TINE og IKEA står bak kafeen Heimatt på Tøyen. Foto: Inger Marie Grini

På Tøyen-kafeen Heimatt serverer seniorer over 60 frokost til studenter. Dagen lang

Nylig åpnet kafeen Heimatt på Tøyen. Der møtes studenter med hjemlengsel og seniorer som forsatt har lyst til å bidra i arbeidslivet.

Tidlig om morgenen en av de første dagene med snø i Oslo, er de fleste av plassene på Heimatt allerede opptatt. Unge studenter fyller bordene med frokost, kaffe og bøker, eller kanskje en bærbar datamaskin. Eldre damer med store smil bringer mat og drikke til kundene. Stedet ser ut som stua til en stor familie.

– Vi vil utvide hjemmet og fokuserer på studentene som bor i Oslo. Mange av dem bor på trange hybler og opplever hjemlengsel på forskjellige måter, sier Karoline Jakobsen, daglig leder på Heimatt.

Meierigiganten TINE og møbelgiganten IKEA står bak kafeen i Jens Bjelkes gate 9A, som har studenter som sin viktigste målgruppe. Jakobsen forklarer at de skal være noe annet enn tilbudene som allerede finnes.

– Det er flust av trendy kaffesteder rundt om i byen og vi ønsker å være motvekten til dette. På Heimatt tilbyr vi en avslappet og hjemmekoselig atmosfære hvor du kan henge, skravle eller jobbe. Vi serverer frokost hele dagen og legger opp til at alle skal kunne komme akkurat som de er, forsetter hun.

Det norske frokostboret

Frokost på Heimatt. Foto: Irina Tanase

Ideen til stedet kom fra TINE, som ønsket å treffe forbrukerne der de lever, ikke bare på matbutikken. UT Studentbyrå og Superblaise har bidratt til finpussing av konseptet.

De ønsket å lage et sted der folk kunne føle seg hjemme, med et miljø og en meny som er tilpasset studentenes ønsker, behov og budsjett.

Som et resultat av dette, baseres menyen på det tradisjonelle, norske frokostbordet. Det er en "Alt i kjøleskapet skal ut på bordet"-filosofi, og man finner alt fra frukt og grønt til egg og skinke på tallerkenen og menyen. Prisene varierer også. Man kan kanskje flotte seg litt ekstra rett etter studielånet har tikket inn på konto, samtidig som det også er alternativer når lommeboka nærmer seg tom og det er en stund til neste utbetaling.

– På Heimatt kan studentene komme som de er i hjemmeklær eller pyjamas. Vi vil at de skal kunne kose seg og føle seg hjemme, spise litt frokost og lese eller studere, forklarer Jakobsen.

I tillegg til vanlige sitteplasser, har Heimatt også kollokvierom, legger hun til.

Hver tiende innbygger i Oslo er student

At Heimatt ligger i Tøyen/Grunerløkka-området er ikke tilfeldig. Ifølge en undersøkelse bestilt av Studentsamskipnaden i Oslo, er rundt hver tiende innbygger i Oslo student. Over 7 av 10 studenter var våren 2015 bosatt i sentrumsbydelene Gamle Oslo, Grunerløkka, Sagene, St. Hanshaugen, Frogner og Nordre Aker.

– Vi vil ikke være der studentene studerer, der er de hele tiden. De trenger noe der de bor, sier Jakobsen.

Heimatt er et pilotprosjekt som holder åpent ut februar, men i framtiden ønsker TINE å utvide konseptet til andre studentbyer. Det er også muligheter for at prototypen på Tøyen/Grunerløkka blir mer permanent.

Unge og eldre får en møteplass

Når man besøker den nye kafeen, legger man fort merke til de som lager og serverer maten. Flere av dem er smilende seniorer som bidrar til den hjemmekoselige stemningen på stedet.

– Vi ønsker at Heimatt skal være et sosialt sted hvor forskjellige generasjoner møtes og er sammen. Mange av studentene opplever hjemlengsel. Hos oss kan de finne noen å snakke med, og det hjelper mye, tror Jakobsen.

Melkekartonger fungerer som blomsterpotter. Foto: Irina Tanase

For å finne de eldre ansatte, ble rekrutteringsbyrået Gammel Nok kontaktet. Bedriften driver med seniorbemanning til midlertidige og faste stillinger. For øyeblikket har Gammel Nok 150 seniorer på jobb hver dag og over 2000 registrerte jobbsøkere i basen.

Deler historier og livsvisdom

– Intensjonen fra TINE var å skape en hverdagsmøteplass for studenter som bor litt trangt, borte hjemmefra, som lengter etter familien, og godt vokse over 60 år som har mye livserfaring og historier de kan dele med de unge, sier Ragnhild Molstad, seniorrådgiver i Gammel Nok.

Molstad mener vi har mye å vinne på å holde de eldre i jobb. Hun argumenterer blant annet med at unge og eldre har mye å lære av hverandre, og at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt at seniorene jobber så lenge de kan og vil. I tillegg er det helsemessig lønnsomt for seniorene selv.

Hun forteller at de lette etter åpne, nysgjerrige og kontaktsøkende eldre med erfaring fra serveringsbransjen da stillingene på Heimatt skulle besettes.

– I tillegg har en del av dem har veldig solid utdanning og kan godt diskutere fag med studentene, forteller hun.

Powered by Labrador CMS