Det gule lekstativbeistet på Tøyen har på kort tid rukket å bli populært. Foto: SOLA - Studio Oslo Landscape Architects
Det gule lekstativbeistet på Tøyen har på kort tid rukket å bli populært. Foto: SOLA - Studio Oslo Landscape Architects

Denne helgen kan du og barna teste ut to nye, kule lekeplasser på Tøyen

De to nye lekeplassene heter Snippen og Sørli. Spesielt Sørli lekepark er allerede svært populær og har fått et monsterlekestativ til en million kroner som pirrer barnas fantasi og lekelyst.

Publisert

Rett ved Botanisk hage på Tøyen finner du en fantasifull lekeplass, med kunstneriske klatrestativer, laget av kunstneren Hans Henrik Øhlers.

I lekeparken Snippen finner du også en klatreskulptur med lys, et merkelig lekehus og en sandkasse. I tillegg er det strukket ut to enorme hengekøyer, hvor barna kan leke og boltre seg. Men disse er nå tatt ned for sesongen

Klatreskulpturen har en fantasifull form og egner seg ypperlig for utforskning og klatring i tauene som er festet i den. Lekehuset er morsomt å sitte i. Bymiljøetaten har også lagt til rette for urban dyrking her.

Her finner barn og voksne seg til rette

Den andre nye lekeplassen ligger ved Tøyen skole, bak Aktivitetshuset i Kolstadgate 1. Sørli lekepark er en del av en større plan for å skape nye byrom på Tøyen, noe lekeplassen har lyktes svært godt med, for her koser barn seg, ofte i følge med foreldre, dagen lang.

Lekeplassen består av to parker, en større og en mindre. Sistnevnte med et kult klatrestativ bestående av en rekke stolper med ulike tau strukket i mellom. I tillegg er det et par sklier og to bordtennisbord.

Foto: SOLA - Studio Oslo Landscape Architects
Foto: SOLA - Studio Oslo Landscape Architects

Et beist av et lekestativ

I den store parken ved siden av står et kjempestort, 25 meter langt beist av et klatrestativ. Stativet er gult, høyt og fantasifullt formet og har ikke sin make, i hvert fall ikke i Oslo. Lekeapparatet inviterer til ulike form for lek: Klatre opp til toppen, ras opp og skli ned, kongen på haugen, klatre opp et av de mange tauene med knute eller sitt på toppen og heng med en venn.

Stativet er ganske høyt, så forhåpentligvis detter ingen ned og brekker armen. Rundt de to lekeparkene på Sørli, står det også benker og et lite amfi som kan brukes av nabolaget. Lekeparken har også fått belysning.

I denne lekeparken koser barna seg tidlig og sent. Foto: Vegard Velle
I denne lekeparken koser barna seg tidlig og sent. Foto: Vegard Velle

Naboene har bestemt utformingen

Sørli lekepark er oppgradert etter ønske og medvirkning fra folk på Tøyen. Gjennom flere møter og medvirkningsinnspill fra høsten 2015 frem til våren 2017 kom naboer, elever ved Tøyen skole, foreldre og andre som brukte området med innspill på hva som fungerte bra med den tidligere, gjengrodde og slitne, parken og hva som burde endres og få en ny utforming.

Nye Sørli lekepark er blitt til gjennom midlene fra Tøyenløftet. Foto: Adam Sterling
Nye Sørli lekepark er blitt til gjennom midlene fra Tøyenløftet. Foto: Adam Sterling

Snippen er finansiert av kommunen, mens Sørli har blitt til gjennom midler fra Områdeløft Tøyen og Grønland. Utformingen har SOLA - Studio Oslo Landscape Architects stått for.

Snippen lekepark