Serie: VårtOslo omtaler Oslos kommunale bad

Furuset bad. 25 meter og 28 grader. Foto: Hans Bastian Borg
Furuset bad. 25 meter og 28 grader. Foto: Hans Bastian Borg

Furuset bad dekker halve Groruddalen

Furuset Bad er som smågodteposen Godt & blanda. Et multikulturelt fellesskap med godt miljø.

Publisert Sist oppdatert

Ikke bare er dette et bad for halve Groruddalen, men de tar imot kunder fra hele strekket Lørenskog til Gardemoen. Du har Kjenn kommunale bad i Lørenskog, men når du ser på åpningstidene, så kan man vel ikke kalle det et folkebad.

Furuset bad blir dermed en slags eksportartikkel i Groruddalen. Du trekker folk fra en annen kommune inn til ytre del av tigerstaden og selger badebilletter. Etterpå tar de seg kanskje en burger eller croissant i senterkafeen og wops, så er det badet som trekker folk og genererer inntekter til senteret.

Oslos kommunale bad

Ukentlig omtaler Hans Bastian Borg et av Oslos bad. Ellers i denne serien: VestkantbadetHolmlia flerbrukshall og badRomsås badNordtvet bad og Bøler bad.

Total mangel på skilting

Furuset bad

  • Adresse: Trygve Lies Plass 1
  • Basseng: 25 meter og barnebasseng
  • Temperatur: 28 grader

Furuset bad er utrolig vanskelig å finne. Mangelen på skilting er total. Du må ned i underetasjen. Der finner du et hull i gulvet, med en vindeltrapp. Hvis du vet at badet deler inngang med Arctic treningssenter, så finner du det kanskje. Selv brukte jeg 10 minutter og spurte en drøss med folk for å finne det.

Hullet i bakken minner meg litt om de gamle søppelsjaktene i OBOS-blokker fra 50-tallet. Den mangelfulle skiltinga skyldes senteret, sier en person. Jeg gir derfor Furuset senter æren av stryk i skilteeksamen.

Barnebassenget på Furuset bad. Foto: Hans Bastian Borg
Barnebassenget på Furuset bad. Foto: Hans Bastian Borg

Premieskap vitner om fordums prakt

Furuset bad har barnebasseng og en 25-meter med 28 graders varme. Miljøet sies å være godt, men når jeg er der, får jeg ikke dyppa stortåa en gang. Det er noe feil på ventilasjonen så badet er stengt.

Noen designperle er det vel ikke. På veggen henger det roårer, som om det er her det arrangeres rokonkurranser i Groruddalen, men jeg tviler på det. Langs langsiden er det et premieskap som vitner om fordums prakt. Det er ikke tilført noen premier i det siste, og premiene er i ferd med å gå i oppløsning inne i skapet.

Noe serveringstilbud er det ikke, men du har jo senteret å ta av. Badet har faktisk den beste location hvis du trenger å handle etterpå. Etter badet kan du få dagligvarer og alt du trenger på senteret, så sånn sett er det meget effektivt i en travel hverdag.

Badet dekker enormt område

Garderoben virker ren og pen, men for meg var det et problem. I de andre kommunale badene kan garderobeskapet betjenes med en tikrone. På Furuset bad må du ha hengelås, og det hadde ikke jeg med. Det vil si at du som fattig bader må grave langt ned i lommeboka får å få en slik hengelås. Den hyggelige betjeningen har nok opplevd dette før, så de forslår at jeg kan legge tøyet mitt i vaktbua. Hvor ellers i samfunnet får du et slikt tilbud, løsningsorientert er ordet, og kunder vil de ha.

Furuset bad er det eneste badet på den sørlige siden av Groruddalen. Den skal da altså dekke rommet mellom Tøyen og Furuset t-banestasjon. Det vil si at den skal dekke Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset, Ellingsrud og alt opp til kommunegrensa. Det kaller jeg badetrøkk.

Stupeblokkene gjør det gøy for kidsa å bade her. Foto: Hans Bastian Borg
Stupeblokkene gjør det gøy for kidsa å bade her. Foto: Hans Bastian Borg

Stupeblokker skaper liv

Min tese om at svømmehaller må ha noe å tilby byens tapere, ”kidsa”, blir bekreftet av en av betjeningen på Furuset bad, De små stupeblokkene der lager mer moro enn barneavdelingen på McDonald’s. Her er det masse stupe- og hoppe i vannet-liv, sier betjenten så vakkert, der han fronter Furuset bad med en stolt mine. Han er rett og slett en frontsoldat for badevaktyrket. Stå på Furuset bad. Måtte dere aldri bli omorganisert og tøysa med.