Her slukker brannmannskapene skogbrannen på Romsås i juni.
Her slukker brannmannskapene skogbrannen på Romsås i juni.

Forrige helg kunne det gått veldig galt. – Nå må det ikke brukes åpen ild i marka

Årvåkne turgåere varslet brannvesenet om to engangsgriller som hadde blitt forlatt i Svartdalen ved Alnaelva. Grillene hadde antent skogbunnen, men turgåerne klarte å holde brannen i sjakk med drikkeflasker inntil brannmannskapene kom.

Publisert

Oslo brann- og redningsetat har rykket ut til flere branntilløp i skogen den siste tiden. Kos dere i marka, men ikke bruk åpen ild, er budskapet inn mot helgen.

Det flotte sensommerværet fortsetter nemlig, og det er ventet mange mennesker i marka også denne helgen.

Oslo brann- og redningsetat advarer derfor om at det nå er så tørt at all bruk av åpen ild må unngås. Meteorologisk institutt melder at august har vært knusktørr over hele Sør-Norge. På målestasjonen i Kværnerbyen ble det registrert 94 prosent mindre nedbør enn normalt for måneden.

– Nå skal det veldig lite til for å antenne en skogbrann. Det er i beste fall kun godkjente grill og bålplasser man kan vurdere å bruke slik situasjonen er nå. Det beste er å gå for nistepakken eller pølser på termos, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetat.

Ifølge brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, skal det nå svært lite til før det blir en skogbrann i marka.
Ifølge brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, skal det nå svært lite til før det blir en skogbrann i marka.

Kunne gått veldig galt

Forrige helg varslet årvåkne turgåere brannvesenet om to engangsgriller som hadde blitt forlatt i Svartdalen i Oslo. Grillene hadde antent skogbunnen, men turgåerne klarte å holde brannen i sjakk med drikkeflasker inntil brannmannskapene kom.

Temperaturen i bakken var høy og mannskapene måtte grave seg nedover i jorda og fjerne to trær før faren var over.

– Dette viser hvor raskt en skogbrann kan utvikle seg og at det kan skje uten åpne flammer. Det kunne gått veldig galt hvis ikke disse turgåerne hadde oppdaget faren og handlet så raskt som de gjorde, sier Myroldhaug.

Etterslukking av den dramatiske brannen på Romsås i juni.
Etterslukking av den dramatiske brannen på Romsås i juni.

Si ifra

Myroldhaug ber alle ta ansvar for både seg selv og omgivelsene sine i helgen.

– Pass på at du ikke selv gjør noe som kan forårsake brann, og husk at det er lov å si fra til andre på en hyggelig måte. Det er jo ingen som vil starte en skogbrann og mange er nok bare ikke klar over risikoen ved bruk av åpen ild nå, sier Myroldhaug.

Powered by Labrador CMS