Mattilsynet fant avføring fra mus bak kjøleskap på kjøkkenet, under salgsdisken og på gulvet bak kasser i utsalgsområder.
Mattilsynet fant avføring fra mus bak kjøleskap på kjøkkenet, under salgsdisken og på gulvet bak kasser i utsalgsområder.

Populær kafé måtte stenge på dagen da Mattilsynet fant ekskrementer

Kafeen i Oslos eldste bevarte tømmerbygning måtte stenge på dagen etter Mattilsynets kontroll. – Et svært alvorlig brudd.

Publisert

Handwerk Botaniske i Botanisk Hage på Tøyen måtte ta flere grep etter at Mattilsynet kom på smilefjeskontroll. Det var 21. september kafeen fikk besøk av Mattilsynet, og måtte stenge umiddelbart.

I tilsynsrapporten står det at kafeen hadde vesentlige mangler ved rutiner for å hindre at skadedyr tar seg inn i lokalene. Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

– Et svært alvorlig brudd

Mattilsynet fant muselort bak kjøleskap på kjøkkenet, under salgsdisken og på gulvet bak kasser i utsalgsområder.

«Funn av ekskrementer fra mus i kjøkkenet og utsalget viser at det er skadedyraktivitet i lokalene, noe som gjør at det er stor fare for at lokalet og matvarene blir forurenset, og er et svært alvorlig brudd på regelverket», beskriver inspektøren i rapporten.

Mattilsynet understreket at det er stor risiko for at folk kan bli syke av maten de serverer dersom det ble overført smitte fra mus til varer som ble solgt i kafeen.

Handwerk Botaniske måtte vaske nøye og dokumentere tiltak for å bekjempe mus før de kunne servere mat igjen.

Åpning under kjøkkenbenken

- Det er selvsagt svært uønsket når Mattilsynet finner spor etter mus. Våre fantastiske lokaler i Botanisk Hage er fra 1600-tallet og bygget er fredet, så det følger med noen utfordringer vi gjerne skulle vært foruten, skriver daglig leder Maria Aas-Eng i Lava Oslo i en e-post til Avisa Oslo.

Kafeen ble vasket grundig umiddelbart, og maten som kunne ha vært utsatt for mus ble kastet. Et skadedyrfirma ble også tilkalt.

Skadedyrfirmaet fant en åpning bak en list under kjøkkenbenken. Det er sannsynligvis slik musene kom seg opp i lokalene fra kjelleren.

Først tre uker etter kontrollen, 14. oktober, fikk kafeen smilefjeset tilbake.

Powered by Labrador CMS