Politiet sperret av et stort område i april 2017. Tilfeldig forbipasserende varslet om en mistenkelig gjenstand, og politiet fant det som viste seg å være en hjemmelaget bombe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dømt og utvist etter å ha plassert bombe på Grønland. Nå går russeren til sak mot innreiseforbud

En 19-årig russisk mann som er ilagt innreiseforbud til Norge, har gått til sak mot staten. Han er tidligere tatt med en eksplosiv innretning på Grønland.

Publisert

Mannen er utvist med varig innreiseforbud, og vedtaket er begrunnet med hensynet til «grunnleggende nasjonale interesser». Han bestrider det og mener vedtaket må kjennes ugyldig, både på grunn av feil faktum og feil lovforståelse.

Rettssaken går i Oslo tingrett fra mandag til onsdag.

– Ikke tilstrekkelig alvorlig

— Hensynet til offentlig sikkerhet tilsier ikke utvisning, heter det i sluttinnlegget fra 19-åringens advokat, John Christian Elden.

— Videre foreligger ikke personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel, skriver Elden videre.

Innsatsleder Svein Arild Jørundland orienterer pressen etter at politiet sperret av et område på Grønland i april 2017. En hjemmelaget bombe ble funnet, og en russisk tenåring ble senere dømt til ti måneders fengsel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Staten, representert ved advokat Ingrid Skog Hauge hos Regjeringsadvokaten, er uenig i dette.

— Saksøker anses å utgjøre en fremtidig risiko for Norges grunnleggende nasjonale interesser. Det må legges til grunn at han sympatiserer med en ekstrem islamistisk ideologi og at han aksepterer bruk av vold for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål, skriver hun.

Dømt i Høyesterett

I Høyesterett ble 19-åringen dømt til ti måneders fengsel for å ha hatt med seg eksplosiver på Grønland i Oslo i april 2017.

De faktiske forholdene i saken var ubestridt da saken gikk for Høyesterett. 19-åringen har erkjent at han laget bomben – bestående av en flaske lightergass, en lighter og 40–50 metallbiter – men nekter for at han hadde til hensikt å utløse den for å skade noen. Han har sammenlignet innretningen med fyrverkeri og forklarte i retten at han ville teste den i skogen sammen med to venner.

Mannen ble opprinnelig siktet etter terrorbestemmelsene, men siktelsen ble endret til ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

Powered by Labrador CMS