Serie: VårtOslo omtaler Oslos kommunale bad

Snart skal Tøyenbadet rives og et nytt bad skal gjenopptå på samme sted. Foto: Hans Bastian Borg
Snart skal Tøyenbadet rives og et nytt bad skal gjenopptå på samme sted. Foto: Hans Bastian Borg

Ikoniske Tøyenbadet, en nedbemannet bastion

Tøyenbadet er Oslos eneste langbasseng, men det er ikke stedet du lærer barna å svømme. Heller ikke fins det noen kafé. Det skal komme et nytt bad, men jeg er skadeskutt av løfter fra politikerne.

Publisert Sist oppdatert

Lite ante arkitekt Gert Walter Thuesen om fremtiden til hans ikoniske byggverk Tøyenbadet. Han satt med kvessede blyanter og svettet over tegnebrettet og var vel meget stolt over sitt nye byggverk. At det skulle rives 40 år etter, ville han vel ikke trodd i sinne villeste arkitektfantasier. Tilstandsrapporten 40 år etter sier at badet ikke kan pusses opp, det må rives og bygges nytt. 


Ikoniske undervannsvinduer

Oslos kommunale bad

Ukentlig omtaler Hans Bastian Borg et av Oslos bad. Ellers i denne serien: VestkantbadetHolmlia flerbrukshall og badRomsås badNordtvet badBøler bad og Furuset bad.

Jeg vandrer innom noen minner fra barndommen og blir glad når jeg kan se inn i det menneskelige akvariet ved hjelp av noen undervannsvinduer, som nærmest er ikoniske for en bruker av badet gjennom alle tider. Stupetårnet står der stolt og full av historie.

Noen har stupt pent og tøffa seg for de andre i gjengen, og noen har fått kjenne på det totale magaplasket. Når jeg vandrer rundt i badet virker det nærmest ubemanna.

På stupetårnet inne og ute kan ungdommene vise seg frem eller ta mageplask. Foto: Hans Bastian Borg
På stupetårnet inne og ute kan ungdommene vise seg frem eller ta mageplask. Foto: Hans Bastian Borg

Klatrekonkurranse over skapene

I garderoben slår en ungdomsgjeng seg løs og, som hos mange ungdommer, er det mye umålretta energi. Det er klart man skal ha klatrekonkurranse over garderobeskapa. Det er jo like naturlig som at en elbil trenger strøm.

Slik energi kan jo virke litt truende og nifs for eldre mennesker, så det blir heldigvis slått ned på av en eminent vakt. Jeg tenker jeg skal holde et quizshow for meg selv, så jeg tipper de må være en fem vakter på huset på dagtid. Neida tre. I mine badeører betyr dette underbemanning ved et så stort anlegg.

Før ble du tafsa på

Over disse garderobeskapene er det fullt mulig å gjennomføre klatrekonkurranse. Foto: Hans Bastian Borg
Over disse garderobeskapene er det fullt mulig å gjennomføre klatrekonkurranse. Foto: Hans Bastian Borg

Tøyenbadet har Oslos eneste 50 meters svømmebasseng, så det er tilbudet du har å øve på hvis du skal konkurrere i langbasseng verden over.

Da jeg var ung, var det flere av gutta som sa at man ikke burde dra på Tøyenbadet med mindre man ville bli tafsa på av eldre menn. Det gjaldt i høyeste grad i badstuen. Jeg turte ikke dra og svømme der.

Jeg snakker med noen folk om dette, og det virker som om dette problemet er minimalisert. Man er nok mer bevisst pedofili i vår tid en man var før.

Svømte ikke i sikksakk

Tøyenbadet skal være et hovedanlegg i Oslo. Det fører til at alle innbyggere og svømmeinteresserte i bydeler i Oslo som ikke har badeanlegg, blir sendt ned til Bastionen. Selv om det er et svært basseng på 25 x 50 meter og et barnebasseng, så sier ryktene at du svømmer i sikksakk.

Da jeg var der midt på dagen en hverdag, var det ikke slik. Organiserte du deg godt nok, hadde du bra med baneplass.

Hvor er det blitt av kafeen?

Den dagen jeg var i badet, trengte jeg ikke svømme i sikksakk. Foto: Bymiljøetaten
Den dagen jeg var i badet, trengte jeg ikke svømme i sikksakk. Foto: Bymiljøetaten

Før var det kafeteria på Tøyenbadet. Min bror forteller om helger hvor de svømte med barna og spiste lunsj i kafeen. En uforglemmelig opplevelse for de stolte små som alltid ville tilbake.

Kafétilbudet er borte og overtatt av maskiner og automater. Når en fyr som meg, som har livsstilssykdommen diabetes, ikke får kjøpt noe fordi maskinen er ”Ute av drift”, så blir man jo forbanna. Yoghurten du trenger står og frister bak en glassflate.

I inngangsområdet på Tøyenbadet pleide det tidligere å være kafe. Foto: Hans Bastian Borg
I inngangsområdet på Tøyenbadet pleide det tidligere å være kafe. Foto: Hans Bastian Borg

Automaten ber meg om å ringe automatleverandøren, men dette er da jaggu ikke min jobb. Ryktene sier at de har forsøkt å få kafeverter tilbake etter ombygninga, men at ingen vil. Så hvis du trenger noe å gjøre og har matkunnskapene i orden, hvorfor ikke drive kafé på Tøyenbadet. Vær bare klar over at badet etter hvert skal rives.

Men ta det med knusende ro. Det er politikerne som kjører dette showet, og det har jo en tendens til å bety at det trekker ut i tid.

Foto: Hans Bastian Borg
Foto: Hans Bastian Borg

Gangsterne på Tøyenbadet

Det går rykter om gangstervirksomhet på Tøyenbadet, ved siden av at garderobedørene blir knekt opp. Det er visst eller har vært en skobande her. ”Skobanden på Tøyenbadet” høres ut som en Olsenbanden-film. For meg, som har trygdestøtta joggesko med innleggssåle, så er dette riski business, 1300 bare i egenandel vil ryke vekk med engang. Så da putter jeg skoene i skapet.

Før var det en disk i garderoben hvor du kunne leie badetøy. Denne førte jo også til at man hadde en bedre oversikt over hva som skjedde i garderoben.

Ikke badet å lære barna og svømme

Det er nydelig vann i det store bassenget, 28 grader, som er bra hvis du skal trene. 32 i barnebassenget, så her kan du duppe småbarna, men Tøyenbadet er ikke badet du lærer unga å svømme i. Barnebassenget er for grunt. I det store bassenget har du kun tre meters lengde med 140 cm dybde.  Da må unga svømme på tvers med fare for å krasje i voksne ekspertsvømmere. Skal du lære kidoen å svømme, så er vel Bøler bad eller de andre svømmehallene mer egnet.

Ryktene sier, som sagt, at badet skal rives og et nytt skal gjenoppstå med fem bad inne og to ute. Her skal et stupetårn fortsatt stå, så våghalsene skal kunne kose seg.

Hvor skal svømmerne være i byggetiden

Tøyenbadet er hovedstadens eneste bad med full lengde. Men det kan bli trangt også her, så du må svømme i sikksakk. Foto: Hans Bastian Borg
Tøyenbadet er hovedstadens eneste bad med full lengde. Men det kan bli trangt også her, så du må svømme i sikksakk. Foto: Hans Bastian Borg

De skal bygge på samme sted, men gå for en større utnyttelse av arealet. Flotte tanker og gode ambisjoner tenker jeg, men er samtidig skadeskutt av løfter fra diverse politikere, så jeg har ikke helt trua. Hvis de klarer å gjennomføre planene, så håper jeg de ansetter litt mer enn to snekkere og klarer å få gjort bygningsarbeidet relativt fort.

Hvor skal de putte brukerne i mellomtiden? De skal altså rive og bygge om Tøyen til bad og flerbrukshall, superbra. Men kunne de ikke gjort ferdig Dælenenga og gitt kidsa flerbrukshall og Grunerløkkas beboere et 10 x 25 meters basseng.

Det er 20 minutter å gå til Tøyen, og dette badet kunne tatt unna noe av trafikken under byggeprosessen og etterpå.