Veggmaleriene i Oslo 03

Peer Lorentz Dahl, veggen på Enerhaugen sett forfra. Foto: Merethe Ruud

550 kvadratmeter med geometri på Enerhaugen

Publisert

I 1993 var «Solnedgang over Oslo» Norges største veggmaleri med sine 550 kvadratmeter. Kanskje er det fortsatt det største.

Den norsk-danske kunstneren Peer Lorentz Dahl døde 89 år gammel i 2005. Han ble født i Bergen og bodde senere på Kampen i Oslo. Han var elev av faren, kunstmaleren Gabriel Dahl, og gikk på Kunstakademiet i København. Da han var 19 år debuterte han på Statens Høstutstilling. 

Om veggmaleriet

  • Tittel: Solnedgang over Oslo
  • Oppført: 1993
  • Restaurert: 2016
  • Kunstner: Peer Lorentz Dahl
  • Oppdragsgiver: Miljøbyen Gamle Oslo
  • Sted: Smedgata 35
  • Bydel: Gamle Oslo

Her kan du se et oversiktsbilde tatt da maleriet var ferdig.

Datteren Joronn Dahl eier og driver Galleri Kampen på 38. året. Hun forteller at foreldrene bodde i et kjempestort hus på Kampen. I første etasje bodde de, og i annen etasje hadde faren atelier. Motivet på veggmaleriet er utsikten hans fra atelieret.

Solnedgang over Oslo, sett fra siden. Foto: Merethe Ruud

Skal ses på avstand

Dahl har funnet frem en utklippsbok for å se hva hun sparte på og skrev i 1993 om akkurat dette maleriet.

– Han sa i et intervju at maleriet skal sees fra avstand og at det derfor ikke er små detaljer i det. Forresten er jo maleriet interessant også som et tidsbilde, for det ville jo sett helt annerledes ut nå, med Bjørvika, sier hun.

Dagens utsikt fra atelieret til Peer Lorentz Dahl. Foto: Merethe Ruud

Landskapet i veggmaleriet består for det meste av geometriske figurer i sterk koloritt. Fargene er klare og flatene er sterkt avgrensede.

Vant til store dimensjoner

Veggen ble malt i sommerhalvåret og viser en abstrakt tolkning av utsikten sett ut mot Oslofjorden. Eksempelvis er de to rektanglene til høyre på veggen blokkene på Enerhaugen. Rett til venstre for dem kan man se Grønland kirke.

Peer Lorentz Dahl, Utsnitt. Foto: Merethe Ruud

– Han var 77 år, og dette var jo litt av et prosjekt. Men han hadde laget 16 store, abstrakte glassmalerier til Kampen kirke, slik at han var vant med dimensjonene, forteller datteren.

Powered by Labrador CMS