Fra venstre: ungdommene Asmitha (15) og Fuad (16) har sommerjobb, Nafisa (22) er assistent i gruppa og leder i Gamle Oslo bydelsutvalg, Line Oma tar en titt. Ungdommene lager Ludo-brikker til et stort gate-Ludo-spill på Rudolf Nilsens plass. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bydel Gamle Oslo satser på sommerjobbing. Ungdommer jobber i butikk, reparerer sykler og tar seg av eldre

– Sommerjobbene handler ikke bare om å tjene penger. Ungdommene får en lærerik opplevelse og blir rollemodeller for andre unge, sier assistentleder Nafisa Abshir (22).

Publisert

Et svært populært tilbud i regi av bydel Gamle Oslo er sommerjobb for ungdommer. I alt 76 ungdommer har fått sommerjobb i Sommerverkstedet (14-16 år) og Sommerjobben (14-22 år).

Her får de i fem uker prøve seg på gårdsarbeid, omsorgsarbeid, kafédrift, idrett og lek, sykkelreparasjon, vaktmesteroppgaver og butikkdrift.

For de aller fleste ungdommene er dette deres første jobb, og de får med seg attester og referanser. Det kan være svært viktig når de jakter på nye jobber i fremtiden.

— Sårbare og utfordrende ungdommer

VårtOslo besøker en av «basene» til prosjektet, på Rudolf Nilsens plass.

— En del av ungdommene i Gamle Oslo er ikke lik ungdommene i andre bydeler. De er mer sårbare og kan ha atferds- og kommunikasjonsproblemer. Noen har problemer med å komme tidsnok på jobben, sier assistentleder Nafisa Abshir (22).

Når VårtOslo besøker Rudolf Nilsens plass er det full vannkrig på gang, med ungdom i sommerjobb som bidrar til å arrangere og passe på. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Målet er at ungdommene blir sett og hørt. De får lære noe nytt, og samtidig får de ut frustrasjonene sine. Flere av ungdommene har selv spurt om jobb og rådgivning.

— Bedre på skolen og i livet

— Jeg mener det er viktig at unge tjener egne penger og må planlegge tiden sin. Det er vanskelig, men til slutt får du det bedre på skolen og i livet. «Fordi kompisen min jobber, så da vil jeg lissom også jobbe». Da får de også mindre tid til å finne på tull. Mange går også tilbake til skolen og forbedrer karakterene sine, sier Nafisa.

Hennes råd er at bydelen prioriterer ressursene på arbeidsplasser for ungdommene.

— Disse ungdommene er såkalte minoritetsungdommer. På grunn av fordommene i storsamfunnet, er det ikke alle som vil ansette dem, sier Nafisa.

Disse ungene er svært klare for å komme i gang med det nye Ludo-spillet på Rudolf Nilsens plass! Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bydelen vil tilby flere jobber

Leder Line Oma i Gamle Oslo bydelsutvalg har møtt opp på Rudolf Nilsens plass. Hun understreker at jobber for ungdom er et satsingsområde for bydelen.

— Dette har vi bestemt at vi skal prioritere. Når bydelsdirektøren la frem budsjettforslaget, flyttet bydelsutvalget mer penger til jobb for ungdom. Spesielt ønsker vi å tilby mange flere deltidsjobber og helgejobber, sier Oma.

— Jeg personlig mener at deltidsjobbing er noe av det aller viktigste ungdommer kan gjøre her i livet. Jeg tenker at da jeg var ung, var det mye lettere å få deltidsjobb enn i dag, sier lederen av bydelsutvalget.

Vil gjøre noe nyttig

Fuad (16) og Asmitha (15) er to av ungdommene med sommerjobb i Nafisos gruppe. De sitter og maler kjempestore ludobrikker som skal brukes på det nye store gate-Ludo-spillet på Rudolf Nilsens plass.

— Jeg synes det er bra å jobbe her, og jeg har lært mye. Blant annet jobbet jeg på Nille. Der lærte jeg mange forskjellige oppgaver, som varepåfylling, kasting av søppel og litt kassearbeid. Jeg tror jeg fortsetter med dette neste år hvis jeg får muligheten, for jeg har ikke noe spesielt annet å gjøre på sommeren, sier Fuad.

Fuads arbeidskollega på blant annet Nille, Asmitha, er også positiv. – Jeg fikk vite at familien ikke skulle reise noe sted i sommer. Da ville jeg ikke bare sitte hjemme og se på TV. Jeg vil gjøre noe fornuftig, og her jobber man hver dag. Foreldrene mine jobber hele tiden, og derfor ville jeg kjenne hvor hardt det er. På Nille kan du ikke sitte, du må hele tiden jobbe med nye varer som skal pakkes ut og legges på plass, sier hun.

Klar for Ludo! Foto: Tarjei Kidd Olsen

Plukker plast i havet

Koordinator for både Sommerverkstedet og Ungdomsverkstedet, Inham Khan, forteller litt om jobbene som ungdommene kan gjøre.

— Når ungdommene får et tilbud, trenger de ikke å drive med ting som er unyttige både for dem og samfunnet. For eksempel jobber en gruppe på Lohavn med å plukke plast fra havet. Hvor samfunnsnyttig er ikke det? spør Khan retorisk.

Imhan Khan koordinerer bydel Gamles Oslo sommerjobbing. Foto: Tarjei Kidd Olsen

En gruppe er på Vaterland og hjelper til med å forskjønne området og holde det ryddig. En annen gruppe jobber på Kampen Omsorg, hvor de vasker vinduer og tar med eldre på tur, eldre som ikke kommer seg så mye ut ellers.

— Ungdommene hjelper dem og snakker med dem, noe som er til nytte og glede for både ungdommene og de eldre. De eldre får selskap. Ungdommene får høre om hvordan de eldre hadde det i sin ungdomstid, forteller Inham Khan.

Reparerer sykler gratis

En gruppe på Tøyen har reparert syklene til folk, helt gratis. Gjennom sommeren har de reparert ca 250 sykler.

— De fleste oppgavene har gitt ungdommene ferdigheter de ikke hadde fra før, arbeidstrening og en følelse av mestring. Samtidig har de vært til nytte for brukerne i bydelen og fått lønn for strevet. På sikt har hele samfunnet nytte av det tilbudet vi gir til ungdommene, mener Khan.

Bydelen samarbeider med frivillige og private. På Rudolf Nilsens plass er det en slags sommerbase. Noen av de som bidrar er idrettsklubben Sterling, UngNorge, Frigo og Somaliskmødregruppe.

Powered by Labrador CMS