Vålerenga-beboeren ble først tatt kvelertak på, deretter holdt fast med et politigrep. Foto: Pål Toft Eriksen
Vålerenga-beboeren ble først tatt kvelertak på, deretter holdt fast med et politigrep. Foto: Pål Toft Eriksen

Brutalt sammenstøt ved Sotakiosken. Obos-vekter tar kvelertak på Vålerenga-beboer og legger han i bakken

Sjokkerte naboer på Vålerenga ble i dag vitne til at en vekter fra Nokas tok kvelertak på og holdt et politigrep på armen til en voksen mann. Etterpå ble han sendt i ambulanse til legevakten.

Publisert

Blant vitnene til basketaket var tidligere bystyrerepresentant for MDG, Harald Nissen. – Dette er et politisk overgrep fra Obos, sier han.

Det var i halv ni-tida at en slambil kom for å fjerne sagflis rundt kiosken. Dette skal ha vært nødvendig, ifølge Obos, for å fjerne farlige masser. Men lokale beboere på Vålerenga så på dette som det første steget for å fjerne den historiske Sotakiosken.

Når Obos setter i gang med arbeidene, stiller flere lokale beboere seg mellom bilen og kiosken. En person går innenfor et gjerde som står rundt kiosken, og det kan det virke som en Nokas-vekter blir provosert over.

– Mannen gjør ikke noe annet enn å holde fast i gjerdet, ingen annen provokasjon, men nettopp det virker det som vekteren blir veldig hissig av. Plutselig blir det et basketak, hvor vekteren legger mannen i bakken, forteller en av de engasjerte personene som var på plass, Pål Toft Eriksen.

Aksjonister har festet store bannere på sikkerhetsgjerdet rundt Sotakiosken. Foto: Hege Stensrud Høsøien
Aksjonister har festet store bannere på sikkerhetsgjerdet rundt Sotakiosken. Foto: Hege Stensrud Høsøien

Skremmende

– Jeg syntes dette var både sjokkerende og skremmende. Det virker veldig unødvendig å dra det så langt. Hvorfor det ikke var noe politi der, kan man lure på, sier han.

Eriksen forteller at han følte sterkt på trangen til å forsvare mannen som blir lagt i bakken.

– Flere hadde lyst til å gripe inn, jeg også, men var redd for å bli et offer selv eller å gjøre noe jeg ikke har rett til, sier han.

– Tenner på alle plugger

Harald Nissen forteller at det var 10-15 beboere fra Vålerenga til stede da Obos sin sugebil dukket opp. Det var vanlige beboere, pensjonister og småbarnsmødre.

– Jeg fikk ikke med meg at Vålerenga-beboeren ble lagt i bakken, men så etterpå at han satt og grein på gata, en voksen mann som var blitt fillerista.

– Det får meg til å tenne på alle plugger. Dette er ikke måten å gå frem på i en privat vernesak. Å leie inn Nokas her er et maktovergrep, som også er asymmetrisk. Naboene bruker sin klagerett, mens Obos velger å tolke saksgangen etter eget forgodtbefinnende.

Også beboer Christian Korrell, som forsøkte å roe gemyttene, ble skadet. I hans tilfelle var det den ene hånden som fikk gjennomgå da han ville roe ned situasjonen. Foto: André Kjernsli
Også beboer Christian Korrell, som forsøkte å roe gemyttene, ble skadet. I hans tilfelle var det den ene hånden som fikk gjennomgå da han ville roe ned situasjonen. Foto: André Kjernsli

– Politisk overgrep

– Her kunne bare Obos foreslått at de involverte partene skulle sette seg ned og snakke sammen. I stedet oppfører de seg som et milliardkonsern og hyrer inn vektere. Det er i hvert fall ikke vi som akselererer denne konflikten, sier Nissen.

Han mener at situasjonen ikke ville eskalert på denne måten om politiet hadde vært til stede.

– Når det er så mye følelser på spill, setter man ikke inn Nokas-vakter. Det er dårlig gjort overfor vaktene og overfor de som er engasjerte lokalt. Det irriterer meg. Jeg mener dette er et politisk overgrep. Jeg kjenner ikke til så mange saker hvor man setter inn vektere mot demonstranter, sier Nissen.

Mannen som ble sendt til legevakten, var han som Nokas-vekteren tok kvelertak på og holdt i politigrep. Han ble sendt til legevakta på grunn av mulige nakke- og hodeskader. VårtOslo kjenner ikke til hans tilstand.

Beklager skaden

– Jeg kjenner til hendelsen, men det er Obos som er oppdragsgiver her. Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi har gjort noe mer enn vi har myndighet til i situasjonen. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier pressesjef i Nokas, Ådne Mauritzen.

Kommunikasjonssjef i Obos, Åge Pettersen, beklager hendelsen der en person ble skadet.

– Det er sterkt beklagelig om noen er skadet. Det er leit, sier kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen, om situasjonen som oppsto før i dag.

– Hva tenker du om at sammenstøtet ble såpass voldelig?

– Jeg var ikke til stede selv, så hva som var skjedde, kan jeg ikke kommentere.

https://vartoslo.no/gateslaget-ved-sotakiosken-pa-valerenga-se-videoen-og-dom-selv/

– Av hensyn til tilskuerne

Pettersen forteller at bakgrunnen for at Nokas var til stede, var for å få gjennomført arbeidene Obos ønsket å gjennomføre.

– Da vi kom for å utføre arbeider forrige uke, var det mange som fulgte med på arbeidene og som sto i veien for jobben som skulle gjøres. Så både av hensyn til sikkerheten til tilskuerne og arbeiderne, valgte vi å hyre inn vektere fra Nokas i dag. Sotakiosken står også på et anleggsområde som det er farlig å bevege seg inn på, mener Pettersen.

– Hva så du for deg ville komme til å skje ved Sotakiosken i dag, da vekterne kom?

– Vi kunne ikke på forskudd vite hva som skulle skje. Vi så hva som skjedde i forrige uke med mange mennesker og barn, og ønsket å sikre arbeidsplassen for tilskuerne og arbeiderne, sier Pettersen.

Fortsetter forberedelsene til riving

– Hvorfor var ikke politiet til stede?

– Politiet kom med hele fire biler etter hvert.

– Kjenner du til hva slags instruks vekterne fikk.

– Nei, jeg kjenner ikke detaljene her.

– Hva skjer nå?

– Vi fortsetter forberedelsene til flytting av kiosken, men avventer selve flyttingen til avgjørelsen til fylkesmannen foreligger, sier Pettersen.

Etter konfrontasjonen med Nokas, skal en person ha kastet en bluss inn i en lastebil. Det gjorde at politiet arresterte flere andre tilstedeværende. Blant annet en håndverker som tilfeldigvis var til stede.

Powered by Labrador CMS