De butikkansatte trenger å hvile er det klare signalet fra handelsstanden og fagbevegelsen.
De butikkansatte trenger å hvile er det klare signalet fra handelsstanden og fagbevegelsen.

Fylkesmannen setter stopp for påskeåpne butikker i Oslo

Fylkesmannen sier nei til Oslo kommunes søknad om å få holde både dagligvarebutikker og apoteker åpne i påsken.

Publisert

Fredag sendte Oslo kommune en søknad til Fylkesmannen i Oslo og Viken om tillatelse til å holde dagligvarebutikker og apoteker åpne på de kommende fridagene.

– Nesten 700.000 innbyggere skal være hjemme i påsken, i en by som har blant de høyeste smittetallene i Norge. Oslo kommunes smittevernoverlege har derfor anbefalt at vi søker om en generell dispensasjon i påsken, slik at man får spredt dagligvarehandlingen mest mulig, sa Raymond Johansen i en pressemelding fredag morgen.

Fredag kveld ble det klart at søknaden ble avslått.

Sur på Fylkesmannen

– Oslo kommune tar Fylkesmannens konklusjon til etterretning og registrerer at staten ikke vektlegger det smittevernfaglige rådet vi har fått fra vår smittevernoverlege, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding fredag kveld.

Raymond fikk nei fra alle kanter til forslaget om påskeåpne butikker.
Raymond fikk nei fra alle kanter til forslaget om påskeåpne butikker.

Han ber butikkene sette inn ekstra smitteverntiltak.

– Jeg ber dessuten innstendig om at Oslo-folk sprer handlingen utover flere dager. Bidra til at det ikke blir lange køer og kaos i butikkene før påske, sier byrådslederen.

Heller ikke arbeidsgiverne ønsker åpent

Heller ikke bransjeorganisasjonen Virke Dagligvare ønsker påskeåpne butikker.

– Om Raymond Johansen får viljen sin, får en mengde mennesker som har slitt hardt for å holde hjulene i gang den siste tiden, avlyst hele påsken på kort varsel. Det gjelder ikke bare butikkansatte, men også slitne arbeidere i alt fra distribusjon til produksjon av mat. Det er en dårlig takk for å ha jobbet svært hardt de siste ukene, sier Ingvill Størksen, bransjedirektør for dagligvare.

LO: Dårlig gjort

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik slår ifølge Aftenposten fast at det ikke er noe problem å sørge for at folk holde avstand i butikker.

– Å pålegge arbeidere å jobbe i påsken med mindre enn én ukes varsel, det syns jeg rett og slett er dårlig gjort overfor dem som har stått på som helter de tre siste ukene, sier LO-nestlederen.

Powered by Labrador CMS