Slik ser det historiske huset i Grønlandsleiret ut etter mange års forfall. Fremdeles et trivelig lite hus. Foto: Vegard Velle

Nå skal det lille, røde huset i Grønlandsleiret 28 få nytt liv

I mange år har det lille røde huset i Grønlandsleiret 28 forfalt og blitt klistret ned av plakater. Men nå er det bestemt at huset skal totalrenoveres og komme nabolaget til gode.

Publisert

I løpet av året starter Omsorgsbygg og bydel Gamle Oslo arbeidet med å pusse opp det historiske huset. Bygget har de siste ti årene stått tomt og forfalt. Mest kjent har det kanskje vært for alle plakatene som har vært klistret opp på husets fasade, til tross for tydelige forbud mot dette.

Bydelen har flere ganger tidligere gått inn for å pusse opp bygget, men ikke fått gjort noe med det, siden det er Omsorgsbyggs eiendom. En øremerket pengetildeling satte hjulene i gang.

Penger fra oslobudsjettet

– Byråd for næring og utvikling Geir Lippestad fikk i oslobudsjettet for 2018 inn en budsjettpost til fysisk istandsetting av tomme, verneverdige lokaler. I Gamle Oslo, er det Portnerboligene på Caltexløkka, rektorboligen på Tøyen skole og Grønlandsleiret 28 som står på listen, forteller programleder Kjersti Grut, i programkontoret for områdeløftene Tøyen og Grønland.

Fra slutten av året skal det lille røde huset komme nabolaget til gode. Foto: Vegard Velle

Nå vil derfor Omsorgsbygg og Bydel Gamle Oslo samarbeide om å få Grønlandsleiret 28 i drift igjen. Samarbeidet innebærer at Omsorgsbygg står for oppussingen, mens bydelen finner dem som skal drifte huset. Driftsutgiftene og vedlikeholdet skal ikke påføres bydelen, men den fremtidige driveren. I praksis vil driftsutgiftene bli lave og først og fremst gå til kommunale avgifter og strøm.

Skal komme nabolaget til gode

– Den som skal holde til der, må også sørge for at innholdet i huset kommer nabolaget på Grønland og Tøyen til gode. Det er en av betingelsene, ifølge Grut.

Mandag 14. mai og tirsdag 15. mai er det åpent hus for dem som har lyst til å befare Grønlandsleiret 28. En uke etter er det frist for forslag til hva huset kan brukes til.

På mandag og tirsdag blir det åpent hus for alle som har lyst til å se Grønlandsleiret 28. Foto: Områdeløftene på Tøyen og Grønland

I mer enn ti år har Grønlandsleiret 28 stått tomt. Siste leietaker var en somalisk klubb. Men mot slutten av året vil det skjeve og dårlig vedlikeholdte huset være klart og pryde nærmiljøet igjen.

Powered by Labrador CMS