Norge møter Sverige i gruppespillets første kamp i morges kl 8.40.
I 2016 overtok Petter Thoresen jobben som landslagstrener i ishockey. Mureren fra Oppsal har en unik karriere både som spiller og trener.
Karrieren startet i Forward, fortsatte i Hasle-Løren og Manglerud Star, før han kom til Vålerenga i 1986. Der er han med og vinner fire NM-titler. I 1992 flyttet han til Hamar hvor han som Storhamar-spiller tar et NM-gull til.
Trenerkarrieren starter sesongen 95/96 og han leder Storhamar til tre NM-gull før han signerer for Vålerenga i 2001. Sin gamle klubb leder han til et NM-gull. Han returnerer til Hamar, men lykkes ikke å ta flere gull med Storhamar. Innimellom har han også tatt pauser fra ishockeyen for å ta opp igjen yrket som murermester.
Så lokkes han til Stavanger i 2009 for en storsatsing der. Han vinner på første forsøk og leder deretter Stavanger Oilers til totalt seks NM-gull frem til 2016.
Annonse
Har deltatt i fem OL
Som spiller har Petter Thoresen deltatt i fem OL. 1980 i Sarajevo, 1984 i Lake Placid, 1988 i Calgary, 1992 i Albertville og 1994 i Lillehammer. Det er bare én tysker som har like mange OL i ishockey. At Thoresen har en meget sterk vinnerskalle, ser man jo av resultatene.
For eksempel tok han ansvaret for U-20 landslaget en sesong og laget vant alle kampene i B-VM og rykket opp til A-VM. Og han tok Norge til OL i Sør-Korea ved å vinne OL-kvalifiseringen som ble spilt på Jordal Amfi i september 2016. Under stort press og foran et fullsatt Jordal ledet han laget til seier 2-1 i gruppefinalen mot Frankrike, bare en måned inn i sin karriere som landslagstrener.
OL-turnering uten deltakelse av NHL-spillere
Under de fem siste OL har NHL tatt pause. Verdens beste spillere er samlet i denne ligaen i USA og Canada. Dessverre kom ikke IOC og NHL til enighet om deltakelse denne gang. Det betyr at stormaktene Canada, USA, Russland og Sverige, men også Finland og Tsjekkia stiller med klart svakere lag enn normalt.
Også i forhold til VM i ishockey som spilles i mai hvert år er lagene svekket. For der har de tilgang til et større antall spillere som er ute av sluttspillet i NHL. Sverige som vant VM sist hadde 18 NHL-spillere da. Nå har de ingen.
Norges kampprogram i OL
I dag: kl. 0840 Norge - Sverige
Fredag 16. februar kl. 1310 Finland - Norge
Søndag 18. februar kl. 0410 Tyskland - Norge
Spiller mot Sverige
Siste møte med Sverige i VM-sammenheng var i 2016, hvor vi tapte 3-2. I 2017 møtte vi Finland og tapte 3-2 etter overtidsperiode. Siste møte med Tyskland var i 2012. En helt ellevill kamp i Globen Stockholm som vi vinner 12-4!
Som nevnt stiller Sverige med et langt svakere lag enn i VM. Finland hadde seks NHL-proffer i VM og er sånn sett mindre svekket enn Sverige. Men begge disse nasjonene har enorm bredde og er helt klart favoritter til topp-2 i gruppa. Kampen mot Tyskland er veldig åpen. De har bare hjemlige spillere, men det er et voksent og rutinert mannskap vi møter.
Norge vil slå Tyskland
Det er tre grupper med fire lag i OL-turneringen. Gruppevinnerne, og beste toer, går direkte til kvartfinale. De åtte andre lagene rangeres fra 5 til 12 ut fra poeng og målforskjell i gruppespillet. Så parres disse åtte i fire play-off kamper, for eksempel nr. 5 mot nr. 12.
For Norge betyr det at hvert poeng og hvert mål teller i forhold til rangeringen (hvis vi ikke ikke går direkte til kvartfinale). VårtOslo tror Norge kan ta poeng mot Sverige eller Finland og at vi slår Tyskland. Det kan gi oss en jevnbyrdig eller svakere motstander i play-off kampen som spilles tirsdag til uken.
Hasle/Løren på landslaget
Hasle/Løren, Furuset, Vålerenga og Manglerud Star har alle bidratt med å fostre spillere til OL-laget.
Hvis vi ser på moderklubbene for de 12 Oslo-guttene som er i OL ser vi at en spiller startet opp i Hasle/Løren. Ludvig Hoff (21) flyttet så over til Vålerenga da han var 14 år.
Det var tidlig klart at Hoff ville satse på å få kontrakt med et college-lag i USA. Reglene der er at ingen spillere som får fire års utdanning kan ha spilt profesjonell ishockey. Han måtte derfor avstå fra spill på A-laget til VIF. Han reiste i 2014 til USA for å spille juniorhockey. Nå er han i gang med andre året på University of North Dakota. Hoff er nok først og fremst med som læregutt i OL.
VIF på landslaget
Fra Vålerenga kommer Aleksander Bonsaksen (31) og Lars Haugen (30). Bonsaksen spilte i VIF til han var 22 år. Ok, Deretter har han vært i Sverige og tilbake i VIF halvannen sesong, før turen gikk til Finland hvor han ble finsk mester i 2017. Nå er han i Tyskland. Haugen, lagets førstekeeper, har spilt juniorhockey i Sverige før han spilte i Norge for Sparta og Lørenskog. I VM 2011 fikk han sjansen som førstekeeper pga skade hos Pål Grotnes.
Haugen fikk et gjennombrudd da vi slo Sverige 5-4 etter straffekonk. Han ble hentet til storklubben Dynamo Minsk som spiller i den russiske serien. Et eventyr over fire år, som inkluderte nesten en hel sesong for laget Shakhter fra gruvebyen Soligorsk. Betydelig nærmere Oslo er han nå i gang for tredje året i klubben Färjestad fra Karlstad.
Furuset i OL
Fra Furuset kommer Kristian Forsberg (31), Daniel Sørvik (27) og Mats Rosseli Olsen (26). Forsberg har en lang karriere fordelt på Furuset, Storhamar, Modo (Sverige) og Stavanger Oilers. En meget pålitelig spiller, som er en treners drøm. Sørvik flyttet til VIF som 19-åring og ble raskt en meget viktig spiller der. Gjorde hele 58 poeng fra backplass sesongen 14/15. De siste sesongene har han vært i Sveits, og nå i Tsjekkia.
Rosseli Olsen flyttet til VIF som 18-åring, men etter 2,5 sesonger blir han hentet til storklubben Frölunda i Göteborg. Har sju sesonger der, og har nettopp skrevet under for ytterligere tre år. Suksessen kan tilskrives stor egeninnsats. Hvis du for 8-10 år siden så en kar løpe opp og ned trappa ved Grorud kirke så var det kanskje "Rosseli" du så.
MS på landslaget
Fra Manglerud Star kommer Mathis Olimb (32), Martin Røymark (31), Niklas Roest (31), Ken Andre Olimb (29, Stefan Espeland (28) og Erlend Lesund (23). Eldstebror Olimb, er en klippe på dette landslaget. Går til VIF som 15-åring. Fra han er 22 år er han proff utenlands, i Tyskland, Sverige, USA, tilbake til Sverige, Finland, Sveits, og nå i Sverige igjen. Har 56 poeng på 69 VM-kamper.
Røymark forlater MS som 18-åring til fordel for Sparta Sarpsborg. Spiller deretter for tre klubber i Sverige, før han drar til Finland hvor han blir mester sammen med Bonsaksen. Er nå i Sverige igjen. Roest følger Røymark til Sparta Sarpsborg, men foruten en sesong i Sverige, har han vært trofast med sarpingene. Har sin beste klubbsesong nettopp i år.
Espeland forlot MS tidlig til fordel for juniorhockey i Sverige. Kom tilbake til Norge og har tre sesonger for VIF og to for Lørenskog. Denne sesongen har han prøvd lykken både i Finland og Østerrike, men kom nylig tilbake til VIF. Lesund dro fra MS for å spille juniorhockey i Sverige. Spilte så for Sparta Sarpsborg i to sesonger før han fikk kontrakt med Mora i Sverige.
Selv om bare to av spillerne har Vålerenga som moderklubb, så ser man at fem av de andre spillerne har minst to sesonger i VIF før de flyttet videre til utlandet.