DEBATT

Årstallet 2021 skrevet med stjerneskudd nyttårsnatten fra 2020 til 2021.
Årstallet 2021 skrevet med stjerneskudd nyttårsnatten fra 2020 til 2021.

– En nyttårsaften uten at folk får feire med fargerikt fyrverkeri, er en grå, fargeløs nyttårsaften

MDG og SV uttalte seg her om dagen med mål om å forby fyrverkeri i Oslo. Det mener vi i Fremskrittspartiets ungdom er helt feil vei å gå for en bedre nyttårsfeiring i Oslo.

Publisert

At MDG og SV ønsker et forbud mot noe de misliker, gjør meg ikke akkurat overrasket. Men hvorfor skal noen politikere som ikke liker fyrverkeri nekte alle andre i Oslo å feire nyttårsaften på den tradisjonelle fargerike måten?

Det er skremmende å se hvor isolert perspektivene er når det skal komme forslag til løsninger. På folkemunne kalles det tunnelsyn når man bare ser én løsning; forbud. Man må tilpasse kartet etter terrenget, og her gjør SV og MDG det stikk motsatte.

Hunden min får det fint

Selv har jeg en eldre hund som er skeptisk til fyrverkeri. Når hun var rundt 3-4 år ble det fyrt opp fyrverkeri rundt 15-tiden på nyttårsaften. Dette sitter fortsatt i hunden min. Heldigvis har vår løsning på det gått veldig fint. Vi spiller koselig julemusikk fra radioen på baderommet, og dermed får hunden min en langt finere kveld.

Jeg tenker at meningsmotstandere og folk jeg ikke kjenner har et genuint ønske om å gjøre det beste for sine nærmeste og samfunnet i helhet. Derfor tviler jeg på at noen med hensikt skyter opp fyrverkeri to dager før nyttårsaften for å skremme.

Folk ønsker et livlig liv, et liv med familie, venner og spenning. Derfor er det viktig at det blir gitt tydelig informasjon om hvordan og når fyrverkeri er ment å brukes.

Skader mer enn det gleder

For vi har vel alle hatt en bestefar eller en eldre bekjent som i sin barndom har smelt opp en postkasse eller to med kinaputter. Det unngår de fleste i dag, fordi de forstår at dette skader langt mer enn det gir glede. Samme er det viktig å minne folk på at alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombo. Det samme gjelder utidig oppskyting før eller etter nyttårsaften.

Problemet er ikke fyrverkeriet, men hvordan man bruker det. Det samme gjelder nærmest alt annet i samfunnet, være det seg bilen eller øksa. Å frata noen sin øks fordi en gærning har brukt denne på helt andre ting enn den er ment for, er en indirekte måte å straffe uskyldige på. De som misbruker tilliten, må få den fratatt ved rettmessige sanksjoner.

Ikke kverk en feiring

Nyttårsdagen er en fantastisk dag for mange og er ment å innlede det nye året i fine farger. Personlig er jeg ikke overveldende glad i smell, men skal jeg være klinkende ærlig på at jeg ser en nyttårsaften uten at folk får feire med fargerikt fyrverkeri som en grå, fargeløs nyttårsaften.

Derfor er det langt viktigere å gi folk kunnskap og tillit om når og hvordan fyrverkeri skal brukes, fremfor å forby det. Å oppfordre til fellesområder for å skyte opp fyrverkeri en fin løsning. Slik blir det både kontrollert, spektakulært og sikkert.

Nyttårsdagen er til for å nytes, og vi politikere skal slutte å prøve og kverke det som gjør en nyttårsaften til en tidenes feiring. Det er heller ikke min oppgave å fortelle andre hvordan de skal starte sitt nye år. Det offentlige skal sørge for beskyttelse, hovedsakelig med informasjon og tillit, ikke ved å forby alt man selv ikke mener er gøy.

Powered by Labrador CMS