelm som bevis på statusen, er Rasmus Ahlholm. VIFs fem beste er:

  1. Rasmus Ahlhom 15+11=26
  2. Tobias Lindström 11+14=25
  3. Morten Ask 4+10=14
  4. Filip Gunnarsson 5+7=12
  5. Thomas Olsen 5+4=9
Powered by Labrador CMS