I Galleri Oslo kan du se hele Årets Bilde 2019-utstillingen. Her vinnerbildet som tok hovedprisen,
I Galleri Oslo kan du se hele Årets Bilde 2019-utstillingen. Her vinnerbildet som tok hovedprisen, "Vil du tafse på meg" av Monica Strømdahl.

Årets Bilde-utstillingen kan du se i Galleri Oslo - helt gratis

Er du i hovedstaden i sommer? Liker du foto, og forstår du betydningen av gode bilder i nyhetsreportasjer? På Galleri Oslo, den lukkede gaten som går over Oslo Bussterminal, kan du nå se utstillingen Årets Bilde 2019 helt gratis.

Publisert

De fleste som haster gjennom Galleri Oslo skal rekke et eller annet. Enten det er en buss, jobben, en date, eller kanskje et tog på Oslo S som skal ta de videre på ferden.

Senker man farten litt og samtidig løfter blikket, kommer store, flotte og sterke bilder til syne på veggene i hele galleriet. Det er vinnerne av Årets Bilde-konkurransen for nyhetsåret 2019 som blir æret på denne måten.

Kåringen av Årets bilde er Pressefotografenes klubbs prestisjetunge, årlige premiering av det ypperste innen norsk foto- og videojournalistikk. Konkurransen bidrar til å sette det aller beste innen dokumentarfotografi på dagsordenen.

Delt ut siden 1956

Årets bilde bidrar også til å skape debatt og engasjement om fotojournalistikken, og bidrar til å sette en standard for visuell journalistikk. Kåringen startet i 1956, og har blitt arrangert hvert år siden det. Siden midten av 1970-tallet har boken "Årets Foto" blitt utgitt.

Premieringene bidrar til å skape oppmerksomhet, debatt og økt bevissthet omkring pressefotografiets form og innhold, både i bransjen og blant publikum.

Her ser du noen av vinnerbildene (klikk på den hvite pila øverst i høyre hjørne):

— Dette er både kunst og journalistikk, sier Jan Helge Vassbø som er på visitt i hovedstaden.

Rogalendingen gir uttrykk for at det er fint å løfte frem disse prisvinnerne, og mener samtidig at fotografiet er en viktig nyhetsformidler.

— Det er mange som gjennom denne utstillingen får muligheten til å se bilder de ellers kanskje ikke ville ha sett, sier Vassbø.

— Det er viktig å bruke foto i nyhetsformidlingen, sier Jan Helge Vassbø, som opprinnelig er fra Rogaland.
— Det er viktig å bruke foto i nyhetsformidlingen, sier Jan Helge Vassbø, som opprinnelig er fra Rogaland.

En annen som virkelig har tid til å studere bildene er Kari Thue. Hun sultestreiker på tiende døgnet utenfor Viken fylkeskommunes kontorer i Galleri Oslo, for å sette en stopper for vindkraftutbyggingen i hennes hjemkommune Haramsøya.

— Har du problemer opp til halsen nytter det ikke å henge med hodet, sier hun når VårtOslo spør hvordan det går.

Kari Thue sultestreiker i protest mot vindkraftutbyggingen på Haramsøya, her sammen med ektemann og støttespiller Hans Petter Thue.
Kari Thue sultestreiker i protest mot vindkraftutbyggingen på Haramsøya, her sammen med ektemann og støttespiller Hans Petter Thue.

Klikker du på denne lenken kan du se en nærmere beskrivelse av vinnerbildet "vil du tafse på meg", av Monica Strømdahl: http://åretsbilde.no/

Utstillingen er et samarbeid mellom Pressefotografenes klubb, Dokfestivalen og Galleri Oslo.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS