Arild Landhjem og Morten Sand. Foto: Live Drønen/VårtOslo

– De fleste muslimske kvinner vil ikke amme på en kafé med menn, da blir de heller hjemme. Grønland bør få flere ammerom

Savner du noe på Grønland? Vi spurte folk som bor i området. Noen ønsker bedre belysning, andre oppgradering av Grønland torg og mindre kriminalitet.

"Er det noe på Grønland du savner eller som bør endres?", spør en rapport laget i forbindelse med det nye Områdeløft Grønland. Vi har møtt Grønlands beboere hjemme, på stamkafeen og på torget og spurt samme spørsmål.

Rapporten er laget av Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus på oppdrag fra Oslo kommune og er en bred stedsanalyse av Grønland.

I undersøkelsen svarer noen at de er positive til den såkalte gentrifiseringen av Grønland og ønsker velkommen nye utesteder, andre er opptatt av å bevare "det flerkulturelle miljøet".

Ønsker flere kafeer og fritidstilbud til barn

VårtOslo tok turen til Grønland, for å snakke med både folk som bor på Grønland. Hva savner de? Og er det noe de mener bør endres?

Ieva Z. Rise. Foto: Live Drønen/VårtOslo

Ieva Z. Rise bor på Grønland med sin mann og tre barn. Rise er opprinnelig fra Latvia, kom til Norge i 1994, og har bodd flere perioder på Grønland. 

— Er det noe på Grønland du savner eller som bør endres?

— Vi har bodd her på Grønland de tre siste årene og trives veldig godt. Men jeg savner flere kafeer og flere fritidstilbud for barn. Særlig gratis fritidstilbud, for det er mange foreldre som ikke har god råd her, sier Rise.

— I tillegg er det et stort problem at det er mange rusmisbrukere og salg av narkotika i gatene her. Det gjør at mange ikke tør å la barna sine leke ute, og det er trist.

— Jeg tror også mange, særlig muslimske kvinner, på Grønland savner steder for bare kvinner, en kafé for eksempel. Eller at flere offentlige rom har ammerom. De fleste muslimske kvinner vil ikke amme på en kafé hvis det er menn der, da blir de heller hjemme. Det må jo være bedre for oss alle at vi kommer oss ut. Da får vi muligheten til å møte hverandre, og det gir rom for bedre integrering.

Kari Jahnsen vil gjerne at flere oppsøker Grønland. Foto: Live Drønen/VårtOslo

— Det er mye gammelt og sjarmerende her

Kari Jahnsen bor på Grønland. Hun kommer fra Oslo og har bodd ulike steder rundt omkring i byen. Oldeforeldrene hennes hadde bakeri på Grønland. 

— Er det noe på Grønland du savner eller som bør endres?

— Jeg skulle gjerne hatt flere hit! Slik at alle skal se at dette er et koselig sted, i stedet for at de er redde for Grønland. Jeg tror det hjelper at vi nå får flere og flere kjente steder, det dukker opp ølpuber og kommer flere ting som tiltrekker folk.

— Det er veldig mye gammelt og sjarmerende her som burde vises fram for resten av byen, men jeg synes det som ikke er pent av hus, bør restaureres, og så kan man kanskje gjøre enda mer ut av gatene. Jeg stortrives her!

Arild Landhjem og Morten Sand. Foto: Live Drønen/VårtOslo

— Fokuset på problemene virker overdrevent

Arild Landhjem og Morten Sand har begge vært stamgjester på kaffebaren Evita i Smalgangen siden den åpnet for 20 år siden. Landhjem bor like ved, og Sand har tidligere bodd ti år i området.

— Er det noe på Grønland dere savner eller som bør endres?

— Jeg savner ikke noe spesielt på Grønland. Jeg synes miljøet og folkelivet her er veldig ålreit, sier Sand.

— Jeg savner heller ikke noe, men det kunne vært en politicampingvogn på plassen under brua, og politiet burde patruljere med faste politimenn som kjenner de småkriminelle rundt omkring. Det ville virke forebyggende, sier Landhjem.

Grønland torg. Foto: Merethe Ruud

— Det er jo veldig mye narkoomsetning på plassen rundt hjørnet. Vi merker ikke så mye til det her, men så fort du er rundt hjørnet, ser du det. Det er rart at de har fått lov til å etablere seg, sier Sand.

— Jeg ser rett ned på dette fra der jeg bor. Men det går litt i bølger, og jeg føler meg ikke trua som noen som helst måte her, sier Landhjem.

— Vi er ikke plaget av noe bråk, og det virker veldig overdrevet at det er så veldig mye problemer her nede. Vi ser ikke så mye til det. Av og til selvsagt, men i forhold til hvor mange mennesker som frekventerer her og hvor mange kulturer som møtes, så er det egentlig ganske ålreit, sier Sand.

Grønland, en vinterdag i 2017. Foto: Merethe Ruud

Bare på besøk

Vi tok også tak i et par som ikke bor på Grønland, men som tilbringer mye tid i området.

Aslan Edilov og Baris Bastas. Foto: Live Drønen/VårtOslo

Aslan Edilov og Baris Bastas er begge fra Fredrikstad, men tibringer mye tid i Oslo og på Grønland.

— Er det noe dere savner på Grønland du savner eller som bør endres?

— Nei. Vi er her ofte, her er det cafeer, frisør, butikker og mye god mat, så det er ikke noe vi savner på Grønland.

Mari Bruun Jacob. Foto: Live Drønen/VårtOslo

 

 

Mari Bruun Jacob har bodd på Grønland tidligere, men har tatt turen tilbake i dag.

— Er det noe på Grønland du savner eller som bør endres?

— Jeg kan ikke komme på noe, jeg synes egentlig tilbudet er veldig bra. Du får så utrolig mye spennende mat, og for meg som er så opptatt av matlaging, er det perfekt. Det er luksus å komme hit i forhold til der jeg bor nå, langt utpå bygda.

Powered by Labrador CMS